Okos tippek vásárláshoz, hámozáshoz és az élvezetekhez.
Minden MANDARIN vagy?
Mandarin vagy klementin - ez ugyanaz, ugye? Dehogy!
A mandarin nagyon lédús, könnyen hámozható és sok mag van benne.
A klementin viszont általában édesebb és (szinte) mag nélküli.
Hogyan találjuk meg a legfinomabb gyümölcsöt?
Válasszunk intenzíven illatos, erős gyümölcsöket.
Tudtuk?
Van jelentősége a zöld foltoknak?A zöld foltok semmit sem mondanak az érettségről. Mindazonáltal, közelebbről meg kell nézni a héjat.
Amennyiben a narancs vagy mandarin nagyon nagy pórusokkal rendelkezik, ez szalmaszerű húst jelez.
Alaposan meg kell mosni!A citrusféléket mindig meleg vízzel kell megmosni, még akkor is, ha a héjat eltávolítjuk.
És: alaposan mossunk kezet a hámozás után, mielőtt darabokra szedjük a gyümölcsöt. A kezeket szappannal is meg kell mosni!
Amikor nem kezelik?
Mit jelent a „kezeletlen” megjelölés?A "kezeletlen" azt jelenti, hogy betakarítás után nem alkalmaznak konzerválószereket. Mindazonáltal a korábban alkalmazott vegyi anyagok maradékai bekerülhetnek a gyümölcs héjába.
A fehér „valami”
A "fehér" tudományosan helyesen mondva "Mesokarp" és különösen egészségesnek tekinthető.
Ez tartalmaz olyan anyagokat, melyek védenek a szabad gyökök ellen, elpusztítják azokat. Tehát ne távolítsuk el teljesen a fehér belső héj részt!
Ne a hűtőben tároljuk!
A hűtőszekrény tabu a narancs és citrusfélék számára, de egy hűvös pince vagy folyosó ideális tárolásukra. És fontos, hogy a gyümölcsök lehetőleg ne érintkezzenek egymással.
Rendetlenség és körülményesség nélkül megpucolni!
Az alapos és hosszas pucolás helyett a narancsot szét lehet húzni, mint egy tangóharmonikát. Vágjuk le a végeit, majd vágjuk be a közepét és már szét is szedhető.
Több lé, ha…
Ha narancsevés helyett inkább narancslevet szeretnénk inni, akkor néhány másodpercig a mikrohullámú sütőbe tegyük be a gyümölcsöt facsarás előtt.
Így még több levet lehet kifacsarni belőle.