18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Te mit tanultál ebből az évből? - Célok megvalósítása, elköteleződés – Just do it?

Megosztás
Életmód

Mit értem el idén? Mik voltak a terveim az év elején és ezekből milyen céljaim valósultak meg? Mit nem sikerült véghezvinnem? Mit kell máshogy csinálnom az újévben? Te mennyire vagy elégedett ezzel az évvel?


Elérkeztünk az év azon részére, amikor mindannyiunk fejében hasonló gondolatok vetődnek fel, megkezdődik az év végi számvetés, a tanulságok levonása, az új célok állítása. 


Felvetődnek bennünk a következő kérdések


  • Mit értem el idén? 
  • Mik voltak a terveim az év elején és ezekből milyen céljaim valósultak meg? 
  • Mit nem sikerült véghezvinnem? Mit kell máshogy csinálnom az újévben?

Amit el szeretnénk érni, az általában világos, a célok állítása valószínűleg mindenkinek könnyen megy, a probléma a megvalósítás, a végrehajtás szintjén jelentkezik. Hogyan kötelezzük el magunkat elhatározásaink mellett és hogyan vigyük véghez? A változás előidézéséhez az egyik kulcstényező a motiváció felkeltése, erősítése, fenntartása, ami belső hajtóerőként biztosítja érdeklődésünket céljaink elérése érdekében.


A következő módszer nem csak a célelérés, de a viselkedésváltozás és problémamegoldás szempontjából is hasznos lehet. Elég egy rövid feladatot végrehajtanunk ahhoz, hogy növeljük elköteleződésünket a változás iránt.

A feladat a következő

Gondoljunk az adott célra, amit véghez akarunk vinni, vagy problémára, amit meg kell oldanunk! Egy 1-től 10-ig tartó skálán határozzuk meg, hogy mennyire fontos számunkra ennek a bizonyos dolognak az elérése, megvalósítása (1 - egyáltalán nem fontos, 10 - nagyon fontos). Amikor megvan a szám, fogalmazzuk meg magunkban és írjuk le, hogy miért nem alacsonyabb számmal illettük. Ezáltal egyből el is kezdjük sorolni a „pro” érveket, amik a feladat végrehajtása mellett szólnak. 

Az elérendő cél, megoldandó probléma jelentőségének meghatározása mellett persze azt is fontos számba venni, hogy mennyire érezzük magunkat képesnek az adott dolog végrehajtására, azaz az önbizalmunk is szerepet játszik céljaink megvalósításában. Idézzük fel magunkban azokat a helyzeteket, amiket már sikeresen megoldottunk és gondoljuk át, hogy akkor mik voltak azok a tényezők, melyek hozzásegítettek minket a feladat teljesítéséhez.

Végső, de nem utolsó sorban nélkülözhetetlen egy pontos cselekvési terv kidolgozása, ami több specifikus tényezőt is magában foglal. Lássuk:


1. A cél, a változtatni kívánt tényező pontos megfogalmazása, körülírása: Specifikus területek kijelölése, pozitív célok állítása.

2. Indokok, érvek, amiért el akarjuk érni az adott célt: előnyök, motiváló tényezők meghatározása.

3. Végrehajtás lépései: kiemelten fontosak az első lépések, majd minden specifikus lépés kidolgozása, hogy pontosan mikor, hol, hogyan tesszük meg ezeket a lépéseket.

4. Mások általi támogatás, segítség: azon személyek kijelölése, akik hozzájárulhatnak a sikeres céleléréshez, valamint annak azonosítása, hogyan, mivel támogathatnak.

5. Visszaigazolás a terv működéséről: tényezők, amiből tudjuk, hogy működik a terv, a változás elvárt eredményeinek és előnyeinek definiálása.


6. Lehetséges akadályok: azon helyzetek, tényezők körülírása, melyek a terv végrehajtásával interferálhatnak - ezeket hogyan kezeljük, hárítjuk el, hogyan reagálunk úgy, hogy mégis tudjuk magunk tartani a cél eléréséhez.

Az ilyen cselekvési terv elkészítése, a specifikus tényezők azonosítása kellőképp felkészít már a végrehajtásra azáltal, hogy lehetőséget nyújt a nehezebb helyzetek végiggondolására, az azokra való felkészülésre, így szinte semmi nem érhet váratlanul. 

Ha a terv végrehajtása közben úgy éreznénk, alábbhagy a motivációnk, csak gondoljunk arra, milyen lenne, ha már elértük volna a vágyott célt

A képzelet ereje segít felidézni bennünk a várható előnyöket, így a motiváció szintjére is hat.

Szeretném a következő évet tudatosabban tervezni


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Életmód

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk

Hirdetés

HirdetésNépszerű cikkek