18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Legyélkatásmertazjó – De NEM mindenkinek!

Megosztás
Pay

Nos, a kata valóban egy jó adózási lehetőség, de nem mindenkinek jó.


A kata lényege, hogy ha van bevételed, de nincs túl sok költséged, akkor nem kell annyi adót fizetni, mintha normál egyéni vállalkozó lennél, csak bevételi nyilvántartás van. Főállásban havi 50 ezer forint az adó, de választhatod a 75 ezer forintos magasabb összeget, mellékállásban 25 ezer forint.
A bevételi határ éves szinten 12 millió forint, ha ezt eléred, nem esel ki a katából, csak a felette lévő rész után 40% adót kell fizetni.


Kinek jó a kata?


Akinek jellemzően szellemi tevékenysége van, és nincs túl sok költsége.

Kinek nem jó a kata?

Aki kereskedelmi tevékenységet végez, és a havi bevétele meghaladja az 1 m forintot (áfa nélkül).

Ki lehet katás?

Egyéni vállalkozó, bt, kkt, egyéni cég és 2018-tól már az ügyvédi iroda is. Említettem korábban, hogy a bt-nek lehet egy kft a beltagja, na az ilyen bt nem lehet katás. 

Figyelem, kft nem lehet katás!

Milyen veszélyei vannak a katának?

Ha munkaviszonyt akarnak vele leplezni. 
Mit jelent ez? 
Ha egy alkalmazottunk van, utána meg kell fizetni legalább a minimálbér utáni járulékokat. Ha csak az adóterhet nézem, ez 2018-ban minimum 75 ezer forint. Azaz papíron „kirúgja” az alkalmazottat, majd mint katás egyéni vállalkozót visszafoglalkoztatja, és kifizeti helyette az 50 ezer forint katát, máris spórolt havi 25 ezer forintot. Na ezt elkerülendő, a hatóság azt mondja, hogy alapból feltételezi a rejtett munkaviszonyt, és a katásnak kell bizonyítani, hogy ez mégsem az. Mondok példát. Egy programozó otthon a saját gépén, a saját időbeosztásában megcsinálja a kért programot. Ő lehet katás vállalkozó. Míg egy recepciósra ez nem lehet igaz. Ott a főnök mondja meg, hogy mikor menjen be a munkahelyére, a cég eszközeivel dolgozik, és nem igazán van beleszólása abba, hogyan végezze a munkáját. A lényeg, van több pont is, amivel bizonyítani lehet, hogy nem rejtett munkaviszonyról van szó, ebből kettőnek kell megfelelni, és akkor lehet katázni.

Katásnak nem kell könyvelő?!

Korábban a vállalkozási formáknál már említettem, hogy az egyéni vállalkozó a saját vagyonával felel a felhalmozott tartozásaiért. Egy hibás döntés több százezer forint büntetést jelenthet. 

Bizony, viszik az autót, meg a pénzt a bankszámláról. Persze, lehet olvasgatni a neten mindenfélét, de azért gázszerelést se tanulunk onnan és állunk neki barkácsolni otthon a gáztűzhelyen, ha gond van. 

Csak egy példa: nappali tagozatos hallgató azt hitte, neki csak 25 ezer forint a kata 2017-ben, így is jelentkezett be, miközben az adó 50 ezer forint lett volna, de valahol felfigyelt rá a neten, hogy nem jól csinálta, mert nem volt könyvelő, aki felhívta volna a figyelmét rá, és máris keletkezett 300 ezer forint plusz adófizetési kötelezettsége, és mint tudjuk, ha év végén 100 ezer forint a tartozása a katásnak, akkor kivághatják a rendszerből. 

Jó hír, hogy 2018-tól a nappali tagozatos hallgató kata fizetési kötelezettsége már 25 ezer forint.


Tévhit

Nem jó mindenkinek a kata, leginkább ott kell megvizsgálni, akinek van főállása és mellette másodállásban szeretne vállalkozást indítani, és az elején még több a költség, mint a bevétel.

Ha viszont meghaladja valaki a 12 millió forintos keretet, akkor számolni kell, hogy melyik adózás éri meg esetleg jobban. 

Még az is lehet, hogy 1-2 m ft-os túllépéssel is jobban jár, mintha normál tételes költségelszámolást alkalmazna. Minden esetben vegyük igénybe könyvelő vagy adótanácsadó segítségét.


Kata és az áfa

Igen, van olyan is, hogy a katás áfás lesz. Pl. ha eléri a 8 millió forintos bevételt. Ez akkor lehet probléma, ha magánszemélyeknek értékesít, pl. fodrász, mert akkor 27%-kal drágább lesz, mint a konkurencia, aki alanyi mentes. De egy programozónál, aki jellemzően cégnek dolgozik, nem jelent problémát, max egy kicsivel több adminisztrációt, amit ugye úgyis a könyvelő csinál jó esetben.

Szünetelés

Katás lehet az egyéni vállalkozó és a bt is, de a bt-t nem lehet szüneteltetni, csak az egyéni vállalkozást.
A kata egy adózási mód, nem egy vállalkozási forma.

Szilágyi Anita
közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó

A Vállalkozás Okosan egy iránytűhöz hasonlító vállalkozás, ami utat mutat, ha elakadsz a vállalkozásindítás rögös útján. 
Nem kész megoldásokat mondunk, hanem útbaigazítunk, merre találod a „bölcsek kövét”.
Gyakorló kisvállalkozóként végig jártuk azt az utat, hogyan lehet elindítani egy vállalkozást, amit hibákat elkövettünk, abból tanultunk, és a tapasztalatainkat szeretnénk átadni azoknak, akik most tervezik, hogy vállalkozást indítsanak. 
Szolgáltatásaink közé tartozik a vállalkozás indítási tanácsadás, üzleti terv készítés és vállalkozói képzés.


Ahol megtalálsz minket


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat