18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Kelta szimbólumok és JELENTÉSEIK – Tudd, hogy mit VISELSZ – Kelta LEXIKON!

Megosztás
Kultúra

Misztikus jelek, melyeket sokan szívesen viselnek. De vajon tudod-e mit is jelentenek? Mítoszok, legendák, és sok más érdekesség!


A kelta szimbólumok és csomók különleges bájjal rendelkeznek, a titokzatos törzsek misztikus jelei egyértelműen egy érdekes és különleges kultúrához köthetők.
A mai társadalom már régóta szereti és kutatja a régmúlt jeleit, még annál is érdekesebben a mítoszok, melyek valóságáról csak nagyon kevés igazolás található.
A kelták nagyon kreatív személyiséggel rendelkeztek, és ehhez párosult egy igen bonyolult társadalmi struktúrájuk.
Máig fennmaradtak műalkotások, ékszerek, melyek gazdag díszítést kaptak.

De vajon mit jelentenek a kelta jelek?

Most megmutatjuk a legnépszerűbbeket. Ma sajnos kevéssé ismert a titokzatos kelta kultúra Európa szerte, ám a szimbólumairól ez már koránt sem mondható el, hiszen rengeteg ember tulajdonít valamilyen varázserőt ezeknek a jeleknek.
Tudtuk-e, hogy a kelták alapvetően mezőgazdasággal foglalkoztak, kereskedtek a görögökkel és rómaiakkal, és rengeteg várost építettek.

Kár, hogy ma már több ásatást követően alig vannak régészeti nyomai a kelta kultúrának.
A kelták Európára és a mediterrán térségekre egyértelműen érezhető hatást gyakoroltak, hiszen ma is rengeteg csecse-becsét díszítenek motívumaik.

Mi van a kelta jelek mögött?

A kelták kultúrája nagy hangsúlyt fektetett az egyensúlyra, ebben az esetben a négy külső kör a következőket szimbolizálja:

Tűz
Víz
Föld
Levegő

Ez maga a doktrinájuk is, a belső kör a kiegyensúlyozottság szimbóluma.
Az az ember, aki a belső körben van, harmonikus kapcsolatban áll a természettel, Minden pillanatban élvezi és meg is találta belső békéjét.
A kör alakú formák a Holdhoz kapcsolódnak, és az örökkévalóságot szimbolizálják.
A csomó pedig az egymásba vetett bizalom és örökkévaló szeretet jele.

Mit jelent a kelta szimbólum, ha ékszert díszít?

Nyakláncként szokták ajándékba adni a fiatal pároknak esküvő napján.

Mit jelent a kelta szimbólum, ha tetoválásként tűnik fel?

Különösen a párok szokták magukra tetováltatni a kelta szimbólumokat, mert ezek szerencsét adhatnak kapcsolatuknak.

Három láng vagy három csík

Ezek a tűz eleméhez kapcsolódnak, pozitív hatásként önbizalmat és lendületességet adnak a viselőjének.
A kelták ezért 3 lángként festették a tüzet. Ez a tűz szimbólum általában az emberek arcát díszítette, és a két szemöldök közé festették.

De még ennél is több jelentéssel bírnak a lángok:
Jobb sugara a férfi energiát, a bal sugara a nőiességet jelenti, és a középső sugár a két személy energiájának egyesülését erősíti.
Különösen a még kialakuló párkapcsolatok esetén érdemes ezt a jelet viselnie mindkettőjüknek.

Ékszerként láng szimbólummal díszített kelta mintát azoknak szoktak ajándékozni, akik még nem találták meg párjukat. Tetoválásként szintén ugyan ezt az energiát erősíti a láng szimbólum, amit általában a vállra, fül mögé szoktak tetováltatni.

Spirál jel

Különleges jelentéssel bírt a kelta kultúrában a spirál szimbólum, ami nem más szimbolizál, mint egy életen át tartó folyamatot.
A spirál szimbólum középső része a születés, a folytatása pedig a kezdetet és az utódlást jelenti.
A kelta kultúrákban a spirál maga volt az életmód, lépésről lépésre teljesedik ki az ember, évről évre bővül tudata, ugyanakkor nagyon fontosnak tartották az eredést… A spirál egy soha véget nem érő jel, ami tökéletesen illeszkedik az emberhez, aki állandó mozgásban van. Ugyanakkor a szülők és a közösség, ahonnan származnak egész életükön át befolyással bír felnőtt létükre.

Spirál, mint ékszer:

Ideális mindenki számára, aki az önfelismerés útján halad.

Spirál, mint dekoratív motívum a lakásban:

Aki bútorait, textíliáit spirál motívumokkal díszíti, várja és számíthat is az új kezdetekre, sikerekre. Igazi szerencse bevonzó motívum a spirál a lakásban.
Például a gyerekszobában a spirál motívum szerencsehozó jelkép.

Kettős spirál szimbólum

A kettős vagy dupla spirál, mint motívum a kelta népkutatók szerint az örök ciklikusságot jelenti. Árulkodik és jelképezi továbbá a különböző ellentétek kölcsönös viszonyát.
Külön jelentése van a jobb és bal oldalnak. A bal oldali spirál a Nap, míg a jobb oldali az Éjszaka. 

Ugyan ezen az elven megjelenik a spirálban az élet és halál, a Nap és a Hold, a jó és a gonosz, melyek állandó mozgásban vannak, miközben korlátozzák egymást.
Az ily módon magyarázott változások folyamati abban az időben reményt adtak az embereknek, és ez ma is így van. Eső után mindig kisüt a Nap, sok rossz esemény után mindig következik jobb…
További a kettős spirál Epona Istennőjének a jele is, aki az évszakváltást irányítja.

Kettős spirál, mint ékszer:

Erőt, bátorságot, pozitív energiát ad. Különösen alkalmas azoknak a diákoknak, akik éppen befejezték a középiskolát, vagy azoknak, akik vizsgaidőszak előtt állnak. Nem véletlen, hogy érettségi ajándékként is szokták a dupla spirált ajándékozni.

Kettős spirál tetoválásként:

Az örök ciklikusság szimbóluma.

3 szimmetrikus spirál

A három szimmetrikusan elrendezett spirál alkotja a Triskele jelet ( mai is a kelta napkerékként ismert).
Egyébként a "hármas" szám jelentős szerepet játszott a kelta mitológiában, és szentnek tekintették - kultúrájában az istenek hármassága volt.
Ezt a hitet erősen befolyásolta az életciklus. Életük három törzsre osztotta a törzseket:
múlt, jelen és jövő.
A kelta törzsek mindig alázattal viseltettek a jelek iránt. Ezt alátámasztja az a tény, hogy szándékosan nem írtak fel írásos feljegyzéseket. A különbség más kelta szimbólumokkal szemben kiemelt - a Triskele három spirálból áll, amelyek jobbra haladnak az óramutató járásával megegyező irányban. Ez rendkívül fontos értelmezésük szempontjából!
Az ékszerek „Triskelje” kreatív energiát ad és eloszlatja a fáradtságot. Ezenkívül 3 szimmetrikus spirál jel segítheti a jobb koncentrációt. Ideális ajándék lehet olyan művészek vagy önálló vállalkozók számára, akik egyszerre több projekten dolgoznak.

3 szimmetrikus spirál, mint tetoválás:

Mint tetoválás

"Élvezd a pillanatot, mert a pillanat az életed."


Triskelion

A következő kelta szimbólum alig különbözik az előzőtől - Triskelion. Még a történészek is nehezen tudják meghatározni a kelta motívumok pontos jelentését.
Ez azért van, mert annyira kevés történelmi forrás lelhető fel a közép-európai törzsek életmódjáról. De ebben az esetben a különbség egyértelmű - a Triskelion jel a család egységére utal.
Kétségtelen, hogy a kelta emberek életében jelentős szerepet játszott. De talán nem mindenki tudja, hogy a kelták különösen tisztelték a családot.
Furán hangozhat, de lehetősége volt a nőknek férjet választani, sőt! Még munkát is választhattak, zenéket komponáltak, szövegeket készítettek, történeteket meséltek, és még háborúkban is részt vettek.
Az asszony helyzete a családban nem elnyomott volt, a feleségeknek nagy befolyása volt minden döntésre.
A Triskelionnak segíteniük kellett a házaspárnak, hogy megőrizzék a család egységét.

Az ékszerek triskelionja - a családi boldogságot kell megteremtenie.

A Triskeliont gyakran választják a párok tetoválásának motívumaként.

Triad (Triquetra )

A Triad - az istenek kapcsolódó háromsága - sok vallásban van jelen. A kelták számára a hármas szám szentnek tekinthető, és ennek megfelelően imádták. Nem csoda, hogy jelen van a szimbólumaiban. A Triquetra háromszög szó szerint "három sarkot" jelent, és az elme, a test és a szellem közötti kapcsolatra utal. A középpontban a háromszögek átfedik a negyediket, ez jelöli az isteni háromszöget. A különböző elemek között harmónia van.
Például harmónia lehet a testvérek között, amit tetoválás formájában jelenítettek meg.


Kelta csomók

Nemcsak a kelta szimbólumok van nagy vonzereje. Az úgynevezett kelta csomónak is különleges ereje van.
Az eredeti kelta csomó egy végtelen sávból áll, amelynek kezdete és vége már nem felismerhető. A végtelen spirálcsomó szorosan kapcsolódik a kelta valláshoz. Azt hitték, hogy a lélek, ellentétben a testtel, nem halhat meg. Emiatt sok temetési rituáléjuk volt a keltáknak, mint például a halottak mellé temették kedvenc dolgaikat, amelyeket tovább használhatnak az utóéletben.

Ma a kelta csomó ékszereket és bútorokat is díszít, mint a hosszú élettartam és a boldogság jelképe. Gyakran kombinálják ma más kelta motívumokkal.


Kelta kereszt

A kereszt nem csak a kereszténység jelképe – már a kelták is kereszttel jelölték a sírhelyeket.
Mára a motívum csomókkal díszített, és fontos funkciót kell betöltenie - az ég és a Föld közötti kapcsolat létrehozása a szerepe.
A kelták úgy vélték, hogy a halottak és az élő emberek lelkei néha találkoznak. A kereszt közepe jelezte a találkozási pontot. A végtelenség jele azt jelentette, hogy még a halál sem tudja elválasztani az embereket.

Életfa

Az élet fája egy szinte minden kultúrában megtalálható mitikus motívum. A világrendet szimbolizálja - ágai hordozzák az eget, gyökerei mélyen a földbe nyúlnak, és közben a Föld ott van, ahol az emberek, növények és állatok élnek. Itt a hatalmas fa, mint a természet erejének szimbóluma jelenik meg, ami mindig a középpontban van.
A kelták zökkenőmentesen összekapcsolták az ágakat és a gyökereket - egymással összeolvadnak, hogy a Föld és az ég összekapcsolódhassanak.

Ma az életfa motívuma nagy népszerűségnek örvend - mint ékszer, az embernek erőt és bátorságot kell adnia. Ezenkívül környezetbarát motívumnak számít, amely elősegíti az ember és a természet közötti kapcsolatot. A bonyolult szimbólum tetszetős, és sokan, akik hisznek a kelta motívumokban a bizalom, hit szimbólumaként tetováltatják magukra, ami energiát és vitalitást adhat.

A titokzatos kelták Közép-Európában hosszú ideig éltek, befolyásolták a görög kultúrát, sőt a rómaiakat is lenyűgözték.
Rituálékról, hiedelmükről és életmódjukról nem sokat tudunk - nem hagytak maguk után bizonyítékot a gondolkodásmódjukról.
Történeteiket, mítoszaikat és dalaikat csak kimondva továbbították - és sajnos ezek mára elvesztek.
Más népek ásatásai és jelentései azonban egy magasan fejlett, jól strukturált és szervezett társadalomként beszélnek róla, amely tiszteletben tartotta a nőket, eltemették halottaikat, és nagyon részletes műalkotásokat rajzoltak.A kelta szimbólumok lehetővé teszik számunkra, hogy megvizsgáljuk ezt az időszakot, álmodjunk a múlt időiről, és jobban megismerjük kultúrájukat.
A "hármas szám mindenhol megjelenik - akár a Triquetra háromszögei, akár a Triskele három spirálja, mindenhol megtalálhatók a kelta karakterekben.

Másodszor az egyensúly megteremtése - az egyensúly megteremtése a törzsek legfőbb prioritása volt. Továbbá feltárták az ember és a természet, az élet és a halál, a múlt, a jelen és a jövő kapcsolatát.
Nem véletlen tehát, ha ma is szeretjük ezeket a szimbólumokat viselni, otthonunkban elhelyezni, reményt, boldogságot, szeretetet és erőt adhatnak nekünk.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat