18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Ötödével drágább az ünnepi hal

Megosztás
Pay

A jó hír, hogy lesz bőven hal az év végi ünnepekre, a rossz viszont az, hogy ezt drágábban lehet beszerezni a tavalyinál.


Számításaink szerint a pontyszeletért most átlagosan majdnem ötödével kell többet adni, mint tavaly ilyenkor. Jövőre jön az áfacsökkentés, amiről már most látszik: egy részét biztosan „lenyelik” a boltok.

Magyarországon az éves halfogyasztás 30-35 százaléka az év végén fogy el. Sokaknak elképzelhetetlen a karácsonyi asztal hal nélkül. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) szóvivője az MTI-nek elmondta azt a mondatot, amire csak az idősebbek emlékezhetnek a rendszerváltás előtt időkből: lesz elegendő magyar hal az év végi ünnepekre. (A hiánygazdaságban ilyesmiket rendre bejelentettek.)

Lévai Ferenc - aki az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója is - azzal is büszkélkedett, hogy a kiegyensúlyozott belföldi kínálat mellett jelentős mennyiség jut exportra is. Magyarország évente mintegy 3500-4000 tonna halat, főként pontyot, busát, de élő csukát, harcsát és süllőt is exportál. Arról is beszélt, hogy a magyar halexport növekedésének alapvető oka: Európa több országában olyan halbetegségek jelentek meg, amelyekkel nem tudnak megbirkózni a helyi állategészségügyi hatóságok. A piacon így relatív halhiány keletkezett. Ezek a betegségek Magyarországot elkerülték - jegyezte meg Lévai.

A szóvivő szót ejtett arról is, hogy hal „néhány százalékkal” drágább, mint tavaly, a nyári aszály és a magasabb gabonaárak miatt (megjegyezzük, az áremelkedésbe biztosan belejátszhat az exportlehetőségek bővülése, a kinti halhiány). A hal drágulása így nem meglepő módon a KSH adatai szerint nem is annyira elhanyagolható mértékű. A ponty statisztikai átlagára egy év alatt majdnem 80 százalékkal lett magasabb. Ez azonban nyilvánvalóan a megfigyelési kör változásának tudható be. Végső soron azonban a helyzet az, hogy fogalmunk sem lehet, pontosan mekkora a hivatalos árváltozás. (Hasonló „mutatványt” láthattunk a sertés áfacsökkentése előtt, akkor a csontos karaj helyett a csont nélküli árát kezdték figyelni.)

Így alakultak az árak


A halnál is az év végén került sor az átállásra, így érdemes összevetni a novemberi (erről tájékoztatott legutoljára a KSH) és a januári árakat. Így számolva 11 százalék feletti a drágulás. Megnéztük viszont, hogy a pontyszelet mennyibe került az üzletláncokban és a csarnokokban november utolsó hetén tavaly és most. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatbázisa szerint az átlagár alapján a pontyszelet drágulása 17,5 százalékos. A busaszeletért ugyanekkor 12 százalékkal kell többet fizetni a tavalyinál. Mostanra - mint több helyen megnéztük - az árak alapvetően nem, csak az akciók változtak.A Mahal szóvivője nyilatkozatában viszont hangsúlyozta: az áremelkedés mértéke nem éri el a 10 százalékot (ő alighanem más árakkal találkozik). Bíztatásként pedig kitért arra, hogy a hal áfája jövőre csökken. Az üzletekben ennek alapján szerinte 15-17 százalékos árcsökkenés várható. Ez már önmagában azt jelezheti, hogy az adó mérséklésének egy részét biztosan „lenyelik” a boltok. Az áfa 27-ről 5 százalékra mérséklése ugyanis 17,32 százalékos áresést indokolna.

Az idén év elején kifejezetten azt vizsgáltuk, hogy a baromfi ára az áfacsökkentés hatására miként alakult. Az üzletekben alkalmazott konkrét árak között 25 százaléknál is nagyobb eltéréseket találtunk. A legmeglepőbb pedig az volt, hogy a legolcsóbb baromfik ára nemhogy csökkent volna, még nőtt is.

A szakember szerint Magyarországon az alaphal a ponty, a teljes fogyasztás mintegy 80 százalékát adja. Az év végi ünnepekre már keresett a harcsa, a süllő és a pisztráng, valamint azok a szálkamentes halak, amelyek fogyasztása év közben még elenyésző. 

A Mahal mindenesetre arra számít, hogy 2018-ban az ideinél tizedével több halat fogyasztanak majd a magyarok.Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat