18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A csontokat tápláló csatorna (Ashtivaha-srota) mudrái

Megosztás
Egészség

A testünket behálózzák a sroták, csatornák. A Sushruta Samhita szerint 16, a Charaka Samhita szerint 12 csatorna van (valójában 17). Tibeti ájurvédikus orvosok 84000 srotáról (létfontosságú anyagokat, energiákat és információkat áramoltató vezetékről) beszélnek. Ebben már (a 72900 nadi, az összes artéria, véna, hajszálér, mikrokapilláris, nyirokér is) benne van.


Az ájurvédában más elnevezéssel is illetik a srotákat (sira, dhamani, rasajani, rasavahini, nadi, pathin, marga, shariracchidra, samvritasamvrita, sthana, panthanas, sarana, ashyaja).


A szervezetet behálózó csatornákon keresztül – a hasonló hasonlót vonz elve alapján– áramlanak a doshák (a biológiai és lelki folyamatokért felelős működő értelem, az elemek állandóan mozgó dinamikus egyensúlya), a dhatuk (testszövetek), a malak (kiválasztásra kerülő káros anyagok) – látható szinten – a test különböző szerveihez, és láthatatlan módon a sejtekhez, molekulákhoz, atomokhoz, valamint a szubatomi részecskékhez. 

Ha a csatornákban hömpölygő biofizikai, biokémiai, bioelektromos, biomagnetikus, pszichikai, valamint mentális energia-és információáradat akadálytalanul eljut a szervek szöveteihez, sejtjeihez, atomi és szubatomi részecskéihez, akkor jó egészség, sukha (boldogság, egészség) jelentkezik (a szanszkrit szó értelme nyitott csatorna).

A szanszkrit elnevezés, dukha (nem pusztán testi jellegű boldogtalanság, betegség) jól szemlélteti, hogy a zárt (elzáródott) csatorna miatt fejlődik ki a betegség valamennyi formája a fizikai testen éppúgy, mint az energiatesten, az asztrál- vagy a mentáltesteken.
Sorozatunk első részében az Ashtivaha-srotát és a csatornát harmonizáló mudrákat mutatjuk be:

Ashtivaha, a csontokat tápláló csatorna

Fő funkciója: a csont és porc (a vázizom-rendszer) ellátásának tápanyag összetevőit hordozza az egész testben; szilárdságot biztosít a testnek; a csontok mátrixként szervezett szilárd struktúrából állnak; szilárd, de könnyű struktúrát hoznak létre, lehetővé téve a test könnyű mozgását. Amikor az ashti dhatu egészséges, egészséges önbizalmat biztosít (az elképzeléseinkben, a döntéseinkben és a hitünkben).

A csatorna részei:

A csatornában áramló anyag (vajabhava): csontok tápanyagai.
Mula (gyökere): csípőcsont, keresztcsont.
Marga (csatorna): csontrendszer.
Mukha (nyitó pont): köröm, haj.

A betegségek okai: túlzott testmozgás, helytelen táplálkozás, alváshiány, vata-t provokáló ételek és tevékenységek, félelem, nélkülözés.

Tünetei: ízületi fájdalmak, törékeny csontok, csontgyulladás, csontszövet rákos pusztulása, csontritkulás, hajhullás, fogszuvasodás, köröm kóros növekedése, töredezettsége, elszíneződése.

A csontokat tápláló csatornát harmonizáló mudra (Ashtivaha-mudra)

Mudra: A jobb gyűrűs- és hüvelykujj összeérve a bal hüvelyk tövénél pihen. A bal hüvelykujj hegye megérinti a jobb középső ujjat. A mudrát 10 percig az ölébe ejtve tartsa!

Javallat: Köröm és haj töredezettsége, elszíneződése, hajhullás, foltos köröm, körömágytúltengés, körömágygyulladás, körömelhajlás, körömelváltozások, köröm fénytelensége, körömfájdalom, fogvesztés, száraz és ritkuló haj, kopaszodás, isiász, csontritkulás, derékzsába, porckorongsérv, keresztcsonti-csípőcsonti gyulladás, fenékfájdalom, izomfájdalom, izomgyengeség, izomgyulladás, izommerevség, keresztcsonti fájdalom, ágyék-hátgerinc deformáció, ágyéki I-III. porckorongsérv, ágyéki csigolya rándulása, ágyéki fájdalom, ágyéki csigolyák elcsúszása, ágyéki gerinc csökkent görbülete, hátfájdalom, meszesedés és mészhiány meglétekor segít.

Mantra: óm sam. A mantrát mély belégzés után rezegtesse: óómm ssaamm.


Sankh-mudra (Kagyló-mudra)


Kétkezes indiai tánc-mudraként is ismert. Jelentése: kagylóhéj, belső összeszedettség.

Kéztartása: A jobb kéz 4 hosszú ujjával körbefogja a bal hüvelykujjat.
A kinyújtott jobb hüvelykujj megérinti a bal középső ujjat. Kezeit a torok előtt tartsa! Kelet felé fordulva végezze naponta 3-szor 15 percig (ülve vagy fekve), közben rezegtesse 4 percig a mantrát! 

Mantra: bham, ham; így rezegtesse: bhhaamm hhaamm.

Testi hatása: torokfájás, gégegyulladás, rekedtség, ízületeket és a gerincet érintő degeneratív dystrophiás elváltozások, fogszuvasodás, fokozott hajhullás, körömtöredezettség.

Vrihati (hát-mudra)


Kéztartása: Jobb kéz hüvelyk-, középső-és kisujja összeér, míg a bal hüvelykujj felső ujjperce a mutatóujj körmét nyomja. Naponta 2-szer 4 percig végezzük a mellkas előtt tartva (közben rezegtessük 1 percig a mantrát)! 

Mantra: lam sam; így rezegtesse: llaamm ssaamm.

Hatása a fizikai világban: magasállásúak barátsága.

Testi hatása: hát és gerincfájdalom (meszesedés esetén is használható).

Prithivi-mudra 2.Kéztartása: Mindkét kézen a hüvelykujj-és a gyűrűsujj hegye összeér, míg a többi ujj egyenesen nyújtva. Kezeit a napfonat előtt tartsa! Naponta 3-szor 10 percig végezze kelet felé fordulva (közben 11-szer rezegtesse a mantrát)!

Mantra: om adi shakti para shakti om. 

Hatása a fizikai világban: véd a negatív energiák ellen.

Testi hatása: normalizálja a testhőmérsékletet, regenerálja a szervezetet, erősíti a csontokat, a körmöket, a bőrt és a hajat; kiváló gyomorproblémák esetén, stressz ellen is használható, védelmet nyújt a negatív külső energiák ellen.

Késmárki László

A mudrák titkos kódja Ankh kiadó 2018.

A mudrák titkos kódjai


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek