18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Erre figyelj borotválkozás közben a bőrgyógyász szerint - Így nem pattogzik ki a bőr!

Megosztás
Szépség

Életünkből nagyjából 4 évet evéssel és ivással, 28 évet alvással, két és fél évet pedig szőrtelenítéssel vagy éppen fodrásznál töltünk a Funders and Founders korábbi felmérése szerint. Ebből összesen fél évet tölt egy férfi borotválkozással. Pont ezért nem mindegy, hogyan borotválkozik. Dr. Tamási Béla, bőrgyógyász mondja el a borotválkozás aranyszabályait.


A titkos TRÜKK

„Bőrpuhítás, bőrpuhítás, bőrpuhítás” �" mondja Dr. Tamási Béla, bőrgyógyász, amikor a borotválkozás aranyszabályairól kérdeztük. „Minél szárazabb a bőr és a szőrszál, annál sérülékenyebb is, tehát nem árt előtte a langyos vizes arcmosás (vagy zuhanyozás), és hagyjunk elég időt is a borotvahabnak vagy zselének, ha használunk: minimum 1 percig hagyjuk az arcunkon, hogy tényleg fel tudja puhítani a bőrt és a szőrszálakat. Nyilván ez villanyborotvára nem vonatkozik.”

Az, hogy borotválkozás után mit érdemes használni attól függ, mennyire érzékeny a bőr. „Ha nem érzékeny, akkor bármilyen after shave mehet rá, de menjen rá, mert valamit kell rá tenni. Ha érzékeny, akkor még a sensitive-nek reklámozott after shave-ektől is óva intenék mindenkit, mert azok is tele vannak irritáló anyagokkal. Sokkal jobb egy alkoholt és illatanyagot nem tartalmazó tonikot vagy lotiont találni, és azt használni. 

Az, hogy valaki reggel vagy este borotválkozik, teljesen mindegy, az estinek az az előnye, hogy reggelre általában megszűnik a bőrirritáció.


Kezdő borotválkozóknak azt ajánlja a bőrgyógyász, hogy addig kell próbálgatni a módszereket, amíg meg nem találja az ember a leghatásosabbat. „Tényleg annyira egyéni a borotválkozás, hogy nem lehet általános szabályokat felállítani, vagy legalábbis nehéz. Talán az elektromos kevesebb irritációt okoz, de ez is annyira bőr- és szőrtípus-függő”- teszi hozzá a szakember.

A leggyakoribb hiba, hogy a szőr növekedésével ellentétes irányban húzzák a borotvát: ez kétségtelenül a leghatásosabb, de ez jár a legtöbb irritációval is. „Aztán gyakori a pseudofolliculitis barbae vagy razor bumps nevű bőrbetegség, ami gyakorlatilag a túl rövidre vágott szőr benövése a bőrbe, erről sok helyen lehet olvasni, általában összetévesztik a borotválkozás utáni irritációval, de nem ugyanaz. A borotvát fertőtleníteni sem árt néha, a patikákban lehet kapni 70%-os alkoholt. És ahogy a hölgyeknél is, ha a borotválandó területen gyulladás vagy fertőzés van, tilos borotválkozni.”  �" mondja Dr. Tamási Béla, bőrgyógyász. 

Mítosz


Örök sláger, hogy a sok borotválkozás erősíti a szőrzetet. Ez nem igaz. A szőr élettelen szövet, nem lehet fizikai módszerekkel erősíteni. Azt valóban lehet érezni, hogy közvetlenül borotválkozás vagy krémes szőrtelenítés után a kinövő szőr erősebb, de ez azért van, mert elnyújtott kúp alakja van: ha levágják a csúcsát, akkor persze hogy az az alatti vastagabb rész kezd kinőni, és azt érezzük.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat