18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Gyógynevetés - Élettani hatások

Megosztás
Életmód

A humor és egy jóleső nevetés hatása a pszichés jóllétünkre talán egyértelmű, de hogyan hatnak ezek a testünkre? Akik többet nevetnek, azok valóban egészségesebbek?


A humor és a nevetés a stressz kémiai összetevőinek változtatásán keresztül képes befolyásolni, moderálni az immunrendszer hatékonyságát. Csökkenti a stresszhormonok szintjét (kevesebb kortizol és dopamin termelődik) és növeli a védő hatású immunsejtek mennyiségét.


Élettani hatások

A nevetés a szervezetet aktivizáló folyamat, nevetés közben növekszik az antitestek és a fehérjék koncentrációja a vérben, ezáltal az immunrendszer ellenálló képessége is javul, így a fertőzések esélye csökken. 

Felgyorsul a keringési rendszer működése és a légzés, az izmok anyagcseréje, illetve szerotonin és endorfin – boldogsághormon – termelődik, mely utóbbi fájdalomcsillapító hatással is bír.

Egyes kutatások eredményei szerint növekszik az sIga szint, ami szintén fontos szerepet tölt be az immun ellenállás növelésében, a nyálkahártyákon bejutó kórokozók elleni védelem biztosítása által. 

A természetes ölősejtek aktivitása is kapcsolatban van olyan pozitív pszichológiai jellemzőkkel, mint például a barátságosság és a humorérzék, tehát ezek a tulajdonságok kölcsönhatásban működnek az immunrendszer teljesítményével. 

A „rossz” koleszterin szintje csökken, a „jó” koleszteriné pedig nő. Akik elmondásuk szerint sokat nevetnek, tized annyiszor lesznek betegek, mint azok az emberek, akik kevesebb nevetésről számolnak be.


Mintha csak edzenénk? 

A nevetés hasonló változásokat idéz elő a testben, mint a testmozgás, ugyanis kacagás közben emelkedik a vérnyomás, több izmunk megfeszül, gyorsul a légzésünk, így a szövetek oxigén- és tápanyagellátása növekszik. 

Megmozgatja belső szerveinket, fokozza azok vérellátottságát. Egy 10 perces kiadós nevetéssel akár 50 kalóriát is elégethetünk! 

Emellett nevetés után ellazulnak az izmaink, ezáltal a fizikai feszültség és a stressz is kioldásra kerül.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a nevetés jótékony hatása leginkább csak rövid távú, komolyabb betegségekből való kigyógyításra nem képes, inkább a stresszkezelést javítja, s annak révén hat testünk működésére. Ennek ellenére a mindennapi gondokkal való megküzdés során felmerülő kellemetlen tüneteket kiválóan képes enyhíteni, ezért ne fukarkodjunk a legkisebb mosollyal sem!Amennyiben úgy érzi, munkahelyén hasznos lenne hasonló témákkal megismerkedni, keresse a Personal Best Kft. csapatát! 06302485759


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Életmód

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek