18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Hogyan ismerhető fel a CUKORBETEGSÉG? – Remélhetőleg TE egyiket sem tapasztalod magadon!

Megosztás
Egészség

A cukorbetegség világbetegséggé nőtte ki magát sajnos, mivel rengeteg ember érintett a témában, nagyon a sok a tévhit is. Még mielőtt pánikba esnénk, érdemes megismerni a cukorbetegség egyes fajtáinak ráutaló tüneteit.


Szomjúságérzet
Erős szomjúságérzet jellemző a cukorbetegekre. Ez azért van, mert a szervezet megpróbál megszabadulni a felesleges cukortó vizelet útján, amikor is sok folyadékot vesztünk.
Ezért a szervezet előre jelzi, hogy több vízre van szüksége.

Fáradtság

Gyakran érezzük fáradtnak magunkat, még akkor is, ha valóba kialudtuk magunkat?
Ennek egyik oka lehet a megemelkedett vércukorszint. Amennyiben a szervezet inzulinhiányban szenved, több zsírt éget el. Ekkor aceton képződik, ami „savanyítja” a vért, amitől pedig energiát vesztünk.

Száraz bőr és viszketés
A szervezet folyadékvesztése hosszútávon a bőr kiszáradásához vezet. Ezen túlmenően a zsírból lebomló anyagok gyakran okozhatnak szintén viszketést. Megfigyelhető továbbá, hogy a bőr sérülései lassabban gyógyulnak. A magas vércukorszint miatt a szervezet már nem tud megfelelően koncentrálni a gyógyulásra.


Fogyás
Nem mindig, de az esetek többségében a cukorbetegség testsúlycsökkenéssel is jár.
Ennek oka egyszer a folyadékvesztés, míg a másik mögöttes oka egy energiaveszteség, ami abból fakad, hogy a szervezet nem jut elég zsírhoz, amit energiává alakíthatna tá. Ezt az energiát normál esetben a cukorból kellene kinyernie.


Gyakori megfázás

A magas vércukorszint teljesen kimeríti a szervezetet. Néha a szervezet saját védelmi mechanizmusa sem elég, hogy ellenálljon a fertőzésnek, vagy sikeresen harcoljon vele, ha már megfertőződtünk. Ezért a cukorbetegek például gyakran fáznak meg.


Gyakori húgyúti és vesefertőzések

A cukorbetegeknek gyakran van vizelési ingerük, mert a szervezet megpróbálja kiszűrni a felesleges cukrot vizelettermelés útján.
Az immungyengeség és gyakori fertőzésnek való kitétel, amit a mellékhelyiségek használata eredményez, együttesen okozzák a tüneteket.

Bizsergő lábak és kezek

Fontos tudni, hogy a bizsergő láb és kéz érzete idegkárosodás jeleinek is betudható. De érvényes lehet a cukorbetegekre is! A megnövekedett vércukorszint szintén károsítja az idegeket. Cukorbetegség által jelentkező kéz és láb zsibbadását nevezzük neuropátiának is.


Látásromlás
A látás romlása szintén egyik jellemző tünete lehet a cukorbetegségnek.
Amikor a szervezetben a vércukorszint megemelkedik, akkor a zsír és fehérjék felhalmozódnak a szervezetben, ami károsítja a retinát. Legrosszabb esetben diabteikus retinopátia a megnevezése, ami nem csak látásromláshoz vezethet, de vakságot is okozhat. 


Megosztás
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat