18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Miből lesz a cserebogár? - Cuki kölyökkutyából segítő

Megosztás
Nőikedvenc

Megnézve ezeket a kutyákat, vajon mi lehet a közös bennük? Ránézésre, valljuk be, az égvilágon semmi! Pedig egy nagyon fontos közös tulajdonságuk van: mindannyian terápiás kutyák. Na jó….kicsit túloztam!


Ez a kis Cukorfalat még csak tanonc, de kiváló kis Nebuló, ez már most is látszik.


Nessy egy csoki színű labrador retriever kislány.


Még csak 5 hónapos, de már megkezdte terápiás tanulmányait. Egy speciális teszttel már egy néhány hetes kiskutyáról kiderül, hogy milyen képességekkel rendelkezik. Ez alapján a teszt alapján, jó eséllyel olyan Szőrpamacsot sikerül kiválasztani az alomból, aki alkalmas lesz a terápiás /segítőkutyás munkára. Nessy nagyon szereti, ha simogatják és ő is nyitott az emberek felé! Hosszú kis zsiráflábaival boldogan csetlik- botlik az emberek felé.

Nessy szocializációjára nagyon nagy gondot fordítunk. Fontos, hogy sok-sok helyre elvigyük, mindenféle tárggyal, számára eddig ismeretlen, minél többféle emberrel megismertessük, hiszen a terápiás munkája során is sokszínű-sokféle emberrel fog találkozni és dolgozni.

A tanulás során nagyon fontos, hogy a kiskutyát pozitív megerősítéssel tanítsuk, hisz a későbbiekben a gyermekeknek/felnőtteknek, bárkinek egy csendes szóra is szót kell fogadnia. Tehát olyan módszert kell választanunk a tanítás során, amit terápiás helyzetben is használhatunk.

Kutyavilág ez, kérem!

Sok-sok finom falat és simogatás - így tanul egy kölyök.

Minden feladatot fel lehet építeni játékosan, ahogy a gyermekek fejlesztése is történik. Nessy nagyon szeret tanulni. Lelkesen várja, mit tanulhat aznap.

Kis korától kezdve tanulja, hogy amikor pórázon van, nem húzhatja azt. Még nem tudjuk, milyen csoportban fog tevékenykedni, de sem a gyerekeket, sem az időseket nem húzhatja el a pórázzal, ez olyan alapfeladat, mint az 1x1.

Nessy kölyökkora nem veszik el azáltal, hogy terápiás kutyának tanul!

Naponta többször, keveset! Ez az alapelv a terápiás kutyák képzésénél is igaz. A többi időben pont úgy viselkedik, mint minden más kölyök. Játszik, szaladgál a kertben és a sétákon más kutyákkal ismerkedik. Sőt hiába a jó képességek, a tudat, hogy én bizony terápiás kutya leszek ám-, ő is rágcsál, mint a legtöbb kölyök.

Kicsit megcsócsálja a széklábat, a lábtörlőt.

Ilyenkor rászólunk, hogy hagyja abba, és kap egy olyan játékot, amit rágcsálhat kedvére.

Ha jobban végiggondoljuk, a gyermekeinknél is ugyanezt az elvet valljuk. Amit megtanítunk, ha következetesek vagyunk, idővel beérik a munkánk gyümölcse.

Rajtunk múlik, hogy a gyermekeink számára milyen mintákat adunk át.

Nem minden kutya alkalmas terápiára!
Természetesen a foglalkozások alkalmával nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem minden kutya terápiás kutya és erre külön fel is kell hívni a figyelmet, bármely korosztályhoz is megyünk.


Elnézve a fényképeket, ki gondolná, hogy ez a nagy, malinois fajtájú kutya hetente jár halmozottan sérült gyermekekhez? (Zen2 kép) Vagy, hogy Wicca Kisasszony fantasztikusan tudja a szorongó gyermekeket oldani pusztán a megjelenésével és bájával?


Itt van Süti, az amerikai staffordshire terrier, akinek a hátán fát is lehet vágni és a türelem mintaképe. Majd, amikor a hasára fordul, tüsszögni kezd. Mindig, minden alkalommal. A gyerkőcök már tudják, hogy a pocisimogatás, amit persze Sütike nagyon szeret, mivel jár és boldog kuncogások közepette várják a 3-szoros tüsszentés áradatot.


Persze, mindez hosszas és kemény gyakorlás eredménye-mármint nem a tüsszögés-, hogy ezek a kutyák mindig minden feladathelyzetben kiegyensúlyozottak és megbízhatóak.

Nem tudni még, hogy Nessi útja merre vezet, de azt már most biztosan tudom, hogy nagyon sok boldog pillanatot fog hozni azoknak az embereknek az életébe, akikhez ellátogat.

Sok szerencsét, drága Nessi! (Nessi további fejlődéséről boldogan beszámolunk a továbbiakban is).


Lakos Judit

Szakvizsgázott gyógypedagógus, kutyás terápiás foglalkozásvezető

Azúr Segítőkutyás Egyesület

06204398249


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat