18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Pattanások a testen – Ezt árulják el egészségedről

Megosztás
Egészség

A test szinte minden részén előfordulhatnak pattanások, melyek azon túl, hogy kellemetlenek, jelzést adnak egészségi állapotunkról. Mit jelent, ha például hasunkon jelenik meg a pattanás? Vagy mit jelenthet, ha a háton bukkan fel a pattanás?


A pattanások bosszantók, és sajnos nem csak pubertás korban jönnek elő.
Többségében a nők szenvednek pattanásoktól, melyet előidézhet hormonváltozás, és akár valamilyen betegség előjele is lehet.

Például menstruációt közvetlenül megelőzően vagy terhesség alatt teljesen normálisnak számít, ha pattanásos lesz bőrünk.

Érdemes azonban megfigyelni hol jelennek meg, látszólag minden ok nélkül pattanások testünkön, mert egészségünkről adhat jelzést.

Természetesen kivételt képez, ha műanyag vagy bőrt irritáló anyagból készült ruhát viselünk, mert a nem jó légáteresztő anyagok alatt a bőr bepállik, és ez is okozhat pattanásos bőrt.
Különösen a csipke, microfibra (rugalmas anyag) anyagok azok, melyek irritálhatják a bőrt.

Mit jelent, ha a pattanás az állon, állkapcson vagy a száj környékén jelenik meg?

Ezen a területen a pattanások különösen akkor jelenhetnek meg, amikor a hormonegyensúly felborult.
A stressz, menstruáció, a túl sok tesztoszteron termelése mind szennyezik a bőrt.
Ekkor érdemes igazán odafigyelni a bőr tisztán tartására, a smink alapos eltávolítására.


Mit jelent, ha a pattanás a dekoltázson jelenik meg?

A nem megfelelő légáteresztő anyagból készült ruhák, az izzadás, a parfüm, mind irritálhatják dekoltázs tájékon a bőrt, ráadásul ez az egyik legérzékenyebb terület testünkön, mert a bőr igen vékony. Dekoltázs területen érdemes inkább babaápolási termékeket használni, melyek érzékeny bőrre készültek. Ruhánk anyagának kiválasztásakor igyekezzünk elkerülni a szintetikus anyagokat.

Mit jelent, ha a pattanás a hason vagy ágyék területen jelenik meg?

A hason vagy ágyék területen megjelenő pattanások okaként elsősorban a szőrtüsző begyulladása tehető felelőssé. Másik leggyakoribb ok lehet ebben az esetben is, ha a ruhánk nem kellően légáteresztő anyagból készült.

Mit jelent, ha a pattanás a térden, könyéken vagy a felkaron jelenik meg?

Térden, környéken és felkaron általában pici pattanások jelennek meg, melyek hasonlítanak a libabőrhöz. De ezek a pattanásnak tűnő képződmények az úgynevezett cornification vagy keratitis rendellenességre utalhatnak.
A durva pöttyök alapvetően ártalmatlanok, jó tudni, hogy hajlam genetikai úton örökölhető.
Télen, fűtés mellett, amikor a levegő kiszárad, még intenzívebben megjelenhetnek ezek a pattanás szerű képződmények, míg nyáron szinte nyomtalanul eltűnnek.

Mit jelent, ha a pattanás a vállon és háton jelenik meg?

Éppen stresszes időszakot élünk? Lehetséges, mert a vállon és háton ekkor jelenhetnek meg leggyakrabban a pattanások. A stressz ugyanis hormonváltozást idéz elő, és a bőr szennyezetté válik az addiginál jóval nagyobb mértékben.

Azonban a vállon és háton megjelenő pattanások megjelenhetnek más okból is.
Az olyan piperecikkek, mint a sampon, kondicionáló, hajpakolás, hajfixáló, hajlakk, hajhab, mind szennyezheti ezen a területen maradványaikkal a bőrt. Hosszú haj esetén egyértelmű, hiszen a haj közvetlenül érintkezik a bőrrel. Rövidebb haj esetén pedig zuhanyzás, fürdés közben a párával oldódhatnak ki a hajból a kozmetikai termékek, melyek lecsapódnak a bőrön.

Mit jelent, ha a pattanás a fenéken jelenik meg?
Lapozz tovább és olvasd el!
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat