18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Nevelés 2.0 – ONLINE és OFFLINE nevelés

Megosztás
Kicsi lélek

Amikor én kicsi voltam még nem volt okostelefon, se internet, de még számítógép is alig, így a 21. század erősen próbára teszi múltszázadi neveltetésemet. Azt kicsiként hamar és jól megtanultam, hogy ne száljak be idegen autójába.


Ugyanígy egy életre megtanultam azt is, hogy mindkét irányba nézzek, szét mielőtt lelépek az úttestre.

Ugyanakkor szüleim, nagyszüleim, de még legokosabb tanáraim intelmei sem tértek ki arra, hogyan kezeljem majd az egyre nagyobb generációs szakadékot, az internet, a közösségi oldalak vagy a videojátékok világát, az okos kütyük pozitív negatív hatásairól nem is beszélve.

Internetes bűnözők, fomo, cyber bullying csak néhány veszély, amire nem tudhattak felkészíteni mivel akkor ezek még nem léteztek.
Valahol hálás vagyok ezért ugyanakkor ez azzal is jár, hogy ma folyamatosan tanulni, és fejlődni kell, csak, hogy én magam tudatos felhasználó legyek, és ne a kütyük irányítsák az életemet.

  • Mi az első reggel? 
  • Átgondolom a napomat, megölelem a párom, vagy nyúlok a telefonért? 
  • Mennyi időt szánok napközben az online profilomra, kapcsolataimra, és mennyit az offline kapcsolatokra és önmagamra? 
  • Mennyi információt adok ki magamról, és hány órát töltök egy nap a neten? 


Csak néhány kérdés, ami túlzás nélkül meghatározhatja életünk alakulását. Nem csak közérzetünkre, egészségünkre van ez hatással, de kapcsolatainkra is.
Rengeteg konfliktust okoz ez párkapcsolatokban, például a férfi „felnőttfilm”, vagy videojáték fogyasztási szokásai, vagy a nő szelfizési, posztolási szokásai mentén, a családi életről és nevelésről nem is beszélve.
Hogyan kezeljük a fiatalokat, akik, ha tehetnék ezzel kelnének és feküdnének, fel se néznek a képernyőből, ha egyáltalán méltóztatnak válaszolnak egy feléjük intézett kérdésre stb.

Az első a saját felhasználói szokásaim felmérése, tudatosítása csak ez után jön, hogy én milyen elveket értékeket adok majd tovább szülőként, illetve, ha gyerekekkel dolgozom. 

Milyen kereteket szabjunk?
Mikortól engedjük?
Hogy magyarázzam el egy gyereknek az offline lét előnyeit, akinek emléke se nagyon van erről?


Kedves olvasók, ti hogyan látjátok mindezt?
Erre a célra jött létre nemrég egy facebook csoport.
A témára szakosodott pszichológusként természetesen hozzáteszem majd a saját tudásom, tapasztalataim, élményeim, de ugyanerre invitállak titeket is.

  • Benneteket mi foglalkoztat, mi az ami ebben a témakörben, témában nektek érdekes, elgondolkodtató, izgalmas, vagy netán aggasztó? 
  • Másoknak mit ajánlanátok, milyen filmet, könyvet, cikket? 
Gondolataitok, tapasztalataitok, ötleteitek, és kérdéseitek mások számára nagyon értékesek lehetnek.
Több szem többet lát alapon segítsük egymást, tanuljunk egymástól.

Tóth Dániel Pszichológus


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat