18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Állandóan fáradt vagy – Ez állhat a háttérben! – Vedd komolyan!

Megosztás
Egészség

Állandóan fáradtak vagyunk, idegesek, és nem értjük miért? A sok munkán és kimerültségen túl pajzsmirigy probléma is okozhat ilyen tüneteket! Érdemes komolyan venni!


Fáradtság és idegesség párban járnak?
Nem tudjuk mi lehet az oka?
Csak kevesen gondnak rá, de a pajzsmirigy működési zavara ugyan ilyen tüneteket produkálhat, és érdemes nagyon komolyan venni.

Egy apró, 4 centiméter, pillangó alakú szervről van szó, ami nem más, mint a pajzsmirigy. Ez a torok alatt található.
A pajzsmirigy létfontosságú hormonok termeléséért, szabályozásáért felelős, melyek testünk minden sejtjére hatást gyakorolnak.
Minden nő szervezete máshogyan reagál pajzsmirigy zavar esetén, van, aki verejtékezik, egyesek idegesek lesznek, mert náluk az idegrendszerre van hatással a pajzsmirigy zavar.
Diagnosztizálni nem könnyű a pajzsmirigy okozta betegségeket, tüneteket, de azért lehetséges. Vértesztből 100% pontossággal kimutatható. Viszont addig el kell jutni. Legfontosabb, hogy a tüneteket komolyan vegyük!

A pajzsmirigy betegségek leggyakoribb fajtái a következők:

Hipofunkció
Hiperfunkció
Golyva 

Legjellemzőbb korosztály, akiknél ez a 3 pajzsmirigy betegség diagnosztizálásra kerül az a 45 év feletti.
Jó hír! 

Habár ijesztő a diagnózis, de hamar felismerve nagyon jól kezelhető.
De ha nem kapunk szakszerű orvosi ellátást, akkor akár életveszélyes is lehet!

Mindig fáradt vagyok!
Nem számít milyen korán fekszünk le aludni, nem számít, hogy bőven volt időnk kipihenni magunkat, lehet este és reggel is, állandóan fáradtak vagyunk.
Amennyiben ez rendszeresen és tartósan előfordul, úgy nagy valószínűséggel pajzsmirigy zavarunk van, ami örökölhető. Tehát, ha a családban már volt ilyen, akkor gyanakodjunk.
Az egyik ilyen komplex tüneteket produkáló pajzsmirigy betegség a Hashimoto kór, ami egy autoimmun betegségből ered, tulajdonképpen pajzsmirigy gyulladás.

Milyen tünetei vannak a Hashimoto kórnak?
Hashimoto kór esetén az immunrendszer ellenáll a pajzsmirigyben termelt hormonoknak.
Megnyújtja a szöveteket, ami miatt a pajzsmirigy nem képes elég hormon termelni. A test energia nélkül marad, a vérnyomás leesik az anyagcsere lelassul. Ezek együttesen okozzák a megmagyarázhatatlan fáradtságot.

Miért érzünk idegességet is?
A test tulajdonképpen folyamatosan dolgozik, hogy a létfunkciókat ellássa, miközben csak nagyon kevés energia termelődik. Éjszaka nem tudunk aludni, nap közben idegesek és frusztráltak vagyunk, mert nem aludtunk.
Ebben az esetben, mármint a Hashimoto esetében az idegesség másik oka, hogy az antitestek stimulálják a pajzsmirigyet, ami miatt a pajzsmirigy túl sok hormon termel.
A beteg közel 50%-nál ezek az antitestek a zsírszöveteket is megtámadják a szem mögötti területen, azok növekedni kezdenek, ami miatt a szem kidülledhet. Ez igen látványos tünet, amit szintén nagyon komolyan kell venni!

Nyak körül felhalmozódott zsír és folyadék – Ez a GOLYVA

Egyértelmű pajzsmirigy betegségre utal, ha nyakunk körül zsír és folyadék halmozódik fel, úgy néz ki, mintha sálat viselnénk.
Az európai lakosság közel 30% szenved golyvában, ami igen magas aránynak számít. Ez tulajdonképpen a pajzsmirigy megnagyobbodása. Ezt általában jódhiány okozza, de e mellett számos összefüggés segíthet a kialakulásában.
A pajzsmirigynek sok jódra van szüksége ahhoz, hogy a kellő mennyiségű és fajtájú hormonokat elő tudja állítani.
Amikor ez a nyomelem hiányzik, akkor a szervezet eltárolja azt a mennyiséget, amihez hozzájutott. Tulajdonképpen felszívja, mint egy szivacs a nyomelemeket. Egy nagyobb méretű golyva ezért eredményezhet légszomjat is. 

Néha azonban a pajzsmirigyben csomók is kialakulnak, még akkor is, ha ezek nem kitapinthatók, nem látszanak. Ezek közül a csomók közül megkülönböztethető a „forró csomó”, mely önmagában is képes hormontermelésre, és ezek a csomók is képesek a túlműködésre.
És vannak az „inaktív hideg csomók”. Szerencsére mind a két fajta jóindulatú. A pajzsmirigy rák rendkívül ritka.


Nem fogok teherbe esni?
A probléma sokkal nagyobb lehet, mint azt gondolnánk. Ugyanis az esetek közel 25%-nál a meddőségért valamilyen pajzsmirigy betegség okolható.
Sajnos még akkor is lehet oka a sikertelen terhességnek, ha a pajzsmirigy értékeink teljesen jó értékeket mutatnak.
Hipofunkció esetén például a hormonban túl sok a prolaktin, mely elnyomja az ovulációt.
Amikor a hormonhiányt gyógyszeres kezeléssel kompenzáljuk, akkor általában 3 nőből 1 minimum teherbe esik.
Azonban érdemes tudni, hogy a pajzsmirigy túlműködés növelheti a vetélés kockázatát.

Mindig túl hideg vagy túl forró vagyok
Van, aki állandóan fázik. Van, aki egyfolytában izzad.
Mind a két esetben érdemes a pajzsmirigy problémát, mint kiváltó okot megvizsgáltatni.
Ezek ugyanis tipikus tünetek lehetnek.
Például hiperfunkcióra utalhat, ha állandóan izzadunk.

Hajhullás

Lapozz tovább, és olvasd el, mitől hullhat a haj! 

  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek