18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Csomók a mellben – Mit jelenthet?

Megosztás
Egészség

Sok nő azonnal pánikba esik, amikor mellében csomót észlel. Komolyan kell venni, de pánikba esni nem szabad! Ugyanis számtalan oka lehet!


Abból, hogy mellünkben csomót észlelünk nem kell rögtön a mellrákra gondolni!
Valójában számos oka lehet, melyekről csak kevesen tudnak.
A legtöbb esetben a csomó sokkal rosszabbat sejtet, mint az valójában.
5 lehetőség közül, melybe beletartozik a mellrák is sajnos, azonban 4 nem olyan rossz, mint azt gondoljuk, kiderülhet akár, hogy semmilyen komolyabb bajunk nincsen.

Mindazonáltal ijesztő lehet, ha családunkban már volt mellrákos eset, mert a mellrákra való hajlam sajnos öröklődhet.

Mi okozhat csomókat a mellszövetben?

1. Ciszták

A ciszták is tűnhetnek tapintásra csomónak a mellben, de ezek azonban üregek, melyek folyadékkal teltek. Ezek jóindulatúak, és általában a 30-50 éves korú nőknél jellemzők. De kialakulásuk oka lehet akár a terhesség is.

2. Fibroadenomák

A fibroadenomák szintén ártalmatlanok, zsírszövetből alakulhatnak ki a mellszövetek sejtjein. Ezek a csomók könnyen elmozdíthatók, nincsenek letapadva, gumiszerű érzetet keltenek, és különösen a fogamzóképes nőknél jellemző. Ezeknek a csomóknak sincsen semmi közük a mellrákhoz, és nem növelik a mellrák kialakulásának kockázatát sem.

3. Lipómák

A lipómák szintén zsírsejtekből alakulhatnak ki, különösen puhák, ezért nem dudorodnak ki a melleken. Erről viszont érdemes tudni, hogy hajlamot jelezhet a mellrák kialakulására. Ezért azonnal forduljunk orvoshoz, és kérjünk kivizsgálást., Akinél ilyen előfordult, nagy valószínűséggel rendszeres kontrollt fog javasolni orvosa.

4. Emlőrák, de minden esetben!

Mellrákra utalhat azonban, ha a mellen a szőr kihullik, kemény csomót érzékel mellében, de ez lehet akár jóindulatú is. Amennyiben jóindulatú, úgy azt „mastopathia” -nak nevezzük, ez a gyűjtőneve a cisztáknak és zsírszöveteknek. A mastopathia, ami jóindulatú csomót jelent általában szülés korú nőknél jellemző, és mindkét mellben megjelennek a csomók.
Érdemes tudni, hogy a mastopathia csomók fájdalmat, kényelmetlen érzést kelthetnek, társulhat mellé extra érzékenység mell érintésekor.

Még akkor is, ha csomók jóindulatúak, haladéktalanul forduljunk orvoshoz! Szükséges, hogy a csomó fajtája beazonosításra kerüljön, és, amennyiben szükséges, úgy a megfelelő kezelést megkaphassuk.

Mi utalhat majdnem 100% biztonsággal mellrákra? 

Lapozz tovább és olvasd el!
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat