18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Még nem vagyok 18 éves

Neveljünk Boldog gyermeket – A Szülői szerep

Megosztás
Kicsi lélek

A gyerekek rendkívül fogékonyak és villámgyorsan fejlődnek, ezért kulcsfontosságú szerepe van az időnek. Ha a korai gyermekévek során a lehető legtöbb pozitív hatás éri őket, az alapvetően befolyásolja azt a képet, melyet saját magukról és a világról kialakítanak.


Mindezt szem előtt tartva a belső önbizalom kiteljesítése még fontosabbá válik. 

Ez a folyamat segíthet minket abban, hogy megalapozzuk gyermekeinkben a valódi erőt, mely kiteljesedik, és nem csak egy kis időre, hanem akár egész életükön át velük marad. 

Az utóbbi néhány év alatt, számtalan szülőkkel, pedagógusokkal és gyermekekkel töltött óra során rádöbbentem, hogy az önbizalom fogalmát rendszeresen félreértelmezik. 

A szülők, és általánosságban a felnőttek gyakran épp a gyökeres ellentétét teszik annak, mint amivel igazi, belülről érkező önbizalmat kelthetnének úgy saját magukban, mint gyermekeikben. 

Persze mindannyian szívünkön viseljük gyermekeink sorsát, de egy kis segítséggel, a megfelelő irányba tett lépésekkel erőfeszítéseink sokkal gyümölcsözőbb eredményt is hozhatnak. 

Ami engem illet, egészen közeli, mondhatni személyes élményből fakadt a vágyam, hogy hozzájáruljak a gyerekek önbizalmának növeléséhez, és ezt a munkám során is igyekszem érvényre juttatni.

Bizonytalanság
Gyerekkoromat végig a bizonytalanság érzése határozta meg, és ahogy felcseperedtem, úgy nőtt bennem egyre hatalmasabbá. Óhatatlanul belefutottam néhány kiadós kudarcba, rázós volt az út. Őszintén remélem, hogy ha sikerül átadnom mindazt, amit mára megtanultam az önbizalom fejlesztéséről, talán Önök is kikerülhetik a kátyúkat az élet útján.
A szülői szerep

Talán nem mindig tekintünk magunkra úgy, mint gyermekeink önbizalmának és végső soron boldogságának zálogosaira, mégis azok vagyunk. 

Az általunk mutatott példától függ, hogy gyermekünk önbizalma milyen könnyen, mennyire zökkenőmentesen fejlődik.

Épp ezért szólok a könyvben (Hogyan neveljünk boldog gyermeket - Maureen Healy) mindvégig közvetlenül a szülőkhöz: az ő személyes hozzáállásuk és az önbizalomról alkotott képük fogja megszabni a követendő utat a gyermekek számára is.
Biztosan akadnak olyanok, akik már eddig is törekedtek arra, hogy magukban és gyermekeikben egyaránt erősítsék a magabiztosság érzetét. 

A nyilvánvaló ok természetesen az, hogy mindenki, legyen az szülő, nevelő, nagyszülő, mostohaszülő vagy gyerek, szeretne boldogan élni. 

Mindent elkövettem azért, hogy az olvasók számára világossá váljon az önbizalom és boldogság közti megbonthatatlan kapcsolat. 

Gyermekünk lelkivilágának fejlesztése, gazdagítása minden kétséget kizáróan segítséget jelent számára a mindennapokban is. Az egészséges önbizalommal rendelkező fiatalok az élet valamennyi területén jobb helyzetbe kerülhetnek. Követik ösztöneiket és megérzéseiket, sugárzik róluk a határozottság, a bátorság, és ezt a csodás ajándékot az egész világgal megosztják. 


A külső önbizalomról
Az önbizalom mindenkinél mást és mást jelenthet. Amikor az internet segítségével egy kis közvéleménykutatást végeztem arról, hogy kinek mi ad önbizalmat, jellemzően ilyesféle válaszokat kaptam: 
 • „Ha jól áll a frizurám, és felkapom a Bruno Magli tűsarkúmat.” 
 • „Ha színötös a bizonyítványom.”
 • „Akkor vagyok magabiztos, ha kihúzom magam, és erőtől duzzadva lépkedek.”
 • „Egy Mercedes kabrió.”
 • „Amikor minden számlámat időben befizetem.”
 • „Fényesen csillogó cipő, belőtt séró és arany mandzsettagombok.”
 • „A porszemmentes, makulátlanul tiszta ház.”
 • „Ha kifogástalan, ínycsiklandó töltött pulykát készítek hálaadáskor.”
 • „Egy tisztességes fizetésemelés.” 
Mi a közös a fentiekben? 

Kivétel nélkül mind külső tényezőkről szólnak. 

Ez persze nem meglepő, hiszen az önbizalom leggyakoribb formája a külsőségeken alapszik.

Ilyen lehet egy jól eltalált hajviselet vagy egy csinos ruha. Ha tudom, hogy nagyobb közönség előtt fogok beszélni, én is elegánsabb ruhába bújok. Az önbizalom e fajta külső megnyilvánulása egy lépést jelent a belső erővel rendelkező egyéniség kialakulása felé. 

Igaz, hogy általában ezekre a tényezőkre gondolunk, amikor az önbizalomról beszélünk? 

Hát persze. A külső önbizalom lényege, hogy a lehető legjobban nézzünk ki, és olyan dolgokkal rendelkezzünk, melyektől különlegesnek érezhetjük magunkat, drága órák, nagyképernyős tévék, nyitott autók, no meg a legmodernebb kütyük. 

Sok évvel ezelőtt kaptam egy méregdrága Breitling karórát, amit akkoriban én is sokszor hordtam csak azért, hogy önbizalmat adjon. 

Hasonló folyamatok játszódnak le a gyerekek világában is.
Magabiztosak, ha menő Spongyabob pólót viselhetnek, ha a legújabb, sötétben világító cipőt húzhatják a lábukra, a hajukba pedig divatos csatokat és gumikat rakhatnak, amiket mindenki megcsodál. 

Ezek egytől egyig olyan külsőségek, melyek révén a gyerekek jobban hisznek saját képességeikben, magabiztosabbak lesznek.
 
Az önbizalom másik fontos forrása, amikor azt látjuk, hogy egy adott tevékenység vagy feladat végzése során sikert érünk el. 

Sarah McLachlan, az ismert énekesnő egy riporteri kérdésre adott válaszában tökéletesen megfogalmazta ezt a jelenséget: 

„Gyerekkoromban nagyon félénk és bizonytalan voltam. Alig akadt barátom, és elég sokan piszkáltak. Aztán a zene meghozta az önbizalmamat.” 


Sarah történetében sokan magunkra ismerhetünk. 

Életünk során valahol, valamikor felfedezzük, hogy van valami, amiben jók vagyunk. Jó jegyeket szerzünk matekból, vagy épp- úgy játszunk a gitáron, akár egy rocksztár. 
Ezekre a képességekre támaszkodva leszünk magabiztosak.

Ezt is volt alkalmam a saját bőrömön megtapasztalni. Óriási örömmel töltött el, amikor a klinikai pszichológiából írt doktori dolgozatomra kitűnő minősítést kaptam. Ez azt igazolta számomra, hogy képes vagyok igazi sikert elérni a munkámban, és valóban eredeti gondolatokat vetettem fel. 

Később azonban rájöttem, a jó jegyekre szükségem volt, függetlenül attól, hogy mennyire akartam megszerezni őket, így az önbizalmamat ismételten csak külső tényezők alakították (például az, hogy a professzoraim miként értékelték a dolgozatomat). 

Ez a hozzáállás a gyerekeknél is jól megfigyelhető. 

Egy Jonas nevű ú, akivel a munkám során találkoztam, tizenegy évesen kezdett zongorázni. Alig fél évvel később már országos versenyeken szerzett előkelő helyezéseket. A boldogsága határtalan volt, hisz először fordult elő vele, hogy valamiben kiemelkedő teljesítményt nyújtott. 

Ha Jonas folytatja a zongorázást, számára ez lehet az a fogódzó, melynek segítségével egészséges önbizalomra tehet szert. 

De mi történik akkor, ha eltöri az ujját? 
Ha veszít egy versenyen? 
Ha beüti a fejét, és ettől egy csapásra elfelejt kottát olvasni? 
Az önbizalma romokban heverne, mivel kizárólag abból táplálkozott, hogy sikeresen és ügyesen játszik ezen a hangszeren. Amennyiben megfosztják ettől a lehetőségtől hopp, máris ugrott az önbizalom.
Így veszhet el az önbizalom, ha...
Az eddig felsorolt esetekben az önbizalom alapját az adta, hogy sikeresnek láthattuk magunkat egy adott területen, vagy olyan holmik vettek körül bennünket, melyeket pozitív érzésekkel azonosítottunk. 

Ha azonban elbukunk, vagy az életünk más módon hullik szét (például elárverezik a házunkat, nagy összeget vesztünk a tőzsdén, rossz értékelést kapunk a munkánkról, vagy épp elhagy a párunk), akkor egy csapásra elillan a magabiztosságunk. Máris úgy érezzük, csak sodródunk az árral. 

A nyugati kultúrák általában az eddig leírtakat tekintik az önbizalom egyetlen megjelenési formájának. 

Igen sokan vannak, akik a vagyontárgyaik vagy elért eredményeik révén érzik lélekben erősnek magukat. Nem állítom, hogy ez rossz lenne, csak épp nem kellően megbízható, hiszen a körülmények bármikor rosszabbra fordulhatnak, az eredmények semmivé válhatnak. A külső hatások alakította önbizalmat csak egy lépcsőfoknak kell tekintenünk a sokkal szilárdabb és tartósabb belső önbizalom megszerzéséért tett úton. 


Forrás: Maureen Healey: Neveljünk boldog gyermeket

*A Nőivilág és Cor Leonis Kiadó jóvoltából regisztráció után 10% kedvezményt kapsz, ha beírod a "NOIVILAG" kuponkódot. 


Megosztás


 • Rendszeresen megmutatnád írásaidat ebben a témában nagyközönség előtt? Küldj nekünk egy mintát és elérhetőséget. Kapcsolat

 • Online hirdetnél, de nem tudod hol és hogyan? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és küld el weboldaladat! Médiaajánlat