18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Halott ujjak szindróma – Majdnem olyan, mint a fagyás – Raynaud szindróma

Megosztás
Életmód

Elfehéredő ujjak, majdnem olyan, mintha megfagyott volna. Télen ez nem is lenne meglepő, de sajnos ez egy betegség, amit Raynaud szindrómának hívnak. Tünetek, kezelés, felismerés…


Hideg időben természetes, hogy kezünk fázik, elszíntelenedik, de, ha nem tud felmelegedni, és úgy néz ki mintha elhalt volna, fehér színe lesz, akkor sajnos gyanítani lehet, hogy betegségről van szó. Méghozzá ennek a betegségnek neve is van, Raynaud szindróma.

Persze, hogy télen hidegnek érezzük kezeinket, ha nem húzunk kesztyűt.
De, ha meleg időben is tapasztaljuk, hogy ujjaink úgy néznek ki, mintha elhaltak volna, akkor baj van.

Mi a Raynaud szindróma?
A Raynaud szindróma nem más, mint egy súlyos keringési zavar.
Már a legkisebb hideg ingerre reagálhat így a szervezet. Akár egy hideg ital is előhozhatja a tüneteket egyeseknél, ami jelzi, hogy a keringés leállt.
A Raynaud szindrómában szenvedőknek a hideg időszak különösen nehéz, mert védekezniük kell a hideg ellen.
Érdemes azonban tudni, hogy a Raynaud szindrómához a pszichés problémák is hozzájárulhatnak.
A mentális stressz szintén okozhat keringési rendellenességet.

A halott új (Raynaud szindróma) tünetei
A hideg irritáció következtében az ujjakon villámgyorsan megjelenik a színelváltozás. Ennek az oka, hogy a vér nem kering már ezen a területen.
A bőr sápadt, kékes színű lesz, az ujjak élettelennek tűnnek, hideg zsibbadás érezhető, ezért is nevezik ezt a betegséget „halott ujj” -nak is. Mennyi ideig tart a keringési zavar?
A keringési zavar legfeljebb fél órán át tart, ezután a vér újra elkezd áramlani, és lassan visszaáll az érzékelés, újra egészséges lesz a terület színe. De figyelem! Ez a folyamat nagy fájdalommal járhat!

Veszélyes a halott ujj (Raynaud szindróma)?
Kétféle variációja létezik, az elsődleges Raynaud szindróma és a másodlagos.
Az elsődleges Raynaud szindróma esetén a tünetek jelentkezhetnek a kézen lévő ujjakon és a lábujjakon is, a szövetek nem sérülnek meg.

Másodlagos Raynaud szindróma esetén a keringési rendellenesség csak az egyik oldalon fordul elő, ez a változat a veszélyesebb. Ugyanis kórnikus fájdalomérzettel és szövetkárosodással jár.
A betegség tüneteinek diagnosztizálásához mindenképpen szükséges orvossal konzultálnunk!


Keringési zavar okai
A másodlagos Raynaud szindróma tulajdonképpen más betegségek eredménye. És sajnos minden korosztály érintett lehet nemtől függetlenül.
Kiváltó elsődleges okok:
Autoimmun betegség vagy reumatikus betegség
Neurológiai betegségek - Sclerosis multiplex
Ideggyulladás vagy idegkárosodás
Kötőszövet betegségek

Bizonyos gyógyszerek, például a béta blokkolók és a fogamzásgátlók kiválthatják a betegséget.
Különösen veszélyeztetett csoportnak számítanak azok az emberek, akik vibráló berendezésekkel dolgoznak, mint például láncfűrész, stb…

Hogyan kezelhető a Raynaud szindróma?

Lapozz tovább és olvasd el!
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat