18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Ennyire károsak a KÉK termékek – Kobalt mérgezés

Megosztás
Egészség

Kobalt kék termék szinte mindenki otthonában megtalálható. Eddig biztosan nem gondoltunk rá, ha ilyen kobalt kék bögréből iszunk, akkor az veszélyeztetheti egészségünket.


Pedig sajnos igen!
A megnövekedett mennyiségű kobalt a szervezetben veszélyezteti egészségünket.

Miután egy porcelángyártó visszahívta termékeit (Ritzenhoff&Breker), kávéscsésze teáscsésze, jogosan merül fel a kérdés, mi lehet a többi kobalt kék színre festett termékkel általánosságban az egész világon.

Nem meglepő, ha ezek után sokakat érdekel, veszélyes lehet-e inni, enni az ilyen termékekből.

Mit kell tudni a kobaltról?
Mérgező a kobalt?
Mérgező lehet, ha kobalt kék csészéből iszunk?

Mi a kobalt?

A kobaltot tartalmazó ércekből nyert kobalt-oxidot évszázadok óta használják zománc, kerámia és üveg termékek színezésére.

A rendkívül magas hatékonyságú festés képessége miatt gyakran csak 0,1% arány hígítást igényel, és így is kellően élénk lesz a színe a termékeknek.

Az ólomhoz és kadmiumhoz képest, melyeket szintén gyakran használnak a kerámia iparban, a kobaltnak alacsony a toxicitása.
Ugyanakkor napi 25-30 mg kobalt mérgezést okozhat, mely kihathat a fontos szervekre.

Nincsen bizonyosság


Annak tényszerű kijelentésére, hogy a kobalt a termékekről leperegve is okozhat-e mérgezést például, ha iszunk vagy eszünk az ilyen kék színű kerámia termékekből, nincsen bizonyosság, de a tesztelések folyamatosan folytatónak méghozzá ivóvízzel.

Amennyiben a kobalt szint meghaladja a 0,2 mg / ivófelület mértékét, már aggályos lehet.

A megelőzés érdekében ezért a kémiai kutatók azt javasolják ne igyunk, ne tároljunk ilyen termékekben innivalót, élelmiszert.

Mindazonáltal az eddigi kutatások, tesztelések nem hoztak olyan eredményt, mely szerint ezeket a termékeket be kellene tiltani, de a JAVALLAT már megvan. Nem véletlenül.

Savanyú, savas élelmiszerek

Érdekesség, miszerint a tesztelések rámutattak, hogy a kobalt kék festéket különösen oldják a savas, szénsavas, savanyú élelmiszerek.
Ezért nem ajánlott ezekben a termékekben tárolni sem savanyúságot, szénsavas üdítőket, szénsavas vizet. A legjobb, ha inni sem iszunk belőle.

Ezek mind javaslatok, mert maga a kobalt mérgező vegyület.
Így mindenki maga dönti el, mérlegel.

Milyen következményei lehetnek a kobalt mérgezésnek?

Először is érdemes tudni, hogy leginkább azok vannak kitéve a kobalt mérgezés kockázatának, akik a kerámia iparban dolgoznak. Zománc, üveg, porcelán.
A kobalt tartalmú anyagokkal végzett munka fokozott veszélyt jelenthet az egészségre, mert a kobalt port belélegezhetjük, le is nyelhetjük.

A kobalt mérgezés hosszútávon csípőízület kopáshoz vezethet.

Tetováló tinták!
Lapozz tovább!
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Egészség

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek