18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves
18+

Mikor jött meg először? – Túl KORÁN? – Vagy túl KÉSŐN? – Így hat ez egészségedre!

Megosztás
Egészség

Így hat ki egészségi állapotodra egész életeben ,mikor menstruáltál először! Hány éves voltál, amikor először menstruáltál? Hány kiló voltál, amikor először menstruáltál?

18+

Míg fiatal korban nagy dologról van, amikor egy lány először menstruál, ritkán tulajdonítunk fontosságot a kornak, a súlynak, viszont később ez nagyon is kihathat egészségi állapotunkra.

5 dolog, amit elmond egészségedről az első menstruációd!

Súly

Kutatók szerint fiatal korban összekapcsolódhat a felnőttkori elhízás az első menstruációkor mért súllyal. Az első periódusban igenis számít és befolyással bír súlyunkra felnőttként hány kilót mutatott a mérleg. Nehéz bebizonyítani az összefüggést, de egy biztosan tudható ma már. A gyerekkorban magasabb BMI mért érték általában túlsúlyos felnőtteket eredményez.
És ez a túlsúly nagy többségében egész életünkben meg is marad.

Szívbetegség

Azok a nők, aki túl korán (10 év) vagy túl későn (17 év) menstruálnak először, nagy a kockázata, hogy felnőtt korban szívproblémákkal küzdenek majd.

Erre egy tanulmány világított rá. 1,2 millió olyan nőt vizsgáltak, akik teljesen egészségesek voltak, de ezk közül, akik különösen fiatalon menstruáltak először, és azok, akik öregnek számítottak első menstruációs évükkel (27%) már előjelei voltak a későbbi szívproblémák kialakulására.

Ez magyarázat is lehet az első összefüggésre, miszerint a fiatalkori túlsúly egyidejűleg nyomást gyakorol a szív-és érrendszerre, és az már fiatal korban magas igénybevételnek van kitéve, ami elkísér egy életen át.


Diabétesz

A korán menstruáló nőknél fennáll a diabétesz, kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is. Ez részben a túlsúlyhoz is köthető. A magasabb BMI érték fiatal korban mára nagy bizonyossággal okként nevezhető meg, mint a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő oka. 

Lehetséges következmény a magas fokú inzulinrezisztencia, melyet például a fiatalkori hormon ingadozás okozhat. Azok, akik korán kezdenek el menstruálni, szervezetük nehezebben viseli a hormoningadozást, és sajnos nagy az esélyük, hogy kialakuljon náluk a 2-es típusú cukorbetegség.


Mellrák

Minél hosszabban menstruálunk életünk során, annál nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata a hormonok miatt. Tanulmányok szerint ez akár elérheti a 20%-ot is.
Ezért azoknak a nőknek, akik 12 éves koruk előtt kezdtek el menstruálni ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat!

Élettartam

Ridegen hangzik maga a szó „élettartam”, de így van.
Sajnos még a között is van összefüggés, miszerint azok a nők, akik túl korán kezdenek menstruálni, kevesebbet élhetnek.

Azok a nők, akik később érik el a menopauza idejét, hosszabb ideig élhetnek kutatások szerint. És még egy érdekesség, minél később kezdünk el menstruálni, annak ideje annál hamarabb ér véget.

Azok a nők, akik később érnek el a menopauza időszakába egészségesebbek, ami automatikusan hosszabb életet eredményezhet.
Náluk a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is alacsonyabb. 


Megosztás

18+
  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat
18+