18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Pici fehér foltok a bőrön – Mitől jönnek elő? – Hogyan kezelhető?

Megosztás
Szépség

Tavasztól őszig talán mindenkinek a rémálma, ha apró, fehér pöttyök, foltok jelennek meg bőrén. És ezt a napsütés sem tünteti el, sőt! Még jobban látszik lebarnult bőrön. Mitől jönnek el? Mi lehet ez? Hogyan kezelhető?


Sokakat elsőként érdekelhet, hogy ezek a fehér foltok ártalmatlanok-e.

A válasz: többségében igen!

Azonban jó tudni, hogy ilyen fehér foltok megjelenhetnek valamilyen gombás fertőzés hatásaként is! A fehér foltok általánosságban elmondhatóan általában a karokon és lábakon jönnek elő, de megjelenhetnek a háton is.
Sokakkal elfordul, hogy lebarnult bőrükön egyik pillanatról a másikra kontrasztosan láthatóvá válnak a fehér foltok.
Érdemes tudni, hogy a fehér foltok először a szárazabb bőrfelületeken jelennek meg.
Ezek a kis foltok szerencsére ártalmatlanok, és gyakran csak pigmentációs rendellenesség okozza, mely az életkor növekedésével egyre esélyesebben fordulhat elő. Nőknél és férfiaknál ugyan annyi eséllyel. Gombás fertőzés is okozhatja!

Lehetséges azonban, hogy a fehér foltok megjelenése mögött bőrgomba fertőzés áll. Ez különösen izzadékony embereknél fordulhat elő, vagy olyan testrészeken, melyek folyamatosan nedvesek, mint például a hónalj. A nedves bőrfelületek kiváló táptalaja a gombák megtelepedésének és szaporodásának.
A pigment rendellenességet és bőrgomba fertőzés fehér foltok esetében nem egyszerű megkülönböztetni.

Más gombás fertőzésekkel ellentétben nem mindig kíséri viszketés is tünetileg a fehér foltok képében megjelenő bőrgombát.

Az egyik tipikus jel azonban lehet, amikor a foltok helyén a bőr cserzetté válik.

Hogyan lehet kezelni a fehér foltokat okozó bőrgombás fertőzést?

A lehető legbiztosabb módja, ha bőrgyógyász szakorvos véleményét kérjük ki.
Amennyiben valóban bőrgombáról van szó, úgy különböző gombaellenes készítményekkel, ecsetelve ki lehet kezelni a bőrgombát.
Ilyen fehér foltok megjelenhetnek akár a fejbőrön is, aminek kezeléséhez speciális sampont szoktak ajánlani.

Fertőző lehet a bőrgomba?

Sajnos a válasz igen. Fertőző lehet, ráadásul, ha ez még nem lenne elég, akkor a már kikezelt területen újra és újra megjelenhet, akár más testrészekre is átterjedhet.

Jó hír!
A bőr gomba nem veszélyes, de kezelni kell, és akár 2 hetes kezelés után el is tűnhet. 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat