18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Nincs energiád? Erre van szükséged, hogy mindennel készen legyél

Megosztás
Női lélek

Nem könnyű az élet két gyerekkel, munka mellett: végzed a napi rutinokat, este viszed edzésre a srácokat, közben megpróbálsz hasznos lenni, majd rohansz vissza értük, hazaérve magyarázod, amit nem tanult meg az iskolában, bevásárolsz, főzöl, mosol, takarítasz, és este kimerülten esel az ágyadba, hogy aztán reggel minden kezdődhessen elölről.


Magam is hasonló cipőben járok, és sokszor este kilenc után, amikor elcsendesednek a gyerekek, még aktívvá kell (kéne?) tennem magamat. 


Bevallom, nem mindig sikerül.

Reális vagy nem?

Közhely (de igaz), hogy az álmok és a célok erőt adnak, nagyon motiváló, ha igazán el szeretnél érni valamit. Biztosan arról is hallottál már, hogy a céloknak reálisnak, tehát elérhetőnek kell lenniük, mert különben minek pörögnél rajta, ha úgyis hiába. A reális kategóriába tartozik, hogy ne vállald túl magadat, annyit tervezz be, amennyit elbírsz. A „Lassan járj, tovább érsz!” elv kifizetődő, hiszen sehova sem jutsz el, ha félúton megállsz.De mi van akkor, ha elvileg lenne energiád, mégis időnként képtelen vagy arra, hogy bármit is tégy? Ilyenkor könnyen érezheted úgy, hogy beletörik a bicskád a vállalásodba, túltervezted magadat, és egyébként is Neked ez nem megy. Pedig van megoldás.

Oszd be az energiádat!

Ha valóban jól tervezted meg a feladatod, az erőd és időd arányait, és mégis gyakran előfordul, hogy képtelen vagy hatékony lenni, akkor könnyen lehet, hogy úgy jártál, mint a futó, aki nem osztotta be jól az energiáját: jól, halad, talán még az élen is van, messze a többiek előtt, ám egyszer csak elszáll a lábából az erő.Megáll, újraindul, megint megáll, és végül belátja, hogy az egyetlen módja annak, hogy célba érjen, ha sétál. Közben mindenki elfut mellette, és mire a táv végére ér, a többiek már régen a szállodában vacsoráznak. Pedig csak be kellett volna osztania az erejét. Éppen úgy, ahogyan Neked.

Az energia hullámvasútján

A titok a változatosságban van, hiszen mint mondják, „Gombócból is megárt a sok.”, vagyis abban is elfáradsz, amit nagyon szeretsz. Tehát úgy kell beosztanod az idődet, hogy éppen, mire annyira elfáradnál, hogy csökkenne az eredményességed, addigra kezdjél bele valami másba. 

Ülj fel az energia hullámvasútjára! Az is úgy működik, hogy az egyik helyről lefelé gyűjti az energiát arra, hogy felmenjen a másik emelkedőn.Olyan dolgot tervezz be, ami pihenteti azokat a „részeidet” amelyeket azt megelőzően használtál. Számítógépes munka kipihenésére a legkevésbé sem alkalmas az olvasás, még akkor sem, ha önfejlesztő könyveket olvasnál, amit egyébként igen erősen javasolok. Egy mentális munkát nem tudsz kipihenni egy másik szellemi energiát igénylő feladattal, pláne, ha a szemedet is hasonló távolságból kell használnod. Ha ültél, akkor állj fel, ha olvastál vagy írtál, akkor tegyél utána olyan dolgot, aminek során messzebbre kell nézned 30-40 centiméternél.

Pihenni, lustálkodni ér!

Egy végigdolgozott nap után adj magadnak pihenőt, és ne gondold azt, hogy a végtelenségig kizsigerelheted magadat. A henyélés az őskorban nem megvetendő dolog volt, hiszen ki kellett pihenni a vadászat nagy erőfeszítéseit, és akkor sem volt célszerű túlságosan sokat mozogni, ha az ínséges idők után teleették magukat. Neked is szükséged van tétlenségre, amikor látszólag csak úgy vagy, és nem történik semmi.

 
Ezzel biztosítod magadnak a munka és a pihenés körforgásának egyensúlyát. Ilyenkor tudod átélni a tevékenységed jutalmát, hiszen nem csak a sikerélményre van szükséged, hanem arra is, hogy meg tudd élni azt.Az eredmény

Akkor tudod kihozni magadból a maximumot, ha jól osztod be az erődet, vagyis a feladatok egymást követő sorrendjét megfelelően határozod meg, valamint aktív és passzív pihenést is beleteszel a rendszeredbe. Az arányokat Te tudod beállítani, hiszen egyéni, hogy ki hány gombócot képes megenni egyszerre, és hogy utána vizet inna, vagy éppen lefeküdne pihenni inkább.

Nem vagy gépMindent összegezve, számolj azzal, hogy nem vagy gép, és természetes, hogy időnként meg kell állnod pihenni és feltöltődni. Ha jól választottál hivatást, akkor örömmel dolgozol, de csak akkor, ha nem feszíted túl a húrt. S közben engedd meg magadnak az örömteli kikapcsolódást és szórakozást is. A változatosság gyönyörködtet!

Magda Attila
tréner, life coach

06209331405


Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat

Női lélek

Hirdetés
Hirdetés
Te leszel az első! Ezt még senki nem olvasta!

Iratkozz fel, hogy ezek a cikkek eljussanak hozzád!

Meglepetéssel készülünk neked ünnepek alkalmával!
További információk


Hirdetés

Hirdetés


Népszerű cikkek