18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Szuper ÉLELMISZER – SPÁRGA – Le lehet fagyasztani a spárgát?

Megosztás
Életmód

Miért érdemes spárga szezonban minél többet enni spárgából? Milyen hatóanyagai vannak a spárgának? Kinek ajánlott a spárga fogyasztása?


A spárga szezont sokan várják, főleg azok, akik már tudják, milyen szuper hasznos tápanyagok és nyomelemek találhatók benne. Veseproblémákkal küzdők FIGYELEM! 


Jó lenne elraktározni spárgából? Mi sem lenne egyszerűbb, mint lefagyasztani, hogy spárgaszezonon kívül is ehessünk belőle. Le lehet fagyasztani a spárgát?

Habár a spárga szezonja korlátozott, akár 6 hónapig is eltartható lefagyasztva.

Fontos azonban, hogy csak friss spárgát vásároljunk meg, különösen akkor, ha le is szeretnénk fagyasztani!

Magyarország nem spárga nagyhatalom, de a környező országokban igen kifinomult hagyományai vannak a spárga termesztésének és elkészítésének, ezért jó eséllyel tudunk friss, bár import spárgát beszerezni. 


Hogyan készítsük elő a spárgát?
Fontos, hogy csak az alsó végét vágjuk le, a csúcsos vége értékes, ezért azt hagyjuk meg. Illetve meg is kell pucolni a spárgát, éppen úgy, mint a burgonyát.
Fagyasztás
A megmosott, meghámozott, alján a fás részt eltávolítva, teljesen megszárítva kell a spárgát fagyasztó zacskóba, légmentesen lezárva tenni, és így lefagyasztani.

A spárga segít másnaposság ellen
A dél-koreai Jeju Egyetem tanulmány szerint a spárga csökkenti az alkohol hatásait.
A spárgában található aminosavak és ásványi anygaok megvédik a májat az alkohol toxinjaitól. Ehetünk spárgát italozás előtt, közben és utána is, bár az alkoholfogyasztás után bevitt spárga hatása már csökken ebben a tekintetben.

Spárga az egészség elixírje
A spárgát évezredek óta dicsérik, mert rendkívül egészséges. Nagyon magas a C, B és E-vitamin tartalma. Ásványi anyagokban is gazdag, mint például a kalcium, magnézium és foszfor.
Nem utolsó sorban kalóriaértéke roppant alacsony, míg rosttartalma magas, tehát diétázók számár is ajánlott.

Figyelem!
Spárga fogyasztása után a vizelet intenzív szagúvá válik, amitől nem kell megijedni. Hatóanyagi a spárgának tökéletesek vesetisztításra, és különösen ajánlott azok számára, akik valamilyen vese vagy húgyúti megbetegedésben szenvednek.


Miért fehér a spárga?
A válasz nagyon egyszerű. A fehér spárga a föld felszíne alatt növekszik, betakarításkor éri először napfény.

Miért zöld színű a zöld spárga?
A zöld spárga a fehér spárgával ellentétben a föld felett növekszik, és élvezheti a napfényt. A napfény a spárga ízében is szerepet játszik, ezért a zöld spárga például intenzívebb ízű, mint a fehér.

Meddig tart a spárga szezon?
Általánosságban elmondható, hogy a spárga szezonja június 24-én ér véget azokban az országokban, ahol a spárgának hagyományai vannak.

Miért?

Keresztelő Szent Jánoshoz köthető a spárga szezonjának vége. A spárgának legalább 100 napra van szüksége, hogy erőteljesen növekedjen, és végül ízletes, húsos formáját ölthesse, mire a boltok polcaira kerül. Keresztelő Szent Jánoshoz kötik például, hogy a spárgatermés jó és bőséges legyen, mert úgy gondolják a hiedelem szerint, hogy megáldja a spárgatermést.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Életmód

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek