18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Ezért válnak el sokan - Szerepek

Megosztás
Szerelem

Ezeket gondold át, hogy Neked ne kelljen Egyéni, hogy ki hogyan szeret élni, de a többség talán mégis vágyik jólműködő családra és gyerekekre. Ha Te is így vagy ezzel, akkor talán hasznodra lesznek a következő gondolatok.


A kezdetek

A család nem mai keletű fogalom, már az őskorban is családban éltek az emberek. Megvoltak a szerepek, a férfiak biztosították az élelmet, és megvédték a törzset a leselkedő veszélyektől. A nők biztosították a család melegét, ők készítették el az ételt, nevelték a gyerekeket, és varrták a bőrből és szőrméből készített ruhákat. A sok tízezer év alatt beleégett a génjeinkbe ez, és ha sok minden változott is a társadalmakban a történelem során, a lényeg mégis ugyanaz maradt: a férfi az erős családfenntartó, a nőé az összetartó, gondoskodó szerep. Legalább is a köztudatban.

Mi van ma?

Az ipari forradalom hatására a társadalom többet változott az elmúlt száz évben, mint az azt megelőző negyvenezer év alatt. Ez a változás különösen felgyorsult napjaikban. Az egyéni igényekelőtérbe kerültek, megváltoztak a női és a férfi szerepek. A nők dolgoznak, kevesebb idejük és energiájuk van a családra, és olyan igényeik lettek, amik azelőtt csak a férfiak kiváltsága volt. Mindez RENDBEN VAN, és eddig minden bizonnyal nem is mondtam újat Neked. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy a párkapcsolatok sikerének egyik kulcsa, hogy mennyire vannak összhangban a felek elképzelései a kapcsolaton belüli szerepkörökkel.

A szerelem mindent elront?

Az elején, amikor a szerelmi hormon (feniletilamin) termelődik, senkit nem érdekelnek a részletek, a szerelem mindent elsöpör, a két ember egynek érzi magát, nincsenek problémák, vagy ha vannak, könnyen megoldhatók. Legfőképpen azért, mert semmi nem számít, csak az, hogy jó együtt lenni, aminek érdekében az egyén kész minden áldozatot meghozni. Olyan komprommisszumokba is belemegy ilyenkor az ember, amit egyébként, a kapcsolat második fázisában, amikor észreveszik, hogy nem csak „mi” létezik, hanem „én” is, nem kötne meg, vagy ha meg is köt, igen nagy árat fizet érte. Ilyen ár lehet, például, hogy figyelmen kívül hagyják a női-férfi szerepekkel kapcsolatos igényeiket, amivel legtöbbször nincsenek is tisztában, csak azt érzik, hogy valami nem oké. Márpedig, az élet megváltozott, és a párunk jó eséllyel nem a hagyományos szerepek szerint működik. Persze mi sem.


Mi megoldás?


Először is nem árt tudni, hogy mi van úgy általában a „halpiacon” vagyis, hogy milyenek vagyunk mi, XXI. századi emberek.

- Elvárható-e egy mai férfitól, hogy magas életszínvonalon eltartson egy nőt vagy egy egész családot?

- Esetleg, ha mégsem, hasznos-e, hogy azért cserébe, mert a nő beszáll az élelemszerzésbe, a férfi ugyanúgy kiveszi a részét az otthoni feladatokból, mint a nő?

- Elvárható-e egy napi nyolc órát dolgozó nőtől, hogy munka után tanuljon a gyerekkel, vasalja a férje ingét, tip-top legyen a lakás. Ő maga pedig legyen friss, fitt, üde és vonzó, aki tettrekészen várja kedvesét a hálószobában éjjeli fél tizenkettőkor?

- Nem lehet, hogy egyre nehezebb olyan párt találni, aki a hagyományos szerepeket követi?

- És ha nem lehet, akkor nem célravezetőbb esetleg elfogadni, hogy megváltozott a világ, és változtatni az elvárásainkon?


Neked kell válaszolnod

Az életed válaszait Neked kell megtalálnod, nekem csak a saját életemmel kapcsolatban lehet véleményem. Hogy Neked, mi a jó, azt csak Te tudhatod. A szerelem ellen nincs orvosság, semmit nem tehetsz, ellene. Azonban adódik a kérdés, ha felszállt a rózsaszín fátyol, hogy:

- Te mit szeretnél, és az megoldható-e a mai világban?

- Mit szeretne a párod?

- Létezik-e egy akkora „mit szeretnénk” közös halmaz, ami elbírja az élet, a párkapcsolat és a gyermekvállalás kockázatait?


A szerelem ad érzelmi alapokat, amire egy egész életre szóló kapcsolatot lehet építeni, és a tudatosság segít fenntartani a boldogságot. A tudatosság felel azért, hogy csak akkor maradj a párod mellett, ha az Neked is jó, és közben olyan tudj lenni, ami mindkettőtöket szolgál, nem csak Téged. Ha biztosan tudod a válaszokat, akkor jó esélyed van arra, hogy harmonikus kapcsolatban éld le az életedet.

Ehhez kívánok sok boldogságot Neked!

Magda Attila
tréner, life coach
06209331405

Boldog akarok lenni

Személyes boldogság


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Szerelem

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek