18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

A testszag árulkodik – 5 Testszag – 5 tipikus betegség jelei

Megosztás
Egészség

Gyümölcsös illatú lehelet, lábszag, reggeli rossz lehelet… Ez nem az összes, de mindegyikhez párosítható egy-egy tipikus betegség. Mikor, milyen szakorvost érdemes felkeresni!


Gyümölcsös lehelet, ami nem is annyira kellemes, ha orvosi szempontból nézzük.
Rendkívül büdös széklet, rendkívül büdös lábszag, és érezhetően büdös vizelet.

Érdemes odafigyelni, mert nagy valószínűséggel orvosi kivizsgálásra lesz szükségünk.

Mi, mire utalhat?

Mire utalhat a büdös lábszag nap végén?

Amikor hazaérünk, levesszük cipőnket lábunk extrém büdös szagot áraszt.
Legtöbben ekkor a cipő vagy a zokni anyagát okolják, ám meghúzódhat a más is a háttérben.
A lábgomba ugyan ezt eredményezi. A lábgomba nem csaj a lábujjak körmein okozhat feltűnő elváltozást! És ezzel sokan nincsenek tisztában! Lábgomba esetén megjelenhetnek vörös foltok a lábfejen, érezhetünk lüktetést lábujjainkban.


Mire utalhat az extrém büdös széklet?

A széklet szaga sosem lesz illatos, ezt tudjuk, de azt érezhetjük, hogy megváltozott a szaga, még büdösebb a megszokottnál.
Egyik oka lehet az extrém büdös székletnek például a laktóz intolerancia, amikor a szervezet nem képes feldolgozni a tejtermékekben található laktózt. Ez maga a laktóz intolerancia, amikor hiányzik a laktózt lebontó enzim.
Miért lesz büdös a széklet? Mert a laktóz bekerül a bélrendszerbe, és ott kezd fermentálódni, ez okozza a rendkívül büdös szagot, amit a keletkező gázok okoznak. Laktózérzékenység esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert ennek a betegségnek a következtében számos más tünet is megjelenhet, mint például a hajhullás…


Mire utalhat a gyümölcsös lehelet?

Amikor a lehelet édes illatú lesz, akkor az azt jelenti, hogy a vércukorszint túl magas!
Ez viszont olyan cukorbetegségre utalhat, ahol a vér inzulinszintje túl alacsony. A cukorbetegséget komolyan kell venni és az arra utaló jeleket is! Mindenképpen forduljunk orvoshoz.


Mire utalhat az erős, szúrós szagú vizelet?


Normális esetben vizeletünk szaga semleges, kivéve, ha például spárgát ettünk.
A spárga szúrós szagú vizeletet eredményez, mert magában a zöldségben aszparaginsav található, ami önmagában szagtalan, de a lebomlási folyamat során kéntartalmú vegyületté alakul át, ettől lesz a vizeletnek jellegzetes szaga spárgaevés után. Akár 30 perccel később is!

Amennyiben nem ettünk spárgát, ám a vizelet szaga mégis megváltozik, úgy érdemes gyanakodnunk, hogy egészségünkkel nincsen minden teljesen rendben.
Okozhat erős szagú vizeletet a húgyúti fertőzés, ahol a vizeletbe jutó baktériumok okozzák az erős szagot, amikor a baktériumok átjutottak a húgyhólyagba. Egyéb kísérő tünetek közé tartozik továbbá a fájdalomérzet pisilés közben, esetleg a vizeletben megjelenő vércseppek, és a csökkent vizeletáramlás. Csökkent vizeletáramlás mellett megjelenhet az indokolatlan vizelési inger is.

Mire utalhat, ha a vizelet szaga édes lesz?

Az édes illatú vizelet cukorbetegségre utalhat, mert a szervezet nem képes megemészteni-feldolgozni és kiüríteni a glükózt.


Mire utalhat a rossz reggeli lehelet?


Az nem meglepő, ha reggel nem éppen üde leheletünk. Az viszont jel lehet, ha kifejezetten rossz a reggeli lehelet. Reggeli rossz lehelet mellé párosulhat egy rossz közérzet is.
Több oka is lehet, ha reggel érezzük saját leheletünket, ami kifejezetten rossz szagú. Mert normál esetben nem érezzük sajátunkat.

Oka lehet a reggeli rossz leheletnek például az orrpolip, légzési nehézség alvás közben, görbe orrszeptum, orrsövényferdülés. Mindegyik orovosi kivizsgálást igényel, ezért vegyük komolyan.

Miért nem érzed saját leheleted szagát? Ne másoktól tudd meg, hogy rossz a leheleted!


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat