18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Így befolyásolják PÉNZKÖLTÉSEDET…. - Az akarat csapdája

Megosztás
Pay

Ezen keresztül viszont ma bármit el lehet adni nekünk, ha el tudják érni, hogy akarjuk azt a dolgot. Gyűjtsd össze a számláidat, és nézd meg, mire, mennyit adtál ki. Mondjuk 2 héten keresztül!


Te tudatosan költöd a pénzedet, vagy hagyod, hogy befolyásoljanak?
Hajdanában azt mondták, hogy az eladás titka abban rejlik, hogy meg kell találni az emberek szükségleteit.
Ám a civilizációval arányosan a tényleges szükségletek helyett inkább a kényelemé lett a fő szerep, ezzel pedig a szükségletről nagyrészt az akaratra került a fókusz.
Ezen keresztül viszont ma bármit el lehet adni nekünk, ha el tudják érni, hogy akarjuk azt a dolgot.

Bármit el lehet adni
Milyennek akarsz látszani, milyen hatást akarsz elérni, hogy akarod érezni magad stb. Legtöbbször nem azért veszel meg valamit, mert arra szükségünk van, hanem mert az kielégít valamit, amit akarunk vagy éppen nem akarunk.
Az emberek nagy része például nem azért vesz új telefont mert a régi már használhatatlanná vált, hanem mert már az ismerősök zömének új van, nem akar lemaradni. Az új több funkcióval bír, netán státusz szimbólumként elsőnek akar olyat birtokolni ismerősei körében.
Ami talán leginkább megkerülhetetlen és szükségünk van rá az az élelmiszer, és lám ott is elenyésző, hogy ténylegesen azt vennénk, amire szüksége van a szervezetünknek.
E helyett sokszor azt vesszük meg, ami gyors, kényelmes, menő vagy a cukor, és ízfokozók varázsának köszönhetően kényezteti az ízlelőbimbóinkat, szóval akarjuk.

Külön téma az egészséges életmód


Külön poén termékkör vár azokra, akik egészségesek akarnak lenni, nekik ott vannak a látszat egészséges termékek a polcokon.
A trükk annyi, hogy fel kell tüntetni egy dolgot, amitől egészségesnek tűnik.
Ilyen például az extra rost tartalmú de agyoncukrozott gabonapehely, vagy a valódi gyümölcsdarabokat és mellékesen 4 féle mesterséges adalékanyagot pl: tartósítószert, ízfokozót, állományjavítót tartalmazó joghurt és a cukormentes értsd mindenféle mesterséges édesítőszerrel teletolt üdítők és ételek.
Persze, ha belegondolunk, meg utánajárunk, akkor tudjuk mindezt, de hát kényelmesebb a gyorskaja, vagy az előre csomagolt ételek, mint friss alapanyagokból főzni, és nem akarunk erre túl sok időt szánni.

Akarsz milliárdos lenni?


Ki nem. Párszáz forintért vehetsz egy szelvényt, amivel kapsz egy hajszáltöredéknyi esélyt erre, hétről hétre.
Kis ár ez a reményért, hogy megkaphatod, amit akarsz, nem?
Vagy szoktál mondjuk dohányozni?
Az ég egy adta világon semmi de semmi jótékony hatása vagy haszna nincs a dohányzásnak, mégis évente fiatalok ezrei szoknak rá, mert felnőttes, menő, a barátaik is dohányoznak és nem akarnak kimaradni stb.
Aztán nem kell sok idő, és mivel addiktív már, a miatt akarják a következő dobozt megvenni.
Úgy tűnik tehát, hogy az akaratunk nem a legbölcsebb részünk, ezáltal könnyen félrevezethetők vagyunk, és könnyű szerrel akarhatunk olyat, ami haszontalan vagy egyenesen nem jó nekünk.
Ha nem figyelünk oda, eladják nekünk az üres lufit, avagy a fiatalság látszatát, a szabadság érzését, a siker és az emberi kapcsolatok illúzióját, és közben újra meg újra kicsit rászednek minket, mint a mesében a róka a varjút, de csak akkor, ha mi ebbe belemegyünk. 

Gyűjtsd össze a blokkokat és analizálj!


Érdemes végig gondolni mire, mennyit és miért szoktunk költeni, nyomon követni pár hétig a kiadásainkat, vásárlási szokásainkat, az eredmény nem csak pénzügyi de önismereti szempontból is elgondolkodtató lehet. A számlák mindent megmutatnak!
Megmutatja, hogy költekezésünkben mennyire vagyunk tudatosak, vagy éppen befolyásolhatók az akaratunkon keresztül.
Az akaratunk ugyanis vagy a mi hasznunkra van, vagy a máséra lesz.
Ez tanulható, fejleszthető, és fontos, mert, ha mi nem gondoskodunk róla, nekünk nem fontos, hogy az akaratunk a mi hasznunkra váljon, komplett iparágak fordítják azt örömmel saját hasznukra.

Az akaraterőről bővebben az alábbi pár perces videóban...Tóth Dániel pszichológus

A Pszichológus Pasi


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat