18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Lehet-e káros hatása a könyveknek?

Megosztás
Női lélek

“Azt hiszik, hogy a könyv arra való, hogy az ember a tartalmát belenyomja a fejébe. Az én nézetem szerint a fej gondolkodásra való. És a könyv arra való, hogy ne kelljen mindazt itt tartani. Azt sokkal egyszerűbb a könyvtárban tartani. A fejemet használhatom sokkal jobb dolgokra, gondolkodásra. De ha a fejemet megtöltöm szecskával, mindenféle adattal, akkor azt nem tudom használni semmire.” (Szentgyörgyi Albert)


Szent-Györgyi Albert fenti szavai méltón példázzák, hogy a könyvek olyan műalkotások, amelyek segíthetnek abban, hogy észre vegyük a szép dolgokat rohanó hétköznapjainkban.

Az olvasás azért (is) fontos, mert nyugtatólag hat az idegekre. Az agy a szavakat jelentéssé formálja össze, ez elménk számára igazi kihívást jelent.

A szavak jelentését azonban meg is kell értenünk.

Éppen ezért bátran mondhatom, hogy komoly felelősséggel tartozunk önmagunk iránt, amikor kezünkbe veszünk egy könyvet, főleg, ha önfejlesztő területről válogatunk. Amit kiolvasunk belőlük, tegyük termékennyé cselekedettel.

Hogyan értsd meg azt, amit olvasol

Gondolkodjunk, élvezzük a sorokat, nyissanak meg új gondolati utakat. Minden esteben az értő olvasás legyen a cél. Ha nem így fordítjuk hasznunkra a kultúra eme hasznos darabját, akár káros következményei is lehetnek.

Világunk internetes korában gyakorlatilag bármit elérhetünk online felületen. Néha nem is kell már keresnünk, mert reklám formájában kerül a szemünk elé. Cikkek, letölthető könyvek, folyóiratok, blogok, hasznos tanácsok hangzatos címekkel:

“Mit tegyél, hogy....?”, 
“Mit ne tegyél, hogy...?”, 
“Íme 5 tanács, ha azt szeretnéd, hogy...”


Az örök körforgásában vergődve elfelejtettük használni elménket.

Elfelejtettük, hogy ezek csak ajtók, lehetséges kapuk, amik adalékanyagok a nagy egészhez, azaz a cselekvéshez. Mi viszont sok esetben hibásan alkalmazzuk az egyébként hasznos tanácsokat.


Így dolgozd fel az olvasott tanácsokat

A tanácsok feldolgozásához elengedhetetlenül fontos, hogy vizsgáljuk meg az életünket. Először éljük át, töltsük meg érzelmi tartalommal a helyzeteinket, vizsgáljuk meg képességeinket, aztán a könyvek segítségével tömjük be a hiányzó lyukakat.
Olvasás közben megváltozik agyunk struktúrája, érzékenyebbé és befolyásolhatóbbá válunk.

Mit mutatnak meg az írások?

Az írások megmutatják nekünk, milyen a világ mások szemszögéből, tetteink következményeire is rávilágíthatnak, példaképeket kreálhat számunkra. 

Ugyanakkor az irodalom világa homlokegyenest ellentétes a valódi világunkkal. A teljesítményorientáltság és státusz szimbólumok világában szinte megzavarodik az ember, amikor pedig a kezünkbe kerül egy olyan mű, ami azokat az érzelmeket mozgatja meg bennünk, amit a kirakat világ megpróbál kioltani belőlünk, hirtelen fény gyúl a sötétségben. 

Sok esetben ez a fény a párkapcsolati viszonyokat is megvilágítja, hiszen az online felületek magas százalékban ilyen és ehhez hasonló írásokat, tanulmányokat sorakoztatnak fel. 

Nem véletlenül.

Igény van rá, hiszen otthonunk falai között már ritkán keressük a megoldást. Tény, hogy a nők nyitottabbak a probléma feltárására és megoldására.

Egy kis érdekesség a régmúltból


A XIX. század végén, a dualizmus idején, egy Magyarországon megjelent tanulmány szerint a könyvek káros hatásai lehetnek, hogy a társas kapcsolatok háttérbe szorulnak, az egymás közti beszélgetések megszűnnek és helyettük az olvasás veszi át a főszerepet.
Természetesen mai szemmel nézve ez a kijelentés túlzónak tűnik, de érdemes megfigyelni, hogy milyen hatással vannak esetleg szociális kapcsolatainkra (beleértve a párkapcsolatot is), illetve véleményalkotásainkra.

A XIX. században az olvasni tudás már nemcsak a nők, hanem a társadalmilag alsóbb osztályok számára is természetessé vált.

Egyre több folytatásos regény tűnt fel az újságok hasábjain, melyet főleg fiatal nők olvastak. Ennek köszönhetően felvirágzott a női folyóiratok és romantikus regények kiadása is.

Legutóbit „veszedelmes olvasmányoknak” tartották, mivel megjelent bennük a női házasságtörés, mely az egyik legjobban elítélt társadalmi kihágás volt akkoriban.

Visszatérve a jelenkorba, ha gödörben vagyunk, természetes, hogy keressük a lehetőségeket.

Mindezt általában könyvek formájában. Fontos, hogy mielőtt megtesszük ezt, ismerjük fel a problémát, fogadjuk el és azután olvasmányaink legyenek koncentráltak és céltudatosak. Vagy magunkkal húzzuk a párunkat ezzel a szokásunkkal vagy nem. Egy biztos, hogy az egyik fél mindig jobban akarja a változást és be is fog következni.

Lehet-e ezt káros hatásként felróni a könyveknek?


Úgy gondolom, hogy nem. Hiszem, hogy a könyvek és az olvasás központi szerepet játszhatnak problémáink megoldásában. Mégha az egyik félnek fájni is fog. Viszont vegyük számba azt is, hogy nem feltétlenül az általános tanácsokban leljük meg a megoldást. Képesnek kell lennünk megalkotni a saját mércénket, a saját elképzeléseinket is, a belső megérzéseinket is engedjük érvényesülni. Nem győzöm hangsúlyozni: a könyvek kapuk, ajtók, vagy ösvények. Nevezzük bárhogy. Segíthetnek kiemelni a tömegből, segíthetnek megérteni új dolgokat, esetleg a régieket a hátköznapi életünkből. Fontos a megértés, mert az elsajátított tudást csak így tudjuk hasznosítani.

A cikk címében benne van a pozitív és negatív sugallat is. Nem tisztem eldönteni, hogy vannak-e káros hatásai. Ha mégis előfordul, abban az esetben komoly pszichés torzulások vannak a személyiségben. Úgy gondolom, ezt nem a könyvek okozzák, hanem eleve adott ez az állapot. Mindent összevetve az emberek újra és újra leülnek olvasni, használva egy régi eszközt, amit könyvnek hívnak. Ide tartoznak modern technikai eszköz formájában újjászületett testvéreik is (e-book).
Úgy érezhetjük, hogy elmúlik mellettünk az élet, amikor olvasunk, mégis alapfunkcióját tekintve a könyveknek így vagy úgy, de jó hatásai vannak.
Néhány óra leforgása alatt olyan emberi érzelmeket és eseményeket élhetünk át, amelyek megtapasztalása évekbe, évtizedekbe telne vagy akár soha nem történne meg velünk. A könyvek a legjobb valóság-szimulátorok. Jobb emberré válhatunk tőlük. És mivel gyakran nem mondjuk ki, amit gondolunk, őszintébbé is válhatunk. Megtalálhatjuk a karakterekben, helyzetekben igazi önmagunk.

Egy könyv okozhat bennünk tornádót és termékeny szántóföldet egyaránt. Ha fogékonyak vagyunk rájuk, kinccsel ajándékoznak meg minket. 

Vannak csupán információkra éhes emberek, ők általában mindent összeolvasnak, egész világot magukénak akarják tudni, áltudományos okoskodásokkal egész vallást építhetnek fel maguknak a könyvekből. 

„Timeo hominem unius libri": „félek az egykönyvü embertől". A félművelttől. 

Értő olvasás szintjén kell meglelnünk a kincseket a sorokban, mert kulturális tőkeként csak ebben az esetben használhatjuk egy életen át az olvasottakat. Az önálló gondolkodáshoz elengedhetetlen megismerni mások gondolatait, érzéseit és következtetéseit. 

“A kérdés nem az, miért nem olvas annyi ember, hanem az, hogy miért is olvasunk, és persze mit.” (Ungvári Tamás)


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Női lélek

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek