18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Az alma, mint szimbólum

Megosztás
Kultúra

Csábítás, kiutasítás a paradicsomból. A hatalom jelképe. Vagy a termékenység szimbóluma? Annyi jelentéssel bír az alma az emberiség történelmében. Mit tudunk róla most? Ugye nem csak annyit, hogy finom és egészséges!


Ádám és Éva voltak az első emberek az Édenkertben, a paradicsomban.
A kígyó hozta a csábítást, és meggyőzte őket arról, hogy egyék meg az almát, holott az tiltott gyümölcs volt.

Az almát ezért az emberi gyengeséggel azonosítjuk legtöbbször. 

Alma az ősidőben

Már az ősi almafajtákat is istenséginek tekintették, a halhatatlanság, termékenység és természetesen a hatalom szimbóluma volt.

A két istennő Aphrodite és Vénusz mellet is megjelentek a különböző almafajták. Többek között a gránátalma, Golden alma.

A nem isteni görögök számára is fontos volt a gyümölcs, amikor egy fiatal görög elkötelezte magát kedvese mellett, almát adott neki.

Mára ez a hagyomány elveszett, de maradt belőle valami. Keresztelőkre még ma is sokszor ajándékoznak almafát. Ez szimbolizálja a gazdag termést, és az utódok pozitív jövőjét.
Az alma és a gravitáció

Az angol csillagász és fizikus Isaac Newton (1643-1727) az almafán és az arról lehulló almákon keresztül tanulmányozta a gravitációt szülei kertjében. Erről szintén kevesen tudnak, pedig nagyon érdekes, és tulajdonképpen az alma meghatározó jelentőségű a fizikában.
Tulajdonképen arra volt kíváncsi Newton, miért esik le az alma függőlegesen., és miért nem történik ez meg a Nappal vagy a Holddal.
Így lett az alma a kíváncsiság és tanulás szimbóluma is. Hatalom

Sok uralkodó kezében láthatunk ma festményeken megörökítve almát, méghozzá nem is akármilyet, arany almát. Így lett az alma a hatalom szimbóluma. 

Ezen túlmenően az arany almának kedves és pozitív jelentse is van.
Advent és Karácsony időszakában a bőséget, a boldogságot, és az új évbe vetett hitet szimbolizálja, ami bőséget hoz majd. Megosztás


  • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

  • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat