18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Kicsikből lesznek a NAGYOK! - Mikor, melyik vállalkozási formát válaszd! - Cégalapítás LEXIKON!

Megosztás
Pay

Leggyakrabban használt vállalkozási formák kisvállalkozóknak! Igen, kicsikből lesznek a nagyok, de csak akkor, ha már az elején biztonságos és óvatos vagy már a vállalkozási forma kiválasztásánál! A legtöbben már a kezdeteknél elrontják! Nőj a vállalkozásoddal!


Azt már korábban megbeszéltük, hogy maga a vállalkozás indítása csak egy technikai lépés, ez előtt még nagyon sok dolgod van. 


De ha már itt tartasz, akkor választhatsz, hogy egyéni vállalkozást vagy céget alapíts.

Egyéni vállalkozás

Egyéni vállalkozó indítása INGYEN VAN, ügyfélkapu kell hozzá, nincs tőkebefizetési kötelezettség, viszont a felelősséged korlátlan, azaz vihetik a magánvagyonod, ha tartozást halmozol fel. 

Lehet szüneteltetni. Nem minden pályázaton indulhat az egyéni vállalkozó.

Betéti társaság

Bt. (betéti társaság) alapításához legalább 2 fő kell, egy beltag és egy kültag, ügyvéddel kell intézni, ami ugye pénzbe kerül, kötelező a bankszámla, minimális tőkebefizetési kötelezettség van, tagonként akár 1.000 ft is lehet a befizetett tőke, a beltag korlátlanul felel a vagyonával, a kültag csak korlátozottan, nem lehet szüneteltetni, csak megszüntetni, amihez szintén ügyvéd kell. 

Beltag és egyéni vállalkozó egyszerre

Beltag és egyéni vállalkozó nem lehetsz egyszerre a korlátlan felelősség miatt, beltag is csak egy helyen lehetsz, kültag nincs korlátozva. Amiről kevesen hallottak, Bt. beltagja lehet egy Kft. is! Illetékfizetési kötelezettség megszűnt.

Kft (korlátolt felelősségű társaság) alapítása lehet akár 1 fő, akár több is, ügyvéd kell hozzá, kötelező a bankszámla, 3 M ft-os tőkebefizetési kötelezettség terheli (nem muszáj mind pénzben), korlátozott a felelősség, nem lehet szüneteltetni, megszüntetéséhez ügyvéd kell. 


Melyiket válasszam elsőre?


Ha még nem vagy benne biztos, hogy menni fog a vállalkozás, akkor érdemes először egyéni vállalkozóként kipróbálni magad, ha nem igazán megy, akkor lehet szüneteltetni, átgondolni újra a tevékenységet, és nekifutni újra vagy abbahagyni. 

Ha viszont kinőtted az egyéni vállalkozás kereteit, akkor könnyen meg lehet szüntetni, és mehet tovább a Bt. vagy a Kft. felé.

Nem elterjedt, de létező vállalkozási formák!

Vannak még nem annyira elterjedt vállalkozási formák, ilyenek az egyéni cég vagy a közkereseti társaság, és még ott van a részvénytársaság, de azt egyelőre hagyjuk meg a nagyoknak.

Felhívnám a figyelmet, hogy az adószámos magánszemély NEM vállalkozási forma! 

Az egy fura valami, amit akkor lehet alkalmazni, ha csak alkalmanként végzünk valamilyen vállalkozási tevékenységet, de ha már üzletszerűen csináljuk - igen, jó kérdés, hogy mit értünk ez alatt - akkor egyéni vállalkozást kell alakítani. 

Ha nem tesszük, és utólag a NAV üzletszerűnek minősíti a tevékenységet, jó nagy büntetés lehet belőle.

A leggyakrabban használt vállalkozási formák adózását egy másik bejegyzésben ismertetjük.
Szilágyi Anita
közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó

A Vállalkozás Okosan egy iránytűhöz hasonlító vállalkozás, ami utat mutat, ha elakadsz a vállalkozásindítás rögös útján. 
Nem kész megoldásokat mondunk, hanem útbaigazítunk, merre találod a „bölcsek kövét”.
Gyakorló kisvállalkozóként végig jártuk azt az utat, hogyan lehet elindítani egy vállalkozást, amit hibákat elkövettünk, abból tanultunk, és a tapasztalatainkat szeretnénk átadni azoknak, akik most tervezik, hogy vállalkozást indítsanak. 
Szolgáltatásaink közé tartozik a vállalkozás indítási tanácsadás, üzleti terv készítés és vállalkozói képzés.


Ahol megtalálsz minket


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat