18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Káros, na és? - Avagy a dohányzás pszichológiája - Miért nem tudsz leszokni?

Megosztás
Életmód


Azok a leszokási kísérletek, amik erre fókuszálnak, az esetek több mint 90%-ban kudarcra vannak ítélve. Mi van a dohányzás mögött, tegyünk egy rövid betekintést a dohányzás pszichológiájába. 


Nikotin

A nikotin egy stimuláló hatású drog. Addiktív, tehát rendszeres fogyasztás mellett a szervezet fokozatosan hozzászokik míg végül már kívánni fogja azt. 

Elméletileg a nikotin lenne a dohányzás leginkább függőséget okozó eleme, és annak élvezeti értékét adó eszenciája, az is csak annyira amennyire csökkenti az elvonási tüneteket, ugyanakkor kísérleti helyzetben a dohányosok a nikotinmentes cigaretta és a nikotin injekció közül rendre a nikotinmentes cigarettát választják. Ennek fényében talán máris érthetőbb, hogy azok a leszokási stratégiák, melyek cigarettát próbálják nikotin tartalmú tapasszal, vagy rágóval helyettesíteni miért buknak el 10 ből 9-szer. 

Káros. Na és?

A dohányosok nagy része tisztában van azzal, hogy a cigaretta káros, de ez önmagában nem igazán hatja meg őket. Konkrétan egy részletes orvosi tájékoztató után a dohányosok kevesebb mint 5 százaléka dönt úgy hogy leteszi a cigit. A titok nyitja tehát nem abban rejlik, hogy a dohánycégek titokban tartanák a dohányzás káros aspektusait. De akkor mégis miért szívják annyian?

Nem tudatos? 

Akárhány dohányost kérdezzünk is meg, nem sokat fogunk köztük olyat találni, aki tudatosan élne a cigaretta „áldásos” hatásaival. 

„Túl egészséges vagyok.” 
„Túl sok a pénzem.” Vagy
„Így akarom mérgezni a gyerekeimet.” 

ezeket a mondatokat nem halljuk dohányosoktól. Ahogy azt se tudják sokan megmondani mikor döntöttek úgy, hogy függők lesznek. Nem véletlenül, mert ezek nem tudatos dolgok.
Mi áll a dohányzás mögött?

A válasz a felszín alatt keresendő. 


Minták, amiket ismétlünk, régi érzések, sérelmek, amik irányítják viselkedésünket. Érdekes kérdés például, hogy hogyan miként találkozik valaki a dohányzással. 

Filmekben látja, vagy barátai, netán családjának tagjai dohányoznak? Egy dohányos szülő gyereke 2x olyan valószínűséggel lesz maga is dohányos. Bár ebbe sokan bele sem gondolnak, de lelki világunk, és önmagunkkal ápolt kapcsolatunk is közrejátszik. 

Minél több rossz érzést hordozunk magunkban, az annál inkább hajlamosít a dohányzásra, és más önszabotáló, önpusztító viselkedésekre. 

A feldolgozatlan gyermekkori traumáink például meghatározóak lehetnek. A gyermekkori bántalmazás áldozataiból 4x annyi lesz dohányzó felnőtt. Azok számára, akiknek hozzátartozója, vagy netán ők maguk küzdenek ezzel a szokással, érdemes extra figyelmet szentelni a lelki dolgoknak is. 

Ha ez egyedül nem megy, érdemes szakembertől segítséget kérni. Kis segítséggel, sok pénzt, időt, egészséget, spórolhatnak meg általa. 
 

A témáról bővebben az alábbi rövid videóban.:


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Életmód

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek