18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Érettségi – Mi kellene a valódi érettséghez?

Megosztás
Pay

Május-június egyik meghatározó esemény-sorozata minden évben az érettségi időszaka, amikor középiskolások ezrei adnak számot a tudásukról magyarból, matematikából, történelemből, egy idegen nyelvből és valamilyen választott tantárgyból.


Jellemzően a felsorolt tantárgyak nagy részével ekkor találkoznak utoljára az emberek, mivel a későbbiekben már a saját szakmájuk elsajátításához szükséges tudást fogják felszedni és az egyetemen is egy adott szakirányban fognak a tanulásban előre haladni.


Az érettségi tárgyain túl azonban van jó néhány olyan téma, amelyekről, bár kellene, az iskolában nem nagyon lehet hallani, ugyanakkor az ismeretük gyakorlatilag nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az ember sikeres legyen az életben.

Ilyen téma például az időmenedzsment. Az iskolákban nem tanítják, mindenki úgy osztja be az idejét, ahogy tudja. Akinek van olyan szerencséje, hogy ez ösztönösen működik, vagy megtanulta otthon a családban, annak könnyebben megy a tanulás, több ideje lesz pihenni is. Aki képes fontossági sorrendet felállítani a feladatok közt, az ki tudja szűrni közülük azt, ami nem az ő dolga, így el tudja kerülni a túlvállalást és a halogatást. Aki magától nem szedi fel ezt a tudást, az nagyon könnyen a mókuskerékben találja magát, ahonnan már nagyon nehéz kikerülni, bár nem lehetetlen.


Aztán ott van hasonló témának a pénzügyi tervezés. Ha nem tudjuk beosztani a pénzünket, elfolyik a kezünk közt, csak úgy, mint az idő. A tudatos döntések hiányát pedig remekül kihasználják a pillanatnyi érzelmeinkre építő reklámok, amelyekben különböző személyi kölcsönöket ajánlanak nekünk vágyaink azonnali megvalósításához, arra hívnak fel, hogy ebből fizessük a nyaralást, vagy karácsonykor az ajándékokat. Külön tetszik az a kitétel, hogy még haladékot is adnak a törlesztésre, nehogy megzavarjanak a döntésben a visszafizetés nehézségéhez kapcsolódó kérdések. 
Most csak vegyük fel a kölcsönt, érezzük jól magunkat, aztán az már a mi gondunk lesz, hogy hány év alatt tudjuk visszafizetni.


Aki képes utólag törleszteni a felvett kölcsönt, az képes lehet a törlesztésre szánt pénzt előre is félretenni. Némi tervezéssel és előrelátással félre lehet tenni például a szükséges összeget a nyaralásra, abból utazni és kihagyni az üzletből a pénzintézeteket a kamatokkal együtt. Sajnos az ehhez szükséges gondolkodásmódból nem kell érettségizni, nem tanítják az iskolában.

Egy újabb nagyon fontos téma az önmagunkért való kiállás. Aki erre magától nem képes, az egész életében mások érdekeit fogja szolgálni, mások céljait fogja megvalósítani, állandóan része lesz az életének a túlvállalás, mert mindenkinek meg akar felelni, nem tud nemet mondani. Az érettségin sajnos nincs olyan tárgy, ahol az ember igazán megmutathatná az egyéniségét, képviselhetné önmagát. Ott mindössze arról kell számot adnia, hogy be tudta-e magolni a kötelező tananyagot, amelynek a jelentős részére az életben soha többé nem lesz szüksége.
Ugyanilyen fontos téma a felelősségvállalás kérdése. Amikor megtervezem az időmet, a feladataimat, azzal felelősséget vállalok azért, hogy mivel és milyen módon járulok hozzá a világ működéséhez. Ha céltalanul sodródom az életben, akkor egyrészt elherdálom a saját képességeimet, másrészt kiszolgáltatottá válok a környezetemnek és már vissza is jutottunk a túlvállalás problémájához.


Ezek a témák az érettségin nem szerepelnek. Helyettük megtanulunk verset elemezni, bonyolult matematikai műveleteket végrehajtani, amelyek a mindennapi életben szinte biztosan nem kerülnek elő többé, évszámokat a történelemből, de azokat a jelenségeket fölismerni már nem, amelyek révén elkerülhetnénk, hogy a mindenkori politikusok az orrunknál fogva vezessenek bennünket. 

Tanulunk idegen nyelvet, de csak olyan szinten, ami az életben szinte semmire nem elég, onnan még hosszú és költséges út vezet a magabiztos nyelvhasználathoz és a nyelvvizsgához. 

Jó esetben az ötödik tantárgyat sikerül úgy kiválasztani, hogy annak később is hasznát lehessen venni, már ha az ember valóban azon a területen tanul tovább.
Érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan lehetne megújítani az érettségit ahhoz, hogy valóban érett, az életben való boldogulásra képes fiatalok lépjenek ki a középiskolák kapuján.

Sármási Zoltán

az Időkalauz című könyv szerzője


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat