18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A kutyák és a varázspor esete

Megosztás
Nőikedvenc

A kutyák és a varázspor esete Sokakban felmerül az a kérdés, hogy ez a jól hangzó „kutyás terápia’ vajon tényleg hatékony-e? Mitől tudhat többet egy vizsgázott terápiás kutya, mint az otthoni Morzsink? „Papírjuk van róla” Morzsival ellentétben minden terápiás kutyának egy kétszintű vizsgarendszeren kell átesnie és ha sikeresen teljesítették együtt-közösen a felvezetőjével, akkor kapnak terápiás igazolványt, amelynek birtokában utána eljárhatnak terápiás programokra.


A kutyák és a varázspor esete

Sokakban felmerül az a kérdés, hogy ez a jól hangzó „kutyás terápia’ vajon tényleg hatékony-e? Mitől tudhat többet egy vizsgázott terápiás kutya, mint az otthoni Morzsink?

„Papírjuk van róla”

Morzsival ellentétben minden terápiás kutyának egy kétszintű vizsgarendszeren kell átesnie és ha sikeresen teljesítették együtt-közösen a felvezetőjével, akkor kapnak terápiás igazolványt, amelynek birtokában utána eljárhatnak terápiás programokra.


Honnan van a varázsporuk?
Évek óta vezetek kutyás terápiás foglalkozásokat. Abban a pillanatban, hogy egy négylábú szőrcsomó (nemre és fajtára való tekintet nélkül!) megjelenik, már beindul a varázslat.

A puszta lényükkel hatnak az emberek fizikai, érzelmi és kognitív képességeikre.


Ha kapcsolatba kerülünk egy kutyával, oldódik a bennünk felgyülemlett feszültség, a légzésünk is szabályosabbá válik.


Nem hiszik?
Próbálják csak ki bátran, hogy mire képes „akár csak” egy macska egy nagyon feszült nap után! Lassan, óvatosan bekucorodik az ölünkbe, majd halkból egyre hangosabb üzemmódba kapcsolva dorombolni kezd. Mi a kedves doromboló cicust simogatni kezdjük és a dorombolás és simogatás hatására, észrevétlenül kioldják belőlünk a stresszt.

Lélekgyógyászat mancsokkal
Kutyás foglalkozásaink alatt rendszeresen megfigyelhető, hogy a résztvevők érzelmi állapota pozitív irányba változik, csökken a szorongásuk és vigasztalást nyújtanak Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.


Egy szorongó, önbizalomhiánnyal és/vagy megfelelési kényszerrel küzdő személy számára egy kutyás foglalkozás ösztönzőleg és bátorítólag fog hatni, hiszen ha valaki, a kutyus sem vele, sem senkivel szemben nem fog elvárásokat támasztani. A kutyussal történő rendszeres találkozások során kötődés és bizalom alakul ki az ember és állat között.


Amikor megtörik a jég…
Pár évvel ezelőtt, heti rendszerességgel tartottam szorongó csoportnál programot. Volt egy kisiskolás korú gyermek is beosztva hozzám- próbaképpen. Hetekig nem volt hajlandó senkivel sem kapcsolatot felvenni, a játékos foglalkozásokban is csendes szemlélőként volt jelen. Már az első alkalommal észrevettem, hogy az egyik kutyusunk különösen felkeltette a figyelmét és onnantól kezdve csak őt figyelte minden foglalkozáson. Minden lehetséges módszert kipróbáltam, amit szakmailag csak lehetséges volt-sikertelenül, így egyik alkalommal, egy hirtelen jött ötlettől vezérelve félrehívtam a gyermeket és a számára kedvenc kutyust.

„- Szeretnél beszélgetni vele?” -kérdeztem óvatosan. Azonnali fejrázással tiltakozott.

„- Figyelj rám! A kutyus tud beszélni?” –óvatos fejrázás váltotta fel a tiltakozást és egy icipici fény csillant meg a tekintetében. „Tetszik neked ez a kutyus?”- egyre lelkesebb fejrázással jelezte az addig leplezni próbált érdeklődését.

„Mi lenne, ha beszélgetnél vele? Menjetek félre a terem végébe és beszélgess vele! Hidd el, ő meg fog hallgatni, nem fog kinevetni és mindent, de mindent meg fog érteni!” Onnantól kezdve a gyermek minden héten félrevonult beszélgetni, 5-10-15 percre…. a sokadik ilyen beszélgetés után ráborult a kutyusra és szívszaggatóan zokogni kezdett. Szerettem volna egy kicsi légy lenni, hiszen a mai napig sem tudtuk meg, hogy mi hangzott ott el.


Egy-egy foglalkozásnak, vagy programsorozatnak egyszerre több célja is lehet. Többek között új ismereteket, vagy az eddigi ismeretek elmélyítését is segíthetjük az állatokról, a felelős állattartásról, vagy az állatok gondozásával kapcsolatosan. A gyermekek folyamatosan új és megerősítő ismereteket kapnak arról, hogyan kell egy idegen állattal bánni – milyen egy jó gazdi.


Ha ezeket sikerül beépítenünk és rögzítenünk bennük, biztosan állítom, ettől hosszútávon az otthoni Morzsi fog a legtöbbet profitálni.


Lakos Judit

06204398249

Pepitappancs


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat