18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Kezeld vagy tönkretesz – Az indulat fel is emelhet, ha…

Megosztás
Női lélek

Felemel, ha kezeled? Ha nem is vagy indulatos, biztosan tettél már olyat, amit később megbántál, de bosszankodni biztosan szoktál ezen vagy azon. Az indulat fel is emelhet, ha kezelni tudod! Így használd pozitívan az indulatot!


Ebben a cikkemben az indulatok és a frusztráció kezeléséről lesz szó. Amit a címben írtam, való igaz: az indulatokhoz való viszonyod tönkretesz vagy felemel. 


A túlzott érzelmi reakció elidegenítheti tőled azokat, akik fontosak neked, az indokolatlan stressz pedig megbetegít.
Minderről annyit tanultam az életből, hogy számoljak tízig, mielőtt cselekszem, és ne stresszeljem magamat feleslegesen, ha nem szükséges. 

Na persze ezeket a tanácsokat kitehettem az ablakba, mert nekem ugyan nem működtek. Sok igazság van bennük, de önmagában kevésnek bizonyultak, csak úgy, mint ahogyan én is kevés vagyok ahhoz, hogy megmásszam a Mount Everestet. Pedig kellő felkészültséggel biztosan képes lennék rá.Neked rövidebb legyen ez az út


Ha rendszeresen olvasod a cikkeimet, akkor biztosan tudod, ha nem, akkor most mondom, hogy messziről, hatalmas belső problémákkal indultam az életemben, és azért tanítok személyiségfejlesztést, mert szeretném átadni a tapasztalataimat, hogy Neked rövidebb utat kelljen bejárnod, mint amit nekem kellett.

Az indulat és a stressz is idetartozik. Hogy csak egy példát említsek, huszonévesen nagy hangon simán „leoltottam” a vállalatunk első számú vezetőjét a focipályán, hogy ne képzelje magáról, ő itt is ügyvezető.

Kizárólag a habitusának köszönhettem, hogy megmaradt az állásom.

Egyszerűbb volt számára bátor, harcos gyereknek titulálnia engem, mintsem a vétségemnek megfelelő büntetést adnia, mert így nem kellett magára vennie a tettemet.

Pedig százból kilencvenkilenc cégvezető jogosan rúgott volna ki.

Párban járnak


Az indulatok és a stressz kezelése kéz a kézben járnak, hiszen mindkettő abból fakad, valami nem úgy van, ahogyan szerinted lennie kéne.
Az más kérdés, mindenkinél más lehet a kiváltó ok, ezért nagyon fontos az okokkal foglalkozni. Hidd el, már csak attól, hogy szembenézel a problémával, javul a helyzet.

Nézz szembe a problémával!

A múlt elfogadása

Az első lépés mindig elfogadása annak, ahogyan a jelen helyzet kialakult. De ne tévesszen meg, ez nem a probléma elfogadása, hanem gyakorlatilag a múlt, az ide vezető úttal való megbékélés. Hiszen sok mindenki, köztük Te is lehetsz a felelős, de a múlton még soha senkinek nem sikerült változtatni, teát ezen biztosan nem érdemes rágódnod.

Az okok feltárása és megszüntetése

A múlt elfogadása utáni lépés az okok felderítése és feloldása, ha úgy tetszik önmagad felmentése a téged ért sérelmekkel kapcsolatosan.
Lehet, hogy sok sérülés ért és ezért törékeny a világod. Lehet, hogy kialakítottál magadban egy világképet, aminek sem a külvilág, sem az emberek nem tudnak megfelelni, és olykor még Te magad sem férsz bele abba a minőségi kategóriába, amilyennek szerinted a dolgoknak lenniük kellene. Érdemes megismerni, miért keletkeznek benned a problémák.
Benned keletkeznek, az biztos, ugyanis soha nem a tények miatt érzed magadat cudarul, hanem azok a gondolatok okozzák ezt, amiket a tények kiváltanak benned.
Érdemes tehát egyedül vagy segítséggel a következőhöz hasonló kérdéseket feltenned magadban:

- Miért zavar engem ez a dolog?
- Milyen helyzetek hoznak ki a sodromból?
- Mennyire vagyok elégedett a jelenlegi helyzetemmel?
- Elég önbizalommal rendelkezem?
- Milyen indulattal kapcsolatos mintákat láttam gyerekkoromban?

A kérdések sajátja, hogy általuk okokat és megoldásokat keresel, nem váltanak ki ellenállást, mint például az olyan mondatok: 

”Nem kéne dühösnek lennem.” 


A lényeg, hogy az okok megszüntetésével stabilizálhatod a világodat, ami nagymértékben csökkenteni fogja a dühre és a stresszre való hajlamodat. Könnyen lehet, hogy ehhez külső segítségre is szükséged lesz.
Ha eltökélted, hogy változtatsz, de egyedül nem jutsz eredményre, akkor ne szégyellj szakemberhez fordulni.
Lehet, hogy nehéz megtenni, de hidd el, hogy százszor jobb, mint elveszíteni egy csomó jó kapcsolatot.

A harmadik dolog maga az indulat és stresszkezelés

Indulat nélküli ember nem létezik, ezért a tízig való számolás helyett a következőt ajánlom:
- Készíts egy listát azokról a helyzetekről, amelyek stresszelnek vagy dühbe hoznak.
- Döntsd el, hogy Te magad, magadban, képes vagy-e változtatni ezeken a helyzeteken.
Ha igen, akkor kezd el a változtatást, és dolgozz a következő kérdésekkel a listádon szereplő bosszantó ügyeken:

- Meg tudom változtatni ezt? (Nem.)
- Van valaki, aki direkt nekem akar ártani ezzel?
- Jobb lesz nekem vagy rosszabb, ha dühöngök vagy stresszelek ezen?
- Jobb lesz másoknak vagy rosszabb, ha dühöngök vagy stresszelek?
- Jobb lesz nekem, ha elengedem a dühömet? Miben és mennyivel?
- A jobbat vagy a rosszabbat választom?

Rendszeresség

Minél többet foglalkozol az okokkal és a dühöt kiváltó eseményekkel, és a kérdésekkel, annál gyakrabban veszed majd észre, hogy éles helyzetekben felismered, mintegy kívülről látod a helyzetet, és egyre többször tudod jó irányba terelni a dolgokat.
Figyelmeztetés!
Minél szélsőségesebb a viselkedésed, annál valószínűbb, hogy egyedül nem fog menni. Ebben az esetben mindenképpen fordulj szakemberhez!

Sok sikert!

Magda Attila
tréner, life coach
06209331405

Boldog akarok lenni

Személyes boldogság


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Női lélek

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek