18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Üreges KERESZT – Ettől kapsz derék és hátfájást! - Nálad vajon kialakult már?

Megosztás
Egészség

Hallottunk már az üreges kereszt kifejezésről? Alig észrevehetően alakul ki, és derék, illetve hátfájáshoz vezet! Ezekkel a gyakorlatokkal megelőzhető a kialakulása!


A derék és hátfájást sajnos egyre többen ismerik, de a kialakulásának okáról már kevesebb ismeretünk van.
Az üreges kereszt kifejezést jó lesz megjegyezni, mert ez még a rossz testtartásnál is nagyobb károkat okozhat.
Eddig a köztudatban az élet, ha valaki ülő munkát végez, és helytelen a testtartása akkor derék illetve hátfájást kaphat.
Nos ez igaz is.
Csakhogy van még egy faktor, amivel nem számolunk.
Ez pedig nem más, mint az üreges kereszt.

Ezt gyenge has, hát és oldal izmok-szalagok hiányától, illetve megrövidülésétől kaphatunk.
Minden mindennel összefügg!
A mozgásszegény életmód idővel a szalagok megrövidüléséhez vezet, az ínak kilazulnak, és képtelenek leszünk saját testünket megtartani.
Különöse az ágyéki gerincben található csigolyák lesznek erősen terheltek, ami a legrosszabb esetben herniated lemezesedéshez vezethet. Azok, akik nem tesznek semmit, számításba kell venniük, előbb-utóbb beszűkül a gerincvelő, melyben fontos idegek találhatók. Az idegek összenyomódása hát és derékfájdalomhoz vezet. Ez lehet olyan súlyos, hogy a fájdalmat szinte elviselhetetlennek értékeljük.


Honnan származik az üreges kereszt kifejezés?

Fizikailag egy üreges kereszt keletkezik egy extrém izom egyensúlytalanság által. Gyakran túl gyengék a hasizmok, a com első és hátsó izmai. Általában ezek az izmok felelősek a medence megtartásáért is, és ha ezek túl gyengék, akkor a medence előre tolódik, és egy üreges kereszt alakul ki. Ennek az oka lehet az ülő tevékenység és mozgáshiány.

De lehet tenni ellene!

Mégpedig speciális gyakorlatokkal.


Amilyen egyszerű az elnevezése a gyakorlatoknak, annyira egyszerű elvégezni őket.
Ajánlott napi rendszerességgel!

Cica póz


Helyezkedjünk négykézlábra.
Térdek a csípő magasságában helyezkednek el, keze a váll vonalában.
Homorítsunk és domborítsunk felváltva. Közben vegyünk mély levegőt. Orron be, szájon át kifújjuk a levegőt. A légzés nagyon fontos, mert segít ellazítani, nyújtani az izmokat.


Galamb


Egyik lábunkat tegyük magunk előtt keresztbe „Z” pozícióban, a másikat nyújtsuk ki hátrafelé. A nyújtott láb legyen teljesen kinyújtva. Nem baj, ha az elején ez még nem sikerül. Szépen lassan, ahogy egyre többször végezzük majd a gyakorlatot, elérjük majd a teljesen kinyújtott állapotot.
Karjainkkal támasszuk meg magunkat, és próbáljuk meg hátunkat kiegyenesíteni. Fejünket tartsuk egyenesen. Ez is sokaknak először nehézséget okozhat, de ahogyan nyúlnak majd izmaink, úgy lesz egyre könnyebb a gyakorlat.
Természetesen ezt a feladatiot is mindkét lábban el kell végezni.


Haránt izmok erősítése


Feküdjünk oldalsó fekvésbe. Törzsünk legyen egyenes.
Egyik karunkkal támaszkodjunk könyökünkre és alkarunkra, a másik kezünket tegyük csípőre, és emeljük el magunkat a földtől. Majd tartsuk meg magunkat addig, ameddig csak bírjuk.
Nagyon fontos, hogy törzsünk egyenes legyen, csípőnk nem lóghat.
Ehhez a gyakorlathoz is időre lesz szükség, mire képesek leszünk magunkat legalább 1-2 másodpercig szabályos testtartással megtartani, mert az oldalsó és harát hasizmok nehezen erősödnek. De kitartó munkával sikerülni fog. Érdekesség, hogy ebből a gyakorlatból is jól látszik majd fizikai állóképességük, és az is, mennyire szükségesek ezek a gyakorlatok, hogy később ne kapjunk derék és hátfájást.
Amennyiszer kiemeltük magunkat az egyik oldalon, ugyan annyiszor tegyük ezt meg a másik oldalunkon is.


Sámson nyújtás


Ez a feladat viszonylag egyszerűnek tűnhet, pedig nem is annyira könnyű.
Akinek bizony kötöttek csípő, derék és láb izmai, illetve egyáltalán nem erősítette őket, annak ez a feladat is igazi kihívást jelenthet.
Helyezkedjünk kitörés pozícióba. Egyik térdünket húzzuk fel, a másik lábunkat nyújtsuk ki hátrafelé teljesen, sípcsontunk érje a földet, lábfejünk is feküdjön a földön.
Rugózzunk ebben a feladatban 2x – 2x, majd váltsunk lábat, és ugyan ennyiszer csináljuk meg a feladattot a másik lábunkat kinyújtva is.

Plank

Lapozz tovább és nézd meg a többi gyakolratot is!
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek