18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

5 éltető elem - Élj tudatosan! – Meg lehet tanulni!

Megosztás
Női lélek

Boldog leszel, ha ezek rendben lesznek Alapvető emberi tulajdonságunk, hajlamosak vagyunk a szokásaink szerint, a komfortzónánkon belül élni. Ez így van rendjén, hiszen ez teszi lehetővé, hogy gondolkodás nélkül végrehajtsuk a napi rutinjainkat. De mi történik, ha kilépsz a komfortzónádból?


Azonban, ha már egy picit is felmerült már benned, hogy mehetnének jobban is dolgaid az életed egy-egy területén, akkor érdemes a kényelmes helyzetedből kimozdulni, és egy hajszállal tudatosabban élni, mint most.
A tudatosság egyik lehetséges módja, ha sorra veszed az életed öt fő területét, és rendbe teszed azokat, amelyeken sok javítanivaló van. Ezek a területek a következők:


Te magad, és a magadhoz való viszonyod
Társas kapcsolataid
Hivatásod
Pénz
Egészség

Magadhoz való viszonyod

Közhely, hogy jóban kell lenned magaddal, de valójában mit jelent ez? Ha Te nem lennél, akkor számodra a világ is megszűnne, tehát csakis a saját szemüvegeden keresztül nézheted a világot. A látásmódod határozza meg, hogy mit érzel magad és a külső világ iránt, ami végül is nagy átfedésben van a boldogsággal.Ezért nagyon fontos, hogy szeresd magadat (az önszeretet nem egyenlő az önzéssel!), alapvetően pozitívan gondolj arra, aki vagy, rendelkezz reális önismerettel, vagyis az énképed feleljen meg a valóságnak, legyen önbecsülésed, képes legyél motiválni magadat, azonosítsd és szabályozd az érzéseidet, és legyenek összhangban az elvárásaid a lehetőségeiddel. A Te világodnak csakis a létezésed ad értelmet, semmi nem lehet elég jó, ha Te nem vagy rendben. A magaddal való viszonyod az életed alapja, amire aként van szükséged, mint a háznak a stabil alapozásra.

Társas kapcsolataid

Nemrég voltam egy rendezvényen, ahol az előadó megkérdezte, hogy a közönség szerint mi a boldogság. A válaszadók többsége szerint a boldogság alapvetően a szeretet. Na persze nem csak az, de kétségtelen, hogy szeretet nélkül nincsen boldogság.A szeretet irányulhat magad és a külvilág felé, szerethetsz embereket, isteneket, tárgyakat, helyeket, stb. Nyilvánvaló, hogy az emberekkel való kapcsolataid meghatározzák az életed minőségét, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen érzéseket táplálsz a családtagjaid, barátaid, munkatársaid felé, és azt hogyan kommunikálod. Ezt a kommunikációt nem csak a velük való viszonyod, hanem az éppen fennálló helyzethez való hozzáállásod, és az azzal kapcsolatos kommunikációd is befolyásolják. 

A hivatásod

Milyen gyorsan telik az idő, amikor dolgozol? Azzal foglalkozol, amit szeretsz vagy csupán kényszerből jársz be, és a túlélésre játszol?
Nagyon nem mindegy, hiszen az életednek csaknem egyharmadát munkával töltöd, ezért, ha unatkozol a munkahelyeden, akkor jobban teszed, ha odébbállsz, és olyasmit keresel, amivel repül az idő.A munka nem egyenlő a szenvedéssel és az áldozattal!
S ha most arra gondolsz, hogy abból nem lehet megélni, amit te szeretsz, akkor tudd, hogy ez nem igaz. Biztos, hogy találsz olyan kedvedre való munkát, amit szeretnél minden nap egy picit jobban csinálni, amiben fejlődni tudsz.
Márpedig, ha valamiben jó vagy, akkor meg fogod találni azokat az embereket, akik fizetnek is érte. Ha most nem szereted, amit csinálsz, és pénzt kapsz érte, akkor gondolj bele, hogy mennyivel jobb vagy abban, és mennyivel több pénzt kereshetsz azzal, amit kedvvel csinálsz, és amiben jó vagy!

Pénz

A hivatáson keresztül eljutottunk a pénzhez. A legtöbb ember egyik hónapról a másikra él, mondhatni túlél. Egyáltalán nem gazdálkodik, érzésre költ, és erősen spórol, ha szorít a cipő. Azokról most ne is beszéljünk, akik a hozzáállásuk miatt eladósodnak és végül csődbe jutnak. Bizony, a pénzkezeléshez is tudatosságra van szükség.Volt idő, amikor magam sem voltam elég tudatos, és hónap végén szorongva figyeltem a számlaegyenlegemet, hogy vajon kitart-e a pénzem fizetésig? 

De amióta tudatosan kezelem a pénzemet, megváltozott minden. Tudnod kell, hogy a tudatos pénzkezelés nem egyenlő a spórolással! Ehelyett azt jelenti, hogy megfigyeled az életmódtat, az igényeidet, számszerűsíted a heti, havi, és hosszabb távú kiadásaidat, és elkülöníted azokat a pénzeket, melyeket nem élhetsz fel. 

Félre kell tenned a negyedéves, féléves és éves kiadásaidra, a nyaralásra, hosszabb távon pedig az idős kori megélhetésedre is. 

„Költened” kell az anyagi biztonságodra, vagyis gondolnod kell arra a helyzetre, ha esetleg néhány hónapig nem lesz bevételed. 

Miből fogsz élni akkor?
Igen, valószínűleg kevesebbet fogsz egy hónapban költeni, ha tudatos vagy, de ez egyáltalán nem spórolás. Azt az örömöt, amit a „megvonások” által elveszítesz, százszorosan helyettesíti a megnyugvás, hogy az anyagi dolgaid rendben vannak. Ennél részletesebben nem megyek most ebbe bele, mert egy könyvet is írhatnék ehelyett a bekezdés helyett. Végezetül pedig még annyit, hogy a gazdálkodásnak csak az egyik oldala a kiadások kezelése. 

Ha munka helyett hivatásod lesz, akkor a bevétel oldal is lényegesen szebb számokat mutat majd, és kevesebb dologról kell majd lemondanod.

Egészség

Csakúgy, mint a szeretet, az egészséget is sokan az élet adta adottságnak tekintik. Pedig az életmód meghatározó módon befolyásolja az egészségedet, és ezáltal a boldogságodat. Nem mindegy, hogy orvosra költesz vagy uszodára, és hogy a váróteremben töltöd az idődet vagy a hegyekben kirándulsz inkább.
Fontos, hogy mit és mennyit eszel.

Valahol ide tartozik a hivatás és az emberi kapcsolataid is. Hiszen az életed minden területe érzéseket gerjeszt, az érzéseid pedig megbetegítenek vagy egészségesen tartanak. Attól függ, hogy milyenek. 

Ha fiatal vagy, akkor még kevésbé érzed ezek jelentőségét, maximum érezheted magadat lustának vagy lelkesnek. Azonban az idő múlásával egyre nehezebb lesz felállni a fotelből, egyre nagyobb elhatározás szükséges ahhoz, hogy sétálj egyet.
Nem mindegy, hogy ez 35 vagy 70 évesen jön el. Érezhetsz állandó fáradtságot, de lehetsz ehelyett fitt is. De döntöd el, hogy melyik csoportba sorolod magadat.

Epilógus

Amint látod, minden mindennel összefügg. Ijesztő lehet, ha sok területen vannak tennivalóid, és talán nem tudod, hogy merre indulj. 

Vizsgáld meg, hol szorít a legjobban a cipő, és kezd ott. Látni fogod, hogy az egyik terület fejlődése jó hatással van a többire. Logikus, hiszen mindegyik összefüggésben áll a másikkal.
Kevesen olyan szerencsések, hogy születésüknél és neveltetésüknél fogva rendben vannak a fenti területeik. 

A legtöbbünknek tennünk kell ezért, de ez nem baj.
A komfortzónád elhagyása sikerélménnyel jár, javítja a közérzetedet, növeli a boldogságodat.
Ehhez kívánok jó munkát neked!
Ha esetleg úgy érzed, hogy egyedül nem megy, akkor keress bátran, a cikk alatt megtalálod a kapcsolati adataimat.
Sok sikert!

Magda Attila
tréner, life coach
06209331405Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Női lélek

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek