18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

És mi a helyzet az APÁKKAL? – Ők milyen juttatásokra jogosultak? - 2018

Megosztás
Pay

Ha családtámogatási ellátásokról, vagy gyermekszületés kapcsán kedvezményekről van szó, gyakran megfeledkezünk az apákról. Pedig ők is részesülhetnek bizonyos ellátásokban és kaphatnak kedvezményeket.


Ebben a cikkben összefoglalom a lényeget. Ha bővebben szeretnél tájékozódni a témában, javaslom a YouTube videómat.I. Mikor még csak pocaklakó

Hivatalosan a terhesség 91. napjától kérhető a magzatra tekintettel az ún. családi kedvezmény. Erről, a betöltött 91. napról igazolást kell kérni a nőgyógyásztól, s ha apa, egyben a férj is, akivel anya közös háztartásban él, akkor akár havonta érvényesítheti a munkabéréből az adókedvezményt. Ehhez csupán egy nyilatkozatot kell leadni apa munkáltatójánál, mely nyilatkozatot innen letöltheted.

II. Mikor már kiköltözött a pocakból


1. Családi kedvezmény

A megszületett gyermek után akár apa is igénybe veheti a családi kedvezményt. Ha havonta a munkabéréből szeretné érvényesíteni a kedvezményt, akkor a munkáltató részére ezt egy nyilatkozat formájában teheti meg. A nyilatkozat egyszerűen kitölthető a NAV által fejlesztett “ANYA” applikáció használatával.

2. Több szabadság

- Gyermekenként évente +2 nap pótszabadság illeti meg az apát a gyermek 16 éves koráig ( pontos törvényi szabályozás: MT.: 118. § (1))
- Az úgynevezett apanap, mely a normál alap és pótszabadságon felül jár a gyermek születésekor 5 munkanap, amit a gyermek születését követő 2 hónapn belül lehet igénybe venni ( MT. 118. § (4)).

3. Anyagi juttatások, amiket akár Apa is igénybe vehet

Van olyan juttatás, amit CSAK anya vehet igénybe, a kivételeket felsorolom lentebb, s van olyan is, amit akár apa is. DE! Fontos, hogy egy gyermekre tekintettel ellátást egyszerre csak az egyik szülő veheti igénybe. 

a., CSED - Csecsemőgondozási Díj


Ennek igénybevételére alapvetően anya jogosult, de a csecsemőt gondozó vér szerinti apa is jogosult lehet rá, ha:
- a szülő nő meghal, vagy
- a szülő nő átmenetileg (kórházi kezelés miatt) kikerül a háztartásból, ahol a csecsemőt gondozzák.
Természetesen a fenti feltételeken túlmenően a CSED jogosultsághoz apának is rendelkeznie kell a jogosultsági feltételekkel.(lásd lentebb a GYED feltételei)


b., GYED - Gyermekgondozási díj


Az a szülő jogosult rá, aki

- az ellátás igénylésekor biztosított, ÉS
- rendelkezik a gyermek születését megelőző 2 évben 365 nap biztosítási jogviszonnyal.

Vagyis, ha a fenti feltételekkel apa is rendelkezik, akkor akár ő is igénybe veheti a GYED-et. Hogy ez esetben mi lesz anyával, az egy más kérdés, de fontos! Nézd meg a témában készített videómat itt.

c., GYES - Gyermekgondozást Segítő Ellátás


Erre az ellátásra is bármelyik szülő jogosult, aki a gyermekkel közös háztartásban él.

d., CSP - Családi Pótlék

Igényelheti akár apa is, ha saját háztartásában él a gyermek, akire tekintettel a CSP folyósítását kéri.

e., GYÁP - Gyermek Ápolási táppénz


Gyakori kérdés
, hogy apa is mehet e GYÁP-ra, ha beteg a gyermek. Természetesen igen, ha a gyermek 12 évnél fiatalabb és apa biztosított. Az egyetlen dolog, amire érdemes figyelni, hogy a GYÁP napok éves szinten maximálva vannak. A GYÁP igénylésekor a táppénzes papír mellett még egy Nyilatkozatot is le kell adnod a munkáltatód részére. Ezt a nyilatkozatot is megtalálod a weboldalamon, ahonnan egyszerűen le is tudod tölteni.Amennyiben további segítségre, vagy személyre szabott konzultációra van szükséged, keress bátran!

LEGYEN MINDEN MUNKAVÁLLALÓ TÁJÉKOZOTTABB!

Kiss-Márton Adrienn
független munkaügyes


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat