18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Ez történne szervezeteddel, ha nem innál többé KÁVÉT!

Megosztás
Életmód

Miért nem szabad egyik napról a másikra elhagyni a kávét? Van, aki el sem tudná képzelni napjait kávé nélkül, van, akinek abba kell hagyni a kávé fogyasztást egészségügyi okokból, azonban veszélyes lehet egyik napról a másikra megvonni magunktól a kávét! Ez történik a szervezettel, ha megvonjuk tőle a koffeint!


Mi történne szervezetünkkel, ha egyik napról a másikra nem ihatnánk többé kávét?
Oké, aki nem szereti a kávét, természetesen semmilyen különös hatásra nem számíthat.
Viszont azok, akik napi rendszerességgel, akár naponta többször is fogyasztanak kávét, érdemes lesz a következőkkel megismerkednie, mert a koffein bizony függőséget okozhat, és ha egyik napról a másikra megvonjuk szervezetünktől, akkor nem várt mellékhatásokkal találhatjuk szemben magunkat. 
Egyike vagyunk azoknak, akik számára egy csésze kávé is kevés lehet adott napon?
Jó eséllyel gondolhatunk rá, hogy koffein függőségünk van!

Kávé függő vagyok?

Tehetik most fel sokan a kérdést maguknak…

Kávé és kávé között nagy különbségek lehetnek, hiszen nem mindegy milyen erősségű kávét iszunk.
De az biztos, hogy minél több kávét fogyasztunk, legyen az bármilyen erősségű, annál nagyobb lesz toleranciánk a koffeinre.
Röviden, egyre többet és többet kellene fogyasztanunk belőle hosszú távon, hogy az állandó szintet tartani tudjuk, például a reggeli ébredés is ilyen. Mivel a szervezet hozzászokik a koffein beviteléhez.

Így befolyásolja a koffein az anyagcserét
A koffein megvonása szinte azonnal érezhető kellemetlen mellékhatásokat produkálhat, mint például:

Fejfájás
Alvászavar
Belső nyugtalanság 
Vizuális vagy hallási zavarok
Székrekedés 


Milyen hatást gyakorol a koffein a szervezetre?
Akár egy kis csésze kávé elfogyasztása is ~4 órán keresztül érezteti hatását, és már ~30 perc elteltével közvetlenül a bevitel után a következőket tapasztalhatjuk:

Gyorsabb szívverés 
Növeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást is
Növekszik a koncentráció 
Csökken a fáradtság 
Az erek összehúzódnak és enyhülhet a fejfájás is
Javuló oxigén ellátás az izmoknak 


Nem csoda, ha a szervezet azonnal elkezd nyafogni, ha ezt a csodaszert megvonják tőle.

De miért történik ez?
Az agyban a különböző receptorok felelősek azért, hogy kikapcsolódjunk, és jól érezzük magunkat. Ezek közé tartoznak az úgynevezett adenozin receptorok. Ezek felelősek a nyugalmi és izgalmi állapotunkért.
A hatás, amit a koffein gyakorol az adenozin receptorokra:
A szívverés nyugodtabb lesz, ha nem viszünk be koffeint szervezetünkbe, a receptorok így normálisan tudnak működni, ezért inkább pihenésre találunk.
Ha kávét fogyasztunk, az adenozin koffein dokkok helyett a receptorokon izgalmi állapot lesz úrrá. Ez pontosan ellentétes hatású, a test pihenni akar, de közben előre hajtja a koffein. Ez igen nagy stresszt jelent a szervezetnek!

Bárki, aki naponta sok kávét iszik, a szervezete megszokja a koffein jelenlétét, és folyamatosan stresszes állapotba kerül.
Az agy úgy reagál, hogy még több adenozint termel, hogy érvényesíteni tudja a szükséges nyugalmat.
Amennyiben hirtelen megvonjuk koffeint, az adenozin és a kapcsolódó aktiváló hírvivő anyagok között egyensúlyhiány keletkezik. Ezt az egyensúlytalanságot a kávéfogyasztás során említett tünetek jelzik.

Lehetséges tünetei és következményei a hirtelen koffein megvonásnak:

A lehetséges tünetek miatt nem szabad a koffeint egyik napról a másikra megvonni szervezetünktől. ehelyett érdemes fokozatosan lépéseket tenni, hogy minden nappal egy adag kávéval kevesebbet fogyasztunk el.
Helyettesíthető a kávé például gyógynövény teával.


Tipp
Érdemes a kávéról leszokás kezdetét egy-két nappal a hétvégét megelőzően időzíteni, így ugyanis nem kell a munkában szembesülnünk a mellékhatásokkal, mint például a fejfájás, idegesség…
Nagyon fontos továbbá, hogy még az addiginál is több vizet vagy folyadékot vigyünk be szervezetünkbe! Ez is segít a megtisztulásban, gyorsítja a mérgező anyagok, koffein kiürülését a szervezetből.
Meddig tarthatnak a koffein elvonási tünetek?
Jó esetben 2-3 nap elteltével már túl lehetünk a nehezén, de a szokás és az íz nagy úr, azért érdemes minden kávé és kávé alapú terméket mellőzni otthonunkból és környezetünkből. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat