18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Kutyás vagy macskás típus vagyok? – Tipológia

Megosztás
Nőikedvenc

A mozgás nagyon fontos egészségünk szempontjából. Már napi 20 perc séta is hozzájárulhat fittségünk és egészségünk megőrzéséhez. Az állatok köztudottan pozitív hatást gyakorolnak lelki állapotunkra, de vajon melyik állat illik hozzánk leginkább? Míg a kutyát naponta vinni kell sétálni, addig a cicákkal ugyan ezt nem tesszük. Kutya vagy inkább cica?


Kutya vagy inkább cica?

A két állat nagyon különböző. Ezért még mielőtt elköteleznénk magunkat, érdemes átgondolni, melyik típusba tartozunk. Melyik állat illeszkedik jobban életvitelünkhöz, nem csak hétvégente, hanem hétköznapokon is.
A mozgás nagyon fontos egészségünk szempontjából. Már napi 20 perc séta is hozzájárulhat fittségünk és egészségünk megőrzéséhez.

Az állatok köztudottan pozitív hatást gyakorolnak lelki állapotunkra, de vajon melyik állat illik hozzánk leginkább?

Míg a kutyát naponta vinni kell sétálni, addig a cicákkal ugyan ezt nem tesszük.

Kutya vagy inkább cica? 

A két állat nagyon különböző. Ezért még mielőtt elköteleznénk magunkat, érdemes átgondolni, melyik típusba tartozunk. Melyik állat illeszkedik jobban életvitelünkhöz, nem csak hétvégente, hanem hétköznapokon is.

Ez az ellenőrző lista segíthet a döntés meghozatalában.

Vajon elég alkalmasak vagyunk kutyát tartani?
Tanulmányok kimutatták, hogy a kutyasétáltatók az év minden időszakában rendkívül egészségesek, hiszen minden időjárási körülmény esetén viszik kedvencüket sétálni, velük együtt pedig minim 20 percet tartózkodnak a szabadban, naponta akár többször is. Ezzel még nem fejeződik be az elfoglaltság, hiszen a kutyussal játszani is kell. Naponta összesen 2 óra az, amit ajánlott kutyánkra szánni. Tehát, mérlegelnünk kell, ha kutya mellett döntünk. Tegyük szívünkre kezünket, és valljuk be őszintén, erre képesek lennénk-e. A kutya elérheti akár a 18 éves kort is, tehát életünk hosszú részében lehet társunk. Ezt is érdemes figyelembe venni. Vajon a család minden tagja, vagy újdonsült párunk is elfogadja-e majd a kutyust? Ez is fontos kérdés. És arról se felejtkezzünk meg, hogy ha kölyök kutyát választunk, akkor bizony következetesnek, néha szigorúnak kell lennünk, hiszen csak így élhetünk vele kiegyensúlyozottan együtt. A neveléshez egységesen kell fellépnie mindenkinek a kutyával szemben környezetünkben. Gyakran utazunk? Esetleg munkánk miatt? Ebben az esetben meg kell tudnunk oldani, ha nem vihetjük magunkkal kedvencünket, ki vigyázzon rá, amíg mi távol vagyunk. A kérdéssor folytatódik, hiszen a kutyusnak helyre is szüksége lesz. Van elég helyünk? Lakásban vagy kertben fogjuk tartani? Mindkét tartási formához a megfelelő kutyafajtát érdemes választanunk.

Nagyon szeretnénk kutyust, de még sosem tartottunk? Kérjünk tanácsot szakembertől, vegyük sorra napi rutinunkat. Nem utolsó kérdés, de nagyon fontos, hogy a kutyatartás költséges. Ezt bizony be kell kalkulálnunk havi költségvetésünkbe. A kutyusnak ugyanis nem csak eledelre lesz szüksége, hanem állatorvosra is. Ez alatt érhetjük a kötelező és ajánlott oltásokat, de nem csak ezekkel a költségekkel kell számolnunk. Véletlen balesetek velük is előfordulhatnak, és ha állatorvosi segítségre lenne szükség, akkor az is pénzbe kerül.

És a felsorolás, ha nem is teljes, de még mindig vannak szükségletek, amiket biztosítanunk kell kutyus választása esetén. Ide tartozik a póráz, szájkosár, játékok és fekhely. Ez nagyban függ a kutya méretétől és attól, hogy kertben vagy lakásban tartjuk-e majd.

A kutya teljes jogú családtag, barát és társ lehet. Soha nem hagyhatjuk nagyon hosszú ideig egyedül, hiszen társas lény.

Mennyi mindent kell figyelembe vennünk, ha kutyus tartása mellett döntünk!

Lehet, hogy a kutya mégsem nekünk való?
Semmi gond, hiszen a beismerés is nagy lépés. De ettől még lehet állatunk. Nem vagyunk allergiásak a macskaszőrre?

Talán ez az első kérdés, amire igennel kell felelnünk, ha cicát választanánk kedvencként. Cica esetén is mérlegelnünk kell, hogy családtagjaink vagy partnerünk nem allergiás-e a cicaszőrre, ez ugyanis konfliktus és megbetegedés forrás lehet.

Kiknek ajánlott cica?

A cicák nagyon jól érzik magukat hosszú időn keresztül egyedül is. Szundikálnak, játszanak a lakásban. Koránt sem igénylik annyira a személyes kontaktust, mint a kutyák. 
Ettől függetlenül velük is foglalkozni kell, de napi 30 perc játék elég lehet számukra. 
Inkább kis hely áll rendelkezésünkre? 

Ez a cicusoknak tökéletesen megfelel, hiszen nincsen akkora mozgásigényük, mint a kutyáknak. Mekkora térre van szüksége a cicáknak? Ajánlott egy szoba területnyi helyen egy cicát tartani. Egy szoba, egy cica. Vegyük figyelembe, hogy a kölyök cicák mozgékonyak, tehát folyamatos mozgással telik majd meg lakásunk. A cicáknak koránt sincsen akkora költségvonzatuk, mint a kutyáknak, de azért pénzbe kerülnek ők is. 

A cicáknak is szükségük van minőségi eledelre, ha nem is olyan mennyiségben, mint a kutyáknak. És szükségünk lesz állatorvosra is, aki beadja a kötelező oltásokat. Cicák számára is érdemes játékot, alomtálcát és almot, kaparófát vásárolnunk. Cicák esetében, mivel a mondás is így tartja, miszerint „mindig talpra esnek”, előfordulhatnak balesetek. És ha állatorvosi segítségre lenne szükségünk, akkor az költségekkel jár majd. A cicák nagyon makacsak lehetnek, hozzánk bújnak, de csak akkor, amikor ők úgy gondolják. Türelmesnek kell lennünk. A cicák nehezen viselik a környezetváltozást, ezért amikor elutazunk, és nem vihetjük magunkkal cicusunkat, érdemes megkérnünk szomszédunkat, hogy etesse meg és cserélje ki az almát.

Gondoljuk át alaposan, melyik állat illik hozzánk. Komoly és felelősségteljes döntés elköteleznünk magunkat, és nem szabad, hogy a cukiság, hirtelen „szerelem” vezéreljen bennünket.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat