18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Ezért fogy el a pénzed - Napi 10 perc egy hónapig, és minden megváltozik

Megosztás
Pay

Napi tíz perc egy hónapig, és minden megváltozik! Tanuld megy ezt a gyakorlatot!


Nem vagyok gazdálkodási szakember, de ha belegondolsz abba, hogy a nagyanyáink milyen jól tudtak úgy spórolni, hogy mégis mindig mindenre futotta, akkor könnyen beláthatod, hogy a helyes családi gazdálkodás leginkább józan logika és megfelelő hozzáállás kérdése. Mielőtt belevágok ebbe a kérdésbe, a teljesség kedvéért fontosnak tartok megemlíteni, néhány szabályt, amit én is pénzügyi szakemberektől tanultam:

- Alap, hogy mindig kevesebbet költs, mint amennyi bevételed van. Tudom, hogy közhely, mégis ezen múlik minden.
- A másik kézenfekvő módja annak, hogy legyen pénzed, a bevételeid növelése.
- Mindig legyen 4-6 havi megélhetésre elegendő mozgósítható tartalékod.
- Oszd be a jövedelmedet a következő részekre: havi megélhetés, középtávú megtakarítások tervezett és váratlan kiadások, és hosszútávú befektetések.
- Ismerd meg a vásárlási szokásaidat, és tárd fel, hogy mire költesz feleslegesen.
A pénzügyi tanácsok sora hosszú, egy kis netes keresgéléssel könnyen megtalálod a lényege. A gazdálkodás lélektani része, vagyis az, hogy miként tudod megfogadni a tanácsokat, és megváltoztatni a hétköznapjaidat, sokkal inkább az én asztalom.

Önfejlesztés a gazdálkodásért

Először is érdemes megvizsgálni, hogy miként érezhet valaki, aki nem gazdálkodik, és korlátos jövedelemmel rendelkezik. Mindenkinek van, így Neked is kell, hogy legyen egy elképzelésed arról, hogy mi az a színvonal, aminek bele kellene férnie. Például természetes igény, hogy kell egy pár cipő, megérdemelsz egy mozit vagy egy színházat néha, bele futnia kell egy-egy vacsorára, fagyira, stb. Kinek mi a fontos. Lehet, hogy ismerős a helyzet, amikor a hó végének közeledtével derül ki, hogy valójában kevesebb pénzed volt, mint gondoltad, ezt vagy azt nem kellett volna megvenni, és most izgulhatsz, hogy kitart-e a pénzed a hónap végéig. Még rosszabb, amikor nem tudod, hogy valójában mire is ment el a pénzed. Ebből a szempontból bankkártyával vásárolni különösen veszélyes, ugyan is nem érzed a pénztárcádban a pénzed fogyását, az egyenleged pedig egyik napról a másikra is jelentősen csökkenhet. Keresheted, hogy miért, de aztán mégis megtalálod. A bankok ritkábban tévednek annál, mint amilyen gyakran Te elfelejted, hogy ezt is vettél, és azt is.

Ezért fogy el a pénzed

Érdemes belegondolni abba, hogy miért is fogy el a pénzed. Azt, hogy keveset keresel, most felejtsük el egy pillanatra. Ismerek olyat, aki havi nyolcvanezerből is félre tud tenni. Tehát ha ettől eltekintve vizsgálod magadat, akkor felfigyelhetsz arra, hogy a túlköltés a rövidtávú öröm vagy elégedettség (esetleg vigasz) keresésének eredménye a hosszútávú gondolkodás rovására. Mint annyi mindenre, a pénzügyi helyzetedre is igaz, hogy - bizonyos keretek között - a szokásaid határozzák meg a cselekedeteidet, amik viszont felelősek az anyagi helyzetedért. S mivel a szokásokat nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, apró lépésekkel javaslom kezdeni az anyagi helyzeted rendbetételét.

A módszer

Ha el szeretnél indulni az eredményes és stabil gazdálkodás útján, akkor a következő kérdést kell feltenned először:
Melyik az a legnagyobb költséged, amit a legkisebb lemondással le tudsz faragni?

Te tudnád írni a költségeidet egy hónapon keresztül? Bevallom, hogy én nem vagyok képes erre, és a statisztikák alapján jó esélye van annak, hogy Te sem. Elnézésedet kérem, ha nem így van! Az viszont valószínű, hogy nem túl nehéz feladat, hogy egyszer összeírd és csoportosítsd a havi költségeidet, nagyszerű táblázatokat lehet találni erre az Interneten.Első lépésként próbálj megfogni egy költség típust, amiről úgy gondolod, hogy nélkülözni tudod az érte kapott javakat vagy minőséget. Hagyd el egy hónapig azt, amit ezen vettél vagy vegyél olcsóbbat helyette, és nézd meg, hogy a hónap végére változott-e a megmaradt pénzed mennyisége. Ha minden mást ugyanúgy csináltál, akkor jó eséllyel jobb helyzetbe kerültél. A következő hónapban fogj meg egy másik költséget. Természetesen ez a módszer csak akkor működik, ha még ne túl nagy a baj. Ha azonban jelentősen túlköltekezel, akkor drasztikusabb beavatkozásra van szükség.
Tehát, ha nem túl nagy a baj, akkor szépen lassan, hónapról hónapra lefaraghatod a költségeidet, míg ki nem alakul az anyagi egyensúlyi helyzeted. Ebben a módszerben az a jó, hogy menet közben van időd megszokni az új helyzetet, és szépen ki tud alakulni a biztonságos gazdálkodás öröme, amit a magadtól megvont javak okozta örömök helyébe állíthatsz a lélektani mérlegeden.

Jó szokásokat a gazdálkodásban is kialakíthatsz

Mint minden szokásváltásnál, itt is igaz, hogy minél többet foglalkozol fejben a helyes gazdálkodás szükségszerűségével, és annak módozataival, annál nagyobb az esélye, hogy el is éred a célodat.

Tehát az egyik korábbi cikkemben leírt módon vedd elő a fehér papírt, tegyél fel olyan kérdéseket magadnak, hogy miért lesz jobb Neked, ha gazdálkodsz, mi lesz, ha nem. Erősítsd meg magadban a pozitív oldal előnyeit, és ne szégyelld mantrázni a célodat. Közben nézz utána a neten, hogy a cikk elején található gazdálkodási technikákat mivel tudnád kiegészíteni vagy helyettesíteni. Azt javaslom, hogy foglalkozz ezzel minden nap tíz percet egy hónapig. Ha ez sikerül, akkor osztd meg velem az eredményt a lent található elérhetőségeimen, vagy a Nőivilág Facebook oldalán, a cikk alatt!

Jó gazdálkodást, és sok sikert!

Magda Attila
tréner, life coach


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat