18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Mi jogon ítélkezünk magunk és mások felett?

Megosztás
Női lélek

“Ahogy elmúlik az ifjúság, és változást hoz az idő, megváltoztatjuk jelenlegi nézeteinket. Ezért hát tartózkodjunk attól, hogy önmagunkat tegyük minden dolgok ítélőbíráivá.” / Platon Ha elfogadjuk korlátainkat, képesek leszünk meghaladni azokat.


Mi jogon ítélkezünk magunk és mások felett?


“Ahogy elmúlik az ifjúság, és változást hoz az idő, megváltoztatjuk jelenlegi nézeteinket. Ezért hát tartózkodjunk attól, hogy önmagunkat tegyük minden dolgok ítélőbíráivá.”

Platón fenti igazsága arra enged következtetni, hogy az ítéletalkotást mi emberek találtuk ki.

Rendkívül magas kritikai érzékkel rendelkezünk mind cselekedeteink, mind gondolataink, érzéseink irányába. Be kell látnunk, hogy világunk valódi és nem egy ideális világ, hús-vér emberekkel, akik bődületes hibákat követnek el, amikből aztán jobb esetben fejlődnek.

Mindannyiunkban kellemetlen érzéseket ébresztenek azok a kritikák és szemrehányások, amikkel egykoron talán szüleink illettek minket. Itt a talán szón van a hangsúly, hiszen ez történhetett csak a mi véleményünk szerint is.

Itt már el is jutottunk ahhoz a “fejezethez”, hogy valójában önmagunkról alkottunk ítéletet, amit szépen ki is vetítünk embertársainkra, hogy aztán elkönyveljük azt, hogy ők ítélnek meg bennünket. Holott ez a saját csalódottságunk.Az erkölcsöt mi alkottuk meg.
Nem Isten, nem Allah vagy Buddha, nem a Nap. Bele estünk abba a csapdába, hogy a szellemünk, az elménk kezdett el ítélkezni magunk és mások felett, miközben ő csak a lehetőségek tárházát sorakoztatja fel nekünk, hogy tanuljunk hibáinkból. Milyen könnyű megbélyegezni bármit és bárkit is, ha nem értékrendünknek megfelelően cselekszik.


Eszméink hatása ránk


Eszményképeink negatív hatással lehetnek ránk, hiszen komoly nyomást gyakorolnak a lelkünkre, ezért folyamatosan bizonyítás-kényszerünk van önmagunk irányába. Mindeközben persze rettegéssel tölthet el a tudat minket, hogy nem tudunk megfelelni a saját elvárásainknak. Minél keményebb kritikával illetjük magunkat, annál több olyan embert vonzunk be az életünkbe, akik kritizálnak bennünket. Természetesen ez látszólag van így.Állandó ítéletalkotásaink életünk negatív mintáit erősítik. Ehelyett inkább szánjunk időt önmagunk megfigyelésére, hogyan vélekedünk a világról és magunkról, ahelyett, hogy folyton összehasonlítgajuk magunkat másokkal.

Mikor alkottál magadról vagy másról ítéletet?

Engedjük el, lélegezzük ki az összes kritikát, hogy megtapasztaljuk és összhangba kerüljünk az ítéletnélküliség érzésével.

A minap olvastam ezzel kapcsolatban egy történetet Dan Millman, Belső atléta című könyvében:

Sam-ről szól, aki átütött egy golflabdát egy magas védőkerítés fölött.

Elővett egy másikat és nyugodtan folytatta tovább a játékot.

Egy kis idő után felnézett és látta, hogy felé közeledik egy rendőr, egy tűzoltóparancsnok és még néhány tisztviselő.

Így szólt a rendőr hozzá:
- Maga ütötte át a labdát a kerítés fölött a pálya előző szakaszán?

- Igen, én voltam - felelte Sam.

- Nézze, a labdája betörte egy autó szélvédőjét, a sofőr nekiment egy fának, ami kidőlt, és eltorlaszolta az utat...

- Pont a tűzoltó autók előtt! - zendített rá a tűzoltóparancsnok is.
És emiatt porig égett két bérház! - közölte a rendőr. - Senki nem sérült meg komolyabban, de az anyagi kár több millió dollárra rúg!

Sam már kezdte megemészteni a dolgokat, amikor nekiszegezték a kérdést:

- És most mit kíván tenni uram?

Majd tétovázás nélkül rávágta:

- Azt hiszem, javítanom kell az ütőkezelésemen.

Hogyan fogadd el a hibáidat


Persze az efféle tragédiákat nem mindig lehet humorral elcsapni, csupán csak azt hivatott bemutatni, hogy hogyan fogadjuk el hibáinkat, amiből tanulhatunk, hogy aztán legközelebb jobban végezzük a feladatunkat.

Ne hasonlítgassuk folyton össze magunkat másokkal és ne alkossunk mindenről ítéletet!

Fogadjuk meg Branden Francis tanácsát, mely szerint:

Ha elfogadjuk korlátainkat, képesek leszünk meghaladni azokat.


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Női lélek

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek