18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A tudatosság a halogatás legyőzésének az egyik kulcsa

Megosztás
Életmód

Napjaink felgyorsult világának egyik meghatározó jellemzője, hogy szinte mindenki folyamatosan küzd a különböző határidők betartásával, ami a tudatosság komoly hiányára enged következtetni.


Bármely területén tevékenykedjen is az ember az életnek, kizárt, hogy ne találkozzon néhány fontos határidővel, amelyek betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy akár otthon, akár a munkahelyén a feladatait megfelelő módon tudja elvégezni. 


Noha ezeket sok esetben akár rutinszerűen is be lehetne ütemezni, sokan egyik napról a másikra üldözik a határidős teendőiket, sőt, gyakran az is előfordul, hogy végül nem készülnek el időre, ami a halogatás miatt érzett állandó bűntudatnál akár súlyosabb következményeket is vonhat maga után. 

De minek köszönhető a leginkább ez a probléma?

A legfőbb ok a tudatosság mellőzése

Aki folyamatosan kézben tartja a feladatait és tudatosságra törekszik valamennyi tevékenység végzése közben, annak nem okoz problémát az egyes műveletek megadott időben történő végrehajtása. Ha azonban tudatosság helyett az állandó kapkodás, a tűzoltás a meghatározó az ember életében, akkor már nem csoda, hogy például olyan kis beavatkozást igénylő műveletek, mint egy számla befizetése, éppen kicsiségük miatt nem érik el az ingerküszöböt, hanem feledésbe merülnek. 

Ha nincs beállítva valamilyen emlékeztető, egyszer csak letelik a rendelkezésre álló időszak és kész a baj. Ez persze nem csak egy számla befizetése esetén fordulhat elő, bármilyen más kisebb energiabefektetést igénylő feladattal is megtörténhet. Egy biztos, ezek többségében könnyen megoldható, ám határidőhöz kötött feladatok szoktak lenni, amelyek túllépése sokszor kifejezetten bosszantó következményeket hoz magával.

A megoldás a tudatos tervezés és a kis feladatok azonnali elvégzése


Amennyire bosszantó szembesülni az elfelejtett határidőkből fakadó problémákkal, annyira egyszerű a megoldás. Az olyan jellegű feladatok esetén, amelyek nem igényelnek komoly utánajárást, az azonnali elvégzés a legjobb megoldás. Egy dolgot viszont nem lehet elkerülni, ez pedig a tudatosság alkalmazása, hogy fejben is ott legyen az ember az adott helyen, ahol a teste éppen tartózkodik és lehetőleg azonnal reagáljon az őt érő hatásokra akár cselekvéssel, akár feladatütemezéssel. Utóbbihoz már lehet különböző segédeszközöket is használni a felejtés elkerülése érdekében. Ha sikerül a lehetőségekhez képest minél többször arra fókuszálni, hogy éppen hol vagyunk és mivel nézünk szembe, akkor képessé válunk akár az azonnali cselekvésre, akár a tervezésre, ha éppen arra van szükség. Így a határidők már nem mumusok lesznek, amelyektől félni kell, hanem mérföldkövek, amelyekhez képest fel tudjuk fűzni egymás mögé a tennivalóinkat. Ehhez persze szükség van arra, hogy megálljunk egy kicsit és tudatosan számba vegyük, hogy hol tartunk most, hová szeretnénk eljutni és ehhez milyen feladatok elvégzése szükséges. Ha ez megvan, sorba rendezzük a feladatokat és elkezdjük megoldani őket. Sokkal könnyebb lesz a sorvezető mellett haladni, mint ide-oda kapkodni, ráadásul, ha mindennek megvan a helye és az ideje, akkor az eredeti határidő már nem lesz olyan ijesztő, hiszen mindent az általunk megtervezett időpontban végzünk el. Ebben az esetben nem a határidők és más külső tényezők fogják uralni az életünket, hanem mi magunk, ami már önmagában egy nagyszerű érzés. Érdemes kipróbálni.

Sármási Zoltán
az Időkalauz című könyv szerzője


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Életmód

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek