18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Tünetek, melyek a D-vitamin hiánya miatt jelentkezhetnek – Megdöbbentő!

Megosztás
Életmód

Különösen a napfény szegény hónapokban jelentkezhetnek tünetek, melyeket nem értünk, viszont a D-vitamin hiánya okozza. Sokan a következőkre nem is gondolnának!


A fény hiány D-vitamin hiányhoz vezethet
Nyakfájás, fejfájás, izomfájdalom, végtelen fáradtság….
Ezek mind jelentkezhetnek D-vitamin hiány miatt is.
Az emberek többsége nem is tudja, de a napfény elengedhetetlen az emberi szervezet számára, hogy D-vitamint állíthasson elő, ugyanis a napfény közel 90%-a felszívódik.


D-vitamint tartalmazó élelmiszerek
Míg a D3-vitamin (kolekalciferol és a D-csoportból a legismertebb vitamin) felszívódik a szervezetben az UV-sugárzásból a bőrön keresztül, a D2-vitamin (ergocalciferol) csak bizonyos élelmiszerekben található meg, és így kerülhet a szervezetbe.

Azonban a D-vitamint csak kis mennyiségben találjuk az élelmiszerekben, a szükséges D-vitamin körülbelül 20 százaléka biztosítható élelmiszereken keresztül, de ez is nagyon sokat számít. 
Tehát fontos, hogy a következő élelmiszerekből minél többet fogyasszunk napi rendszerességgel: 


Hering
Lazac
Máj
Tojássárgája
Avokádó
Ömlesztett sajtok
Gombafélék 
Tejtermékek 
Vaj vagy margarin


Felnőttek D-vitamin hiányának tünetei
A D-vitamin hiányának mentális jelei között szerepel a csökkentett koncentráció és az extrém szédülést is, ami akár téli depresszióhoz is vezethet. A gyakori fizikai tünetek közé tartozik a csont és hátfájás, a lassú sebgyógyulás és a fertőzésre való nagyfokú érzékenység. És nem utolsó sorban egy igazi különlegesség, a nyugtalan láb szindróma.
Mit jelent a nyugtalan láb szindróma?


D-vitamin hiány tünetei gyermekeknél
A gyermekeknél a D-vitamin hiány elsősorban olyan tünetekben jelentkezik, mint a nyugtalan alvás, hideg izzadás, görcsök és késleltetett fogképződés. Ha a D-vitamin hiánya mér csecsemőkorban jelen van, akkor az tüneteket produkálhat "békaízületekben", jellemző még a puffadt has has, és az izmok a szokásosnál gyengébbek lesznek. Súlyos esetben a D-vitamin hiány gyerekkorban csontfejlődési torzulást is előidézhet.

D-vitamin és jó kedv
A D-vitamin a jó humor alapja, mert biztosítja a szerotonin és dopamin termelődését, a hangulatunkat szabályozó hormonokat.
De szerepet játszik a csontszerkezetben és a kalcium és a foszfát háztartás szabályozásában is. A D-vitamin a bélben biztosítja, hogy a kalcium és a foszfát jól felszívódjon, valamint a vesékben a káros anyagok kiszűrődjenek és hatékonyan távozzanak.

Szükséges napi D-vitamin mennyiség
A serdülők és a felnőttek (terhes és szoptató nők esetében) naponta 20 μg D-vitamint ajánlatos .
Az egy évnél idősebb csecsemők napi dózisának indikatív felének kell lennie (1 μg = 40 nemzetközi egység (IU), 1 NE = 0,025 μg.


D-vitamin hiány okai
Lapozz tovább és olvasd el!
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Életmód

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek