18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Hogy udvarol egy széptevő csapodár?

Megosztás
Szerelem

Mindig is érdekelt, hogyan udvaroltak a régi férfiak, letűnt korok nagyjai vagy hétköznapi hősei. Használtak valamilyen különleges “fűszert” hódításaik során vagy elég volt költői vénájukat latba venni a szeretett nő megszerzéséhez?


Na és mi a helyzet ma? Szerelmi életünket nemcsak szexuális vonatkozásban érdemes megvizsgálni hanem érzelmi, hangulati szempontból is, hogy szenvedélyeinknek és indulatainknak milyen kisugárzása van a környezetünkre. Ha leírnám azokat a kifejezéseket, amiket nap mint nap használnak udvarlás jelszó alatt, akkor valószínűleg nem olvasnátok ezeket a sorokat. Megszégyenítő, bántó és trágár. Úgy gondolom a saját életük iránt érzett érzések ezek.

Úgy érzem, hogy ezek megértéséhez szükséges visszatekintenünk kicsit a múltba és elővenni azokat a szerelmes verseket, amik szenvedélyből születtek. Hiszem, hogy a szenvedély a kulcsa mindennek! Az élet iránti szenvedély!

Egy múlt század béli értelmező szótárban az alábbi meghatározás olvasható a szerelemre:

“ A szerelem jelenti azon kedvtelést és vonzalmat, melyet valaki egy más nembeli személy iránt érez, és azzal egyesülni, együtt élni, annak javát, boldogságát előmozdítani vágyik és törekszik. ” 

Néhány esetben azonban az is megeshet, hogy az érzelmek nem kölcsönösek, hiszen a férfi és a nő nem érthetik egymást. Karinthy is megfogalmazta azt a - mára már jelmondatot -, hogy mindkettő mást akar:
a férfi a nőt, a nő a férfit. 

Eleve különböznek a kívánságok.

Félretéve a viccelődést mára valahogy kihalt az udvarlás iránti vágy és szenvedély, ezért a fejembe vettem, hogy az elmúlt kor szerelmes férfiai fejében kell kutakodnom.

Hova tűnt a szenvedély?

Kezdem is a sort egy XVI. századi asszonygyűjtővel, Balassi Bálinttal.
Féktelen ember volt, ugyanakkor művelt. Ismertek ilyet? Kilenc nyelven írt, olvasott és beszélt. Na ez azért ma nem jellemző a művelt férfiakra, de úgy gondolom, hogy nincs is igazán szükség rá. 

Balassi költészetével asszonyokat próbált hódítani, mint közismert, sikeresen, leginkább özvegyasszonyok voltak a prédái. Talán azért, mert ostromot igényelt egy özvegy szíve. Nincs mit csodálkozni harcos jellemén, hiszen egész élete erőszakoskodások és szerelmi kalandok sorozata volt. Legnagyobb szerelmét - Losonczi Annát -, verses ostromának köszönhetően sikerült is elhódítania férjétől.

Bálint azonban igencsak csapodár hírnévnek örvendett, így szerelmi idilljük nem volt hosszú életű. Anna minden esetben megbocsátott neki, kivéve amikor feleségül vette saját unokahúgát , hogy ezzel a házassággal rendezze tartozásait. Vérfertőzés miatt érvénytelenítették a házasságot. Micsoda Úriember! 

Ettől kezdve nem voltak hatással Annára szerelmi lírái, mindeközben özveggyé is vált, természetesen nagy vagyont örökölve. 

Egyik legismertebb éneke Annához, amit talán mindannyian ismerünk:

“ Ez világ sem kell már nekem nálad nélkül, szép szerelmem,
Ki állasz most én mellettem. Egészséggel! Édes lelkem.

Én bús szívem vidámsága, lelkem édes kívánsága,
Te vagy minden boldogsága, veled Isten áldomása. 

Én drágalátos palotám, jó illatú piros rózsám,
Gyönyörű szép kis violám, élj sokáig szép Júliám! “

Tanulság, hogy a férfi és a nő is mást szeret a szerelemben. Van, hogy a vagyont, de legalább művelten próbálták megszerezni.Mindenesetre a kézzel írott levél egy olyan csókja a férfinak, ami soha nem kopik el és ha dühödten is széttépjük, akkor is örökre nyomot hagy bennünk. Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat