18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Clematis Alpina – Virágba borult házfalak és lugasok

Megosztás
Kert

A Clematis Alpna, más nevén alpesi klematisz az egy legerősebb, legszívósabb fajtája a klematiszoknak. És nem utolsó sorban, ez a fajta hozza a legtöbb virágot is! Házfalakra, lugasokba, kopasz terekhez kifejezetten ajánlott takaró, futó növény. De csakis kertben tartható!


A Clematisz Alpina a német Alpokból származik, harang alakú lilás kék virágai elragadó látványt nyújtanak, amikor tömegesen nyílnak.

Hova ültessük a klematiszt?

Általánosságban elmondható, hogy a klematiszok a humuszban gazdag, nem túl száraz kerti földet szeretik.
A félárnyékos helyet kedvelik legjobban, de kellő öntözés mellett a napsütést is jól viselik.
Fontos tudni, hogy különösen a tűző napra ültetett klematisz leveleit sose locsoljuk le vízzel. Növekedés

jó tudni, hogy a klematiszok mindegyik fajtája több méter hosszúságúra nőhet, ágai, törzse erőteljes növekedésű. Jó hír, miszerint a klematiszok nem növesztenek tapadó gyökereket, mint például a borostyán vagy trombitafolyondár. 

Ez azért érdekes, mert a tapadó gyökereket növesztő növényeket csakis olyan helyre szabad ültetni, ahonnan, ha eltávolítjuk letépjük vele a vakolatot, burkolatot. Erre csak kevesen gondolnak ültetéskor, de egy életre megjegyzik, amikor el kell távolítani a növényt.

Nem örökzöld

Csak kevés klematisz fajta örökzöld, és a Magyarországon kapható fajták túlnyomó többsége nem az. Tehát ősszel lehullajtja leveleit.

Amikor elvirágzik

Amikor a klematisz elvirágzik, helyén bolyhos pihéket növeszt, melyekben magjai fejlődnek.
Ezekről a magokról azonban csak különleges eljárással szaporítható.

Klematisz nyírása


Jól viseli, ha megnyírjuk, kordában tarjuk. A vágás helyén a növény be fog dúsulni. Még levélhullatásakor érdemes megnyírni, vagy kora tavasszal, amikor már nincsenek fagyok, de még nem kezdett el rügyezni. 

Öntözés


A klematisz meghálálja különösen nyári melegben, ha naponta alaposan megöntözzük. A pangó vizet nem szereti.
Azok számára is ideális növény lehet, akik gyakran elfelejtik megöntözni növényeiket, a klematisz ugyanis napokig is kibírja, ha nem kap vizet, még szélsőséges körülmények között is ontja virágait. 


A legszebb Clematis Alpina növények - Kreatív ötletek futtatáshoz

Kattints a képre és megnyílik a galéria


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat