18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Szabálytalan ciklus – Ezek állhatnak a háttérben

Megosztás
Életmód

Egyszer késik a menstruáció vagy éppen fordítva, túl korán jön meg. Mi számít egyáltalán normális ciklusnak? Mi lehet az oka, ha szabálytalanná válik?


Minden hónapban a test felkészül a terhességre. Az első két hétben pete érlelődik a petefészekben, mely a ciklus második felében ovulálódik, ez az ovuláció.
Ennek a természetes bioritmusnak az átlagos időtartalma 29 nap.
Ez a ciklus ritmus +3 - -3 nappal még teljesen normálisnak számít.
Nőgyógyászatilag 25-31 napot tartanak normális ciklus időszaknak.

Mikortól nevezhető szabálytalannak a menstruációs ciklus?
6 napos vagy ennél több már szabálytalan ciklust jelez. Természetesen több és kevesebb napokkal számolva is.
Amennyiben 6 nappal korábban vagy később, esetleg ennél még több nap különbséggel jön vagy nem jön meg a menstruáció, úgy mindenképpen nőgyógyász szakorvos segítségét kell kérni.

Menstruáció hossza
Alapvetően 4-6 napot jelölnek normális vérzési időtartamnak, de a vérzés mennyisége nagyban függ életkorunktól, idegállapotunktól, és még számos dolog közrejátszik.
Mi számít erős menstruációnak?
A nők közel 50%-a átlagosan ~150 ml vért veszít menstruáció ideje alatt, ami erősnek számít.
Normálisnak számít a ~80 ml vérvesztés.

Mitől maradhat ki a menstruáció?
Természetesen terhesség esetén a menstruáció elmarad.
De lehetőségként meg kell említeni a betegségek túl az étkezési rendellenességet. Ez ugyanis szintén eredményezheti a menstruáció kimaradását. Ez elsősorban az alultáplált, túl vékony nők esetében jellemző.
Drasztikus hormonváltozás is okozhatja a menstruáció kimaradását. Ezért ennek mindenképpen utána kell járni, mert ha hormonváltozás az ok, és középkorúak vagyunk, akkor ez a következőhöz vezethet:
A petefészek hormontermelése teljesen leáll, ugyanakkor ez a hormon felelős a csontok épségéért, és oszteoporozishoz vezethet. És szinték csak kevesen tudják, de még agyállományunk is károsodhat, ha petefészkünk nem termel többé hormont.
Ebben az esetben hormonpótlással kezelik a betegeket.

Mi okozhat menstruációs zavart? 

Lapozz tovább, és olvasd el
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Életmód

Hirdetés
Hirdetés