18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Szja 2017 – Változtak az szja bevallás szabályai – 2018 adóbevallás szabályozása

Megosztás
Pay

Nem csinálhatja meg a 2017-es szja bevallásodat a munkáltató! A NAV fogja megcsinálni, azt kell leellenőrizni és jóváhagyni! Mindez ügyfélkapuval sokkal egyszerűbb. Legyen ügyfélkapud!


Megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azaz nem csinálja, nem is csinálhatja meg a munkáltatód a szja bevallásodat, már a tavalyi évre vonatkozóan sem, azaz lesz vele dolgod!


2018. január 1-től új szabály lépett életbe!

 Akiknek eddig csak EGY munkahelyük volt egész évben, kényelmesen hátradőlhetett, mert a cég, ahol dolgozott, megcsinálta helyette az éves szja bevallást. Na most ez a lehetőség megszűnt, már a 2017-es évre sem csinálhatja meg a munkáltató a dolgozó bevallását. 

Viszont az nem változott, hogy 2018. január 31-ig köteles kiadni az előző évi jövedelmét, és abból levont adót, járulékot. (2017M30 lesz a neve). 

Elvileg ugye minden hónapban megkapod a fizetési papírodat, na ez az M30-as nyomtatvány azok összesített összegét kell, hogy tartalmazza.

Akkor hogyan lesz szja bevallásod?

- beadhatod Te is a megfelelő nyomtatványon, azaz önadózás keretében
- és megcsinálhatja a NAV Neked, amit vagy jóváhagysz, vagy javítanod kell, ha nem jó

Kinek nem csinál a NAV szja tervezetet?
Egyéni vállalkozóknak továbbra is maguknak kell megcsinálni, nekik nem készül tervezet. Arra azért figyeljünk, hogy aki egyéni vállalkozó, annak nem május 20. az szja bevallási határidő, hanem február 25!

Mi a további teendő?
Ha normál munkavállaló vagy, akkor a kapott papíron lévő összeget össze kell hasonlítani azzal a számmal, amit a NAV küld Neked. Ha a jövedelem és a levont adó, meg a végén a fizetendő adó egyezik, akkor mást dolgod nincs, mint jóváhagyni ezt pl ügyfélkapun. Ezt leghamarabb 2018. március 15. után tudod megtenni, akkor lesz elérhető itt: Mit kell tenni, ha nincs ügyfélkapu?

Leginkább csináltatni egyet, mert sokkal egyszerűbb ott intézni mindent. Lehet nav ügyfélszolgálaton, kormányhivatalban, és már a Postán is! De ha mégsem, akkor március 15-ig lehet kérni a NAV-tól, hogy papír alapon küldje el a bevallás tervezetet.

Határidő
2018. május 22. Ha eddig nem csináltál semmit, akkor a NAV azt gondolja, hogy elfogadtad a bevallás tervezetet, azaz a tervezet valóban bevallásá válik, még akkor is, ha hibás! Azaz a te kötelezettséged és érdeked is leginkább, hogy ellenőrizd, mert ha hibás, Téged fognak megbüntetni!

Miért nem érdemes megvárni a határidőt?
Ha adóvisszaigénylésed van, akkor jobb, hogy ha minél hamarabb beadod vagy jóváhagyod, mert csak 30 nap múlva fogod megkapni.

Problémás esetek
Ha egy katás egyéni vállalkozónak nincs más jövedelme, nem kell szja bevallást beadnia ELVILEG! Gyakorlatilag meg van, mikor kérik, különben esetleg nem adnak ki egy nullás igazolást, ami pl. kellhet egy hitelfelvételhez.


Szilágyi Anita
közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó

A Vállalkozás Okosan egy iránytűhöz hasonlító vállalkozás, ami utat mutat, ha elakadsz a vállalkozásindítás rögös útján. 
Nem kész megoldásokat mondunk, hanem útbaigazítunk, merre találod a „bölcsek kövét”.
Gyakorló kisvállalkozóként végig jártuk azt az utat, hogyan lehet elindítani egy vállalkozást, amit hibákat elkövettünk, abból tanultunk, és a tapasztalatainkat szeretnénk átadni azoknak, akik most tervezik, hogy vállalkozást indítsanak. 
Szolgáltatásaink közé tartozik a vállalkozás indítási tanácsadás, üzleti terv készítés és vállalkozói képzés.

Ahol megtalálsz minket


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat