18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A női erő több, mint Macchiavelli csipkés hálóingben! - Így lehetsz jó vezető

Megosztás
Női lélek

Társadalmunkat még ma is áthatja az a tudat, hogy a férfiak parancsolásra születtek, mi nők pedig parancsteljesítőnek. Pedig ma már számtalan nő van magas pozícióban, erőt sugározva, jól szervezett élettel és munkával.


„A női erő több, mint Macchiavelli csipkés hálóingben!”

Társadalmunkat még ma is áthatja az a tudat, hogy a férfiak parancsolásra születtek, mi nők pedig parancsteljesítőnek. Pedig ma már számtalan nő van magas pozícióban, erőt sugározva, jól szervezett élettel és munkával.

A megkülönböztetés már a családban elkezdődik, nálunk sem volt ez másként. Emellett az iskola, a munkahelyek diszkriminatív álláshirdetései és a tömegkommunikáció is ezt a “trendet” képviselik.

Gyerekként a lányok nagyon jó szervezőkészséggel rendelkeznek és az akaratosságuk is elég szembeötlő, aztán a serdülőkor beköszöntével egy elfogadó magatartást öltenek magukra, ez már a nőiesedés folyamata.

Megfigyelve a fiú társaikat, ők továbbra is hatalomra törők maradnak és jobban mernek kockáztatni.


Na de, hogy jön ide Macchiavelli?

Arról volt híres, hogy azt vallotta, 
“az uralkodó csak úgy tudja biztosítani hatalmát, ha erősebb ellenfeleinél. A hatalmat mindenáron meg kell szereznie, ha lehet erkölcsös úton, de nem szabad visszarettennie más eszközöktől sem.” 
 (Forrás: Wikipédia)

Nem kétséges, hogy az erőt sugárzó személyiség nélkülözhetetlen a vezetésben. Munkám során egyetlen olyan vezetővel nem találkoztam (nő, férfi egyaránt), aki nem gyakorolta volna a hatalmát vagy tekintélyét. Kevés önbizalommal és belenyugvó természettel nem lehet labdába rúgni felsővezetőként. Ezek az emberek megépítik a hidat a folyó felett és nem utolsó sorban biztosítják a működést. Nem csak elképzelik a célt, hanem meg is valósítják. Kereteket szabnak, majd utánkövetnek, hiszen enélkül nincs működés és széthullik minden addig felépített dolog.

És mielőtt megköveznének, leírom, hogy sajnos nem minden felsővezető ilyen.

Macchiavelli szerint nem szabad visszarettenni az erkölcsös út mellett más eszközöktől sem.

Hol van a határ? 
Van-e egyáltalán? 
Milyen a jó vezető? 
Nézzünk néhány jellemvonást. 


Általában már gyerekkorban megmutatkozik a vezetői képesség (nem!nem az őszinte gondolok!). Nem csak lányokkal, de fiúkkal is jól érzi magát az ilyen gyermek, nem tűri az igazságtalanságot, de megvéd másokat. És hallhatóan szóvá is teszi azt.
Korán kelő típus, hiszen szüksége van a nap erejére, és általában semmi sem szegi kedvét.

  1. Ha becsukja a szemét, pontosan látja a célt. Csendesen, de határozottan van jelen.
  2. Össze tud kapcsolódni a természettel, ami segít neki az önbizalma kibontakoztatásában.
  3. Elsősorban intellektuális kapcsolódást keresnek az emberekkel, előfordulhat, hogy gyerekként kiközösítették strébersége miatt. 
  4. Ezt a típust különösebben ez nem érdekli, és nem lehet lekenyerezni. 
  5. Általában keményen haladnak előre és akik mellettük vannak, megvédik őket és kiállnak alkalmazottaik mellett. 

Biztosan sikeres vezető

Amennyiben ilyen jellemvonásokkal megáldott vezető áll egy cég élén, az a cég biztosan sikeres.

Nem elég születni rá

Mindehez persze nem elég az, hogy határozott gyermeknek születünk.

Ezeket a képességeket kulturális vonalon is szükséges fejleszteni: olvasás, színház, tanulás.

Általánosságban nem a fenti tulajdonságok a jellemzők, viszont a sikerhez nélkülözhetetlenek. Vannak nagyon agresszív és visszataszító módon viselkedő vezetők, és olyanok is, akik nagyon óvatosak és nem mernek kockáztatni.

Egyik sem jobb a másiknál.


A hatalom fogalmától mégis mindenkiben negatív érzések generálódnak.

Lee Bryce megfogalmazása szerint hatalom alatt érti, hogy képesek vagyunk a történéseket saját érdekeinknek megfelelően befolyásolni, képesek vagyunk másokat rávenni arra, hogy valamit megcsináljanak, vagy hogy meghatározott módon viselkedjenek. A hatalom különböző formákat ölthet, és a hierarchiában elfoglalt helyünkről, a személyes képességeinktől és a tapasztalatainktól függ, hogy melyikkel élhetünk.

A hatalom minden formája használható pozitívan: jutalmazásként vagy negatívan, büntetésként.


Egy vezető jutalmazó hatalmat akkor gyakorol, amikor azt adja az embereknek, amire vágynak.

Kényszerítő hatalommal él valaki, ha valami jót von meg a munkatársától, illetve folyamatosan kellemetlenségeket okoz neki.

Legitim hatalomról akkor beszélünk, ha a pozíciónkat arra használjuk, hogy engedelmeskedjenek az emberek minden kívánságodnak.

A referens hatalom egész szimpatikus, hiszen ebben az esetben az emberek azonosulni akarnak hozzánk és szívesen társulnak velünk.

Szakértői hatalommal akkor rendelkezünk, ha felhasználjuk mások által nem birtokolt tudásukat arra, hogy befolyásolják a hozzá nem értőket ( pl. Könyvelők, jogászok, művészek).

Az információs hatalom pedig igazán nagy felelősség, hiszen itt naprakészen kell ismerned szakterületed legújabb eredményeit. Amikor olyasmit tudsz, ami másoknak hasznára lehet.

Összességében, ha vezetői pozícióba kerülünk, türelmesnek, humorosnak, állhatatosnak kell lennünk, avagy szembe szegülőnek. Helyzettől függően. Az embereknek azt kell látniuk, hogy tudunk élni a pozíció adta hatalommal. Lesznek ellenállók, de a legtöbben irányításra vágynak.

Vállalnunk kell a hatalmat, de nagyon fontos, hogy nőiesen és konstruktívan éljünk vele! 


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat