18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Spenót ültetése és gondozása - Mi van még a spenótban? - A nagy spenót LEXIKON

Megosztás
Kert

Friss spenót párolva vagy nyersen, éppen olyan finom, mint a friss saláta. Az egyik legegészségesebb leveles zöldség a spenót. Bármelyik éghajlaton jól megél, és akár vetés után 4 héttel már szüretelhetők a levelek.


Tudtuk-e, hogy a spenót az a zöldség, amit egész szezonban frissen szedhetünk.
A spenót magjai még egészen alacsony hőmérsékleten is kicsíráznak, a növény pedig bármilyen talajban szaporán nő.
Így tehát azoknak is ajánlott spenótot ültetniük, akik például csak erkéllyel rendelkeznek.
A siker garantált!

A nyári spenót fajták május végén vetik, és június végén már szedhetők is levelei.

A május közepén elvetésre kerülő spenót magok kicsit lassabban nőne, de ha kellően napfényes helyre ültetjük, akkor ez is szüretelhető 4 hét múlva.

A tavaszi és őszi spenót fajták még virágokat is hoznak majd, és ezeket a magokat érdemes eltennünk.

Mi van a spenótban?


Már az 1990-es években tudósok bemutatták, hogy a spenótban olyan nitrátok és nyomelemek is megtalálhatók, mint semmilyen más zöld leveles zöldségfajtában. Az egyik ilyen a mitokondrium, ami az izomsejtek növekedését segíti elő igen hatékonyan.
Minden izom energiacellájába képesek eljutni, és ott energiát előállítani.

Ezen túlmenően csak kevesen tudják, de a spenótban megtalálható nyomelemek, ásványi anyagok szabályozzák a vérnyomást, erősítik az immunrendszert, és támogatják a sejtek anyagcseréjét. 


Trombózis ellen

Ezt is csak kevesen tudják, miszerint a spenótban megtalálható természetes nitrátokat a szervezet nitrogén-monixiddá előállítására is használja.
A nitrogén-monixid (NO) szervezetünk molekurális pomponense, ami felelős a vér oxigénszállításáért.

Szintén kevesen tudják, de az NO egy nagyon hatékony gyulladáscsökkentő, antibiotikus hatású, véredény tágító szer is egyben. Ez azt jelenti, hogy az agyvérzés, szívroham és trombózis kockázatát jelentősen csökkentő hatású.

A spenót csökkenti a vérnyomást és hatékonyan megelőzi a cukorbetegséget

A mitkondriumok kulcsszerepet játszanak a sejtek metabolizmusában.

A sejtek és izomnövekedés mellett az NO segíthet olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek megelőzése, melyek a mitokondriális diszfunkció következményei lehetnek.

Mivel a spenót csökkenti a vérnyomást, így képes megelőzni a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását, és a cukorbetegségét is. 

Spenót túlsúly ellen

Lapozz tovább!
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat