18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Miért legyél hálás és kinek? - És mikor...

Megosztás
Női lélek

A háláról leginkább az szokott az emberek eszébe jutni, hogy hálásnak kell lenni annak, aki tesz valami jót értük. Legyél hálás a szüleidnek, a tanáraidnak a barátaidnak, és mindenkinek, akinek valamit köszönhetsz.


A Biblia is erre bíztatja a hívő olvasóit: „Bizonyuljatok hálásnak” – írta Pál apostol, aki maga is szép példát mutatott ebben. 


„Szüntelenül hálát adott Istennek” azért, hogy sokan kedvezően fogadták tőle a jó hírt (Kolosszé 3:15; 1Tesszalonika 2:13). A Biblia szerint a hálás természet boldoggá tesz bennünket azért, mert megóv az önteltség, a neheztelés és az irigység érzésétől. Én magam is egyetértek azzal, hogy a hála érzése boldoggá tesz, de nem csak ezért.

Boldogság egyik alapfeltétele

Minél gyakrabban élsz át kellemes perceket legbelül, annál boldogabb embernek mondhatod magadat. 


A boldogság egyik alapfeltétele az élet dolgaival szembeni elvárásaidnak és annak az összhangja, ahogyan a dolgok valójában vannak.

Ha az elvárásaid jóval magasabbak, mint ahogyan a az ügyeid sikerülnek, akkor frusztrált leszel, a frusztráció pedig mindennek nevezhető, de a boldogságnak semmiképpen sem.
„Ha nincsenek elvárásaid valakivel szemben, akkor nem fogsz csalódni.” /Sylvia Plath/

Tehát fontos, hogy közelítsd az elvárásaidat a lehetőségekhez. Tehát alapfeltétel az alacsony elvárás, magas megvalósulás. Hogyan egyeztethető össze a kettő?

A hála érzése csökkenti a frusztrációt, és növeli a boldogságot

Mindenképpen hasznos, és jó jellemre is vall, ha kifejezed a háládat mindazoknak, akik arra valóban rászolgáltak. Ha hívő vagy, akkor sok mindent megköszönhetsz az istenednek is. Ha ateista vagy, akkor is érdemes hálásnak lenned mindazért, amid van. Még akkor is, ha egy sor dolgot nem konkrét embereknek köszönhetsz, és nem is magadnak, hanem azok „csak úgy vannak”. Lehetsz hálás például egy veled született képességedért, ami ateista szemlélettel tulajdonképpen vak szerencse, de akkor legyél hálás a szerencsédért.


Az élet tele van olyan dologgal, amiért hálás lehetsz. Lerágott csont a hasonlat, hogy a Te megszületésednek a valószínűsége nagyságrendekkel kisebb annál, mint hogy megüsd a lottó főnyereményt, de ugyanígy mondhatnám azt is, hogy ha 60 évesnél fiatalabb vagy, akkor vélhetően elkerült Téged minden háború. Ezen kívül van mit enned, télen melegben vagy. Összességében a világ jobbik felén élsz még akkor is, ha a nyugati gazdagságtól és a keleti nyugalomtól oly messze is érzed magadat.
Ha azonban rendszeresen tudatosítod a háládat magadban mindazért, amid van, és ebbe beletartozik egy kellemes, tavaszi nap megélése, egy jó könyv, minden, ami jó lehet, akkor növeled azon alkalmak számát, amikor észreveszed a jót.

A hála a jó tudatosítása

A hála valójában nem más, mint a jó tudatosítása, aminek rendszeres gyakorlásával eléred, hogy a sok frusztráló „Nem így kéne lennie.” érzést ellensúlyozod az „Ez is rendben van.” érzésekkel. Ezáltal kevesebb időd lesz arra, hogy a nemszeretem dolgokon keseregj, és növeled az életeddel kapcsolatos pozitív szavazataid arányát.
Igen, ha arra figyelsz, hogy miért lehetsz hálás, akkor minden egyes alkalommal igennel szavazol az életedre, növeled a jó érzéssel töltött pillanataid számát, és csökkented a frusztrációdat.
„A rossz felett győzni fog a jó.” /Edda Művek/A rossz dolgokra állítólag 12-szer fogékonyabbak vagyunk, ami egy kegyetlen (de valószínűleg igaz) törvény, de szerencsére vannak eszközök, amivel többszörözheted a boldogság irányba mutató hatásokat. Ennek egyik jó elehetősége a hála fenti értelemben vett gyakorlása. Számos más boldogságnövelő praktikával szolágálhatok még, de ezek legyenek a következő cikkem témái.


Magda Attila
tréner, life coach


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Női lélek

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek