18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Bankszámlanyitási kötelezettség – NEM KÖTELEZŐ- Ne dőlj BE!

Megosztás
Pay

Egyéni vállalkozó vagy? Így húznak CSŐBE a pénzintézetek! Alanyi mentes egyéni vállalkozónak MÉGSEM KÖTELEZŐ vállalkozói bankszámlát nyitni!


Kinek milyen bankszámlát kell nyitnia, azt az adózás rendje szabályozza.

Fő szabályként
- minden cégnek - akár alanyi mentes, akár áfás
- áfás egyéni vállalkozóna - katásnak is! (igen, a katás is lehet áfás, de ez egy másik történet)
- áfás magánszemélynek
vállalkozói bankszámlát kell nyitnia Magyarországon.

Azaz az alanyi mentes egyéni vállalkozásnak NEM kell viszont egy alanyi mentes Bt-nek vagy Kft-nek kell, eddig is kellett.

Ezt kell használnod, ha megnyitod!

2017 tavaszán felröppent az ötlet, hogy az alanyi mentes egyéni vállalkozóknak is kötelező lesz a vállalkozói bankszámla, ami azért nagy érvágás, mert egyrészt többe kerül, mint egy lakossági, másrészt onnantól kezdve kötelező azt használnia a vállalkozásnak, mert fő szabály szerint minden pénzmozgást - akár bevétel, akár költség - ezen a számlán keresztül kell intézni.

Aki nem kötelezett vállalkozói bankszámlára, akár kártyával is befizetheti a NAV-nak az adót vagy kérhet csekket, ezért külön nem kell fenntartani egy bankszámlát és fizetni a díját. 

Végül az őszi törvénycsomagba már be sem került a javaslat, azaz nem is volt mit megszavazni, de mivel a média felkapta ezt a hírt, ez maradt meg a fejekben, és sajnos az interneten is, hogy kötelező lesz 2018. január 1-től. 

A lényeg

A lényeg: alanyi mentes egyéni vállalkozónak továbbra sem kötelező vállalkozói bankszámlát nyitnia! 

Sőt semmilyen bankszámlát nem kötelező nyitnia, de azért sokkal átláthatóbb, ha a vállalkozás ügyeit bankszámláról intézi, de ez lehet lakossági is. 

Ha viszont nem fizeti ki az adóját a vállalkozás, akkor lényegtelen, hogy lakossági vagy vállalkozói bankszámlája van, akár mindkettőre inkasszót nyújthat be a nav. 

Sajnálatos eset - Sorra hívják az ügyfeleket!

Sajnálatos eset, hogy banki területen is elterjedt az a hír, hogy kötelező lesz a vállalkozói bankszámla a katás alanyi mentes egyéni vállalkozások részére, és sorban hívják fel a katás ügyfeleket, hogy menjenek be a bankba és nyissanak vállalkozói bankszámlát. Ami azért elég fura.

Azt gondolnánk, hogy nem nézik a banki forgalmunkat, de akkor meg honnan tudják, hogy katások vagyunk? Mert ugye a bankszámla forgalmon látszik, ha valaki minden hónapban elutalja a katát a lakossági folyószámlájáról.

Sajnos sok könyvelő is leragadt a tavaszi hírverésnél, és rossz tanácsot ad az ügyfelének, hogy menjen gyorsan és nyisson vállalkozói bankszámlát, ezzel felesleges költségekbe veri az ügyfelet.

2018. január 1-től! - Be kell jelenteni!
Ha már bankszámla, másik újdonság, hogy 2018. január 1-től be kell jelenteni, ha egy cégnek van külföldön is bankszámlája. 
Ne gondoljuk azt, hogy eddig nem tudott belenézni a nav, ha van ilyen bankszámlánk, már nagyok sok országgal van egyezmény, hogy ki kell adni az adatokat, ha a hatóság kéri (igen, a híres svájci bankoknak is), de most már be is kell jelenteni.

Mit jelent ez a bejelentési kötelezettség?
Amennyiben Magyarországon egy magyar banknál nyitunk egy vállalkozói bankszámlát, azt a bank automatikusan lejelenti a nav-nak, nekünk ezzel nem kell foglalkozni. 
Ami szabály, hogy legalább egy belföldi vállalkozói bankszámlánk legyen, de lehet több is, és lehet külföldi is.

De eddig a külföldit nem kellett jelenteni. Na most már kell, és ez viszont nem automatikus, hanem a vállalkozó (vagy könyvelője) dolga, és ha nem teszi, súlyos bírságot kaphat.

Addig nincs is probléma, amíg valóban egy „igazi” pénzintézetről beszélünk, hiszen ott tudjuk, hogy mikor kötöttük, mi a bankszámlaszám, mert körülbelül ezeket az adatokat kell jelenteni…

Hol kezdődik a PROBLÉMA?

A probléma ott kezdődik, hogy be kell-e jelenteni a paypal számlát, barion és bitcoin és hasonló fizetési „számlánkat”. 

Na ez a január hónapban ki fog derülni, érdemes visszanézni a bejegyzésre, mert ha van új info, kiegészítjük.


Szilágyi Anita
közgazdász, mérlegképes könyvelő, adótanácsadó

A Vállalkozás Okosan egy iránytűhöz hasonlító vállalkozás, ami utat mutat, ha elakadsz a vállalkozásindítás rögös útján.
Nem kész megoldásokat mondunk, hanem útbaigazítunk, merre találod a „bölcsek kövét”.
Gyakorló kisvállalkozóként végig jártuk azt az utat, hogyan lehet elindítani egy vállalkozást, amit hibákat elkövettünk, abból tanultunk, és a tapasztalatainkat szeretnénk átadni azoknak, akik most tervezik, hogy vállalkozást indítsanak.
Szolgáltatásaink közé tartozik a vállalkozás indítási tanácsadás, üzleti terv készítés és vállalkozói képzés.

Ahol megtalálsz minket


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat