18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Pénztárcát érintő kedvezmények, ellátások, juttatások a baba érkezésekor

Megosztás
Pay

Mikor kisbabánk lesz teljesen más dimenzióba kerülünk. Hirtelen más lesz a prioritás, s még akkor is, ha előtte mi voltunk a precízség, a határidők pontos betartójának minta példányai, ebben a különleges, furcsa állapotban minden a feje tetejére áll.


Nem vagyok pszichológus, “csak” független munkaügyes, aki kismama-koordinátorként és független munkaügyesként is rengeteg kismamával találkozott. Sőt, magam is átestem ezen az állapoton anyaként, szóval tudom most mit érzel.

Éppen ezért tartom fontosnak, hogy beszéljek róla, felhívjam a figyelmedet arra, hogy bár életed ezen szakasza a babádról szól, mégis fontos, hogy figyeld a határidőket, időben megigényeld az ellátásokat, mert ez a Te érdeked, a Te pénztárcádat érinti.

Erről fogok most írni a cikkemben. Természetesen tájékoztató jelleggel, s nem kitérve minden részletre, hogy számodra a lényeget tudjam átadni.Bár ma már minden információ elektronikusan rendelkezésre áll, s gondolhatnánk, hogy a nagy rendszerek információ halmazának összefutásakor, annak eredményeként automatikusan folyósítják részünkre az ellátásokat, támogatásokat. 

Ez azonban a valóságban még nem így van. 

A valóságban minden ellátást, kedvezményt igényelni kell ahhoz, hogy azokat valóban meg is kapjuk. 

Az ellátások rendszere még gyakorló szakemberek számára is sokszor fejtörést okoz, így abszolút ne keseredj el, amiért nem látod át a rendszert.

Pályám kezdete óta azon igyekszem, hogy olyan összefoglalókat, videókat, tartalmakat készítsek, amik könnyen, gyorsan átláthatóak és segítenek egy-egy fontos kérdésben. 

Ennek apropóján született meg 2015-ben a Kismama-térkép, ami remekül összfoglalja, vizuális formában mutatja be Neked, hogy melyik ellátás mikortól jár (ha jár), mit, mikor kell megigényelni. 

A térképet (az aktualizált változatát természetesen), innen ingyenesen le tudod tölteni.


Pénztárcát érintő kedvezmények, ellátások, juttatások a baba érkezésekor


Családi kedvezmény

Alig, hogy felocsúdtál, hogy egy új élet növekszik a szíved alatt, máris betöltötte magzatod a 91. napot. Hogy ez miért érdekes? Mert a betöltött 91. naptól - amiről az igazolást ne felejtsd el a nőgyógyászodtól elkérni - jogosult vagy a családi kedvezményre. Ezt a kedvezményt érvényesítheted év közben havonta, vagy akár év végén egy összegben is. Ha havonta szeretnéd érvényesíteni, akkor arról nyilatkozatot kell leadnod a munkáltatódnak/kifizetődnek. A nyilatkozatot itt megtalálod.

CSED, GYED igénylő - akár egyben is

Szülésünk várható időpontja előtt 4 héttel már lehetőségünk van a CSED - csecsemőgondozási díj megigénylésére ( ha a jogosultsági feltételeknek eleget tettünk). Szerencsére a jogalkotók tettek egy könnyítést, s Neked már lehetőséged van a CSED igénylővel egy időben a GYED igénylést is leadni ugyanazon a nyomtatványon.

Gondolom nem kell hosszasan ecsetelnem, hogy ez miért is jó Neked. Természetesen ennyivel kevesebb adminisztráció, ennyivel kevesebb határidőt kell figyelned.
A CSED időtartama 168 nap. Vagyis, amikortól megigényeled, onnantól indul a 168 nap. Ezt követően, a 169. naptól kell megigényelned a GYED-et (természetesen, ha jogosult vagy rá). Így, ha a GYED igényedet nem adod le rögtön a CSED-del együtt, akkor figyelned kell a CSED lejártának a dátumát, s ahhoz, hogy folyamatos legyen az ellátásod, időben megigényelned a GYED-et.

Nagy könnyítés, hogy ma már a CSED, GYED egy nyomtatványon megigényelhető. Függetlenül attól, hogy a szülés előtt, vagy a szülés napjától igényeled a CSED-et, az egyesített nyomtatványon igényelheted a két ellátást. Használd ki Te is ezt a lehetőséget. 
A nyomtatványt le tudod tölteni innen.

Családi pótlék

Az állam havi rendszerességgel hozzájárul a gyermekek neveléséhez, iskoláztatásához. A családi pótlék sem jár automatikusan, azt is igényelni kell. Nagy könnyítés, hogy az igénylés módja ma már sokféle, így mindenki kiválaszthatja a számára legkényelmesebb, legpraktikusabb módot. Az igénylés történhet személyesen, elektronikusan, vagy postai úton is. A nyomtatvány, a beküldés módja szerinti információk elérhetőek innen.
Fontos tudnod, hogy ha a szülés napján, illetve az azt követő hetekben nem jut időd a családi pótlék megigénylésére, azt legfeljebb 2 hónapra visszamenőlegesen teheted meg.


(Egyszeri) Anyasági támogatás

Anyasági támogatással kíván az állam hozzájárulni egy újszülött érkezésével járó anyagi terhek csökkentéséhez. Ezt az anyasági támogatást is igényelni kell, az igényléshez szükséges információkat és nyomtatványt itt megtalálod.
Az anyasági támogatás tekintetében sem kell kétségbe esned, ha azonnal nem tudod elintézni, ez esetben 6 hónapra visszamenőlegesen tudod benyújtani az igényedet.


Pótszabadságok

16 évesnél fiatalabb gyermek esetén jár a pótszabadság mindkét szülőnek függetlenül attól, hogy ki vesz részt nagyobb mértékben a gyermek nevelésében. Egyetlen kitétel csupán, hogy saját háztartásában kell nevelnie és természetesen a munkáltatónál igényelni kell a pótszabadságot.

Gyermek születése esetén fontos, hogy apának a gyermek után járó pótszabadságon kívül még úgynevezett “apanap”-ra is jogosultsága van. Ez az “apanap” + 5 munkanap pótszabadságot jelent, melyet a szülést követő 2 hónapon belül van lehetősége felhasználni. Ezt a pótszabadságot is igényelni kell, melynek nyomtatványát itt megtalálod.

Bízom benne, hogy sikerült képet kapnod a nyomtatványokról, a térképem segítségével pedig könnyebb lesz az eligazodás ebben az útvesztőben.

Legyen minden munkavállaló tájékozottabb!

Kiss-Márton Adrienn
független munkaügyes


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat