18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mindennel időben végezni? - A változástól való félelemnek nincs helye az időgazdálkodásban!

Megosztás
Pay

A változástól való félelem a legalapvetőbb érzelmek közé tartozik, amely az embereket mozgatja, vagy inkább nem mozgatja.


Sokszor félünk az új dolgoktól, a környezetváltozástól, az új emberekkel való megismerkedés lehetőségétől, vagy éppen az iskola- illetve munkahely váltástól. 


Ragaszkodunk az életünkben már megszokott dolgokhoz, emberekhez, tevékenységi körökhöz, mert ebben érezzük jól magunkat.

Gyakran akkor is így teszünk, ha a megszokott környezetünk már kezd kényelmetlenné és szűkössé válni, de még mindig kényelmesebb hozzá ragaszkodni, minthogy elinduljunk egy másik úton az új, az ismeretlen felé. 

Sokan félünk mások véleményétől is: 

Mit fognak szólni, ha letérünk az általunk eddig járt ösvényről és belekezdünk valami egészen más dologba. 

Mit szólnak, ha megváltoztatjuk a viselkedésünket? 

Ezek olyan kérdések, amelyekkel sokan egy életen át sem merünk szembenézni.


Ugyanakkor vannak olyan változások is, amelyek azért távolról sem olyan elrettentőek, mint a teljes környezetváltozás. Néhány apró beidegződés megváltoztatása nem feltétlenül indokolja, hogy rossz érzések keletkezzenek bennünk miattuk. 

Ilyen változás lehet a hatékony időgazdálkodási módszerek elsajátítása is, amihez alapvetően nem kell teljes környezetváltozás, nem kell kiszakadnunk a megszokott világunkból. Igaz, ha például elkezd az ember gyakrabban nemet mondani olyan feladatokra, amelyeket korábban mindig elvállalt, annak ellenére, hogy valójában egyik sem az ő dolga lett volna, akkor lehet, hogy néhányan el fognak csodálkozni rajta. 

A lényeg, hogy a változástól való félelem ne tartson vissza attól, hogy megpróbáljuk az uralmunk alá hajtani a rendelkezésünkre álló időt

Ahhoz, hogy reggelente frissen, kipihenten ébredjünk ébresztőóra nélkül, határidő előtt elkészüljünk a feladatainkkal, este úgy feküdjünk le, hogy minden aznapi teendőnk rendben van, nem kell fájdalmas és bonyolult változtatásokat beiktatnunk az életünkbe, csupán néhány apró, tudatos döntést kell meghozni, majd egy kicsit odafigyelni, amíg a szükséges változtatások szokássá válnak és rutinként beépülnek a mindennapi életünkbe. 

Amennyiben megtanuljuk tudatosan megválasztani és rangsorolni a feladatainkat és képesek vagyunk ezzel rendszert vinni az életünkbe, akkor előbb-utóbb érezni, majd élvezni is fogjuk, hogy már nem mások szabják meg, hogy mikor mit tegyünk és egyre nagyobb mozgásterünk van azt illetően, hogy mire fordítsuk a rendelkezésünkre álló időt. 

Biztosan megéri ez a kis energiabefektetés, hogy egy boldogabb és szabadabb életre tehessünk szert.

Sármási Zoltán

az Időkalauz című könyv szerzője


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat